Φρούδες οι ελπίδες για ΝΑΤΟϊκή καταδίκη της Τουρκίας

Καταγράφηκαν οι διαφωνίες Μητσοτάκη-Ερντογάν στο θέμα της Λιβύης

 

Φρούδες αποδείχθηκαν οι ελπίδες του Έλληνα Πρωθυπουργού να αποσπάσει καταδίκη της συμμάχου Τουρκίας από το ΝΑΤΟ για τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και ιδιαίτερα για την τελευταία υπογραφή μνημονίου συναντίληψης με τη Λιβύη στην προσπάθεια οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας τους διαγράφοντας στην ουσία μια σειρά από ελληνικά νησιά.

Η ΝΑΤΟϊκή συμμαχία όχι μόνο δεν είπε λέξη για την τουρκική προκλητικότητα αλλά αντίθετα περιέλαβε και το μεταναστευτικό στην κοινή ανακοίνωση των κρατών μελών της μετά τη σύνοδο στο Λονδίνο αναφέροντας την παράνομη μετανάστευση ως πρόκληση ασφαλείας για τη Συμμαχία. Τουτέστιν η Τουρκία καθίσταται ακόμα πιο σημαντικός εταίρος στη Συμμαχία. Πολύ δε περισσότερο που η Τουρκία, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, συμφώνησε στην επιθετική διάταξη της Συμμαχίας κατά της Ρωσίας…

Ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο αναφέρθηκε στην «ευθύνη των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να σέβονται και να ενεργούν με βάση τις αρχές της ενότητας και της αλληλεγγύης, καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων». Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, στην οποία παρευρέθηκαν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών, τέθηκε κατά κύριο λόγο το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανοιχτή συζήτηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, σημειώνοντας από τη μια ότι «καταγράφηκαν οι διαφωνίες» και από την άλλη ότι οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Πληροφορίες του ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στο Λονδίνο αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι η Ελλάδα θεωρεί νομικά άκυρη τη συμφωνία και ότι αυτή προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας στην περιοχή, καθώς αν και δεν έχει νομική βάση, πολιτικά κινείται προς κατεύθυνση αντίθετη από εκείνη που θα έπρεπε να έχει. Επισήμανε επίσης ότι αυτή η συμφωνία έχει καταδικαστεί από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ. Έγινε επίσης εκτενής συζήτηση για το μεταναστευτικό, με τον Πρωθυπουργό να σημειώνει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι υπάρχει ξεκάθαρη αλλαγή στη στάση της τουρκικής ακτοφυλακής, σε βαθμό που πλέον να μην αντιδρά καν στις εκκλήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα διατηρεί απόλυτη στήριξη στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, καθώς είναι το μοναδικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στο μεταξύ ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας σε τηλεφωνική επικοινωνία ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Για το θέμα του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης ενημερώθηκε από κυβερνητικής πλευράς και το Ε. Συμβούλιο. Η Λευκωσία καθησυχάζει ότι γίνονται ενέργειες προς διάφορες κατευθύνσεις.

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy