Φταίει και ο Χατζηπετρής

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Η απόφαση της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ να μη διεκδικήσει τίποτα από τις Βρυξέλλες για μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και των τιμών στα πετρελαιοειδή και τα είδη πρώτης ανάγκη, επιβεβαιώνει την ανικανότητά τους να δώσουν λύσεις στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η κοινωνία και η οικονομία.

Σε πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής με θέμα τις προτάσεις του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για μείωση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα πετρελαιοειδή και είδη πρώτης ανάγκη, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ρώτησε ευθέως τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών κατά πόσο αποτάθηκαν στην Ε.Ε. για να συζητήσουν την εφαρμογή μέτρων για στήριξη των νοικοκυριών και της οικονομίας καθώς και για συγκράτηση της ακρίβειας. Παρά ταύτα οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών είπαν ότι «δεν εκκρεμεί κανένα αίτημα της Κύπρου στην Ε.Ε.» επειδή -κατά την άποψη της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ- οι κανόνες της Ε.Ε. δεν επιτρέπουν την εφαρμογή μέτρων όπως οι προτάσεις τις οποίες κατέθεσαν το ΑΚΕΛ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Την ίδια θέση επανέλαβε τις επόμενες μέρες και ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ωστόσο πρόσφατα, ανακοινώθηκε από την Κομισιόν στήριξη 8,4 δισ. ευρώ για μείωση των τιμών ηλεκτρισμού σε Ισπανία και Πορτογαλία, λόγω της χαμηλής διασυνδεσιμότητας με την ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αποδείχθηκε δηλαδή ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Απλά για άλλη μια φορά η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ επιχείρησε να φορτώσει σε άλλους τις ευθύνες της για τις πράξεις και τις παραλείψεις της.

Με τον ίδιο τρόπο ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης επιχείρησε πρόσφατα να φορτώσει ευθύνες στην ΑΗΚ αλλά και στους εργαζόμενους, για την ακρίβεια στο ρεύμα, αφήνοντας έξω την ουρά της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δέκα χρόνια.

Δηλαδή πρώτα επιχείρησαν να κρυφτούν πίσω από την Κομισιόν και όταν έμειναν εκτεθειμένοι επιχείρησαν να φορτώσουν ευθύνες σε όλους τους άλλους εκτός από τους εαυτούς τους. Ίσως αύριο να φταίξει και ο Χατζηπετρής.

Η ουσία βέβαια είναι ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κάποιοι αποκομίζουν τρελά κέρδη σε βάρος των καταναλωτών και της οικονομίας. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΣΗΔΗΚΕΚ-ΑΗΚ, ΕΠΟΠΑΗ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ) σε πρόσφατη επιστολή τους προς αξιωματούχους της κυβέρνησης κάνουν λόγο για ιδιώτες οι οποίοι εξασφάλισαν «ακριβοπληρωμένα συμβόλαια». Επίσης η ΑΣΤΕΠΑΗΚ κατήγγειλε χθες «λεηλασία του δημόσιου πλούτου και της κοινωνίας» καθώς και ότι η ΡΑΕΚ ενεργεί ως «Δούρειος Ίππος ιδιωτικών συμφερόντων». Ακόμη η ΠΟΑΣΟ κατήγγειλε ότι εδώ και χρόνια η ΡΑΕΚ δεν επιτρέπει στην ΑΗΚ να αναπτύξει τις δικές της ΑΠΕ ή έστω να προκηρύξει διαγωνισμό για αγορά ενέργειας από άλλους παραγωγούς, προσθέτοντας ότι «αυτό ευνοεί τους ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι θα αγοράζουν φθηνή ενέργεια και θα την πωλούν στην ΑΗΚ σε ακριβότερη τιμή».

Οι καταγγελίες των συντεχνιών μαρτυρούν τους λόγους της απραξίας της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.