«Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς, φταίει κι ο Χατζηπετρής».

Του
Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Πάλι τα φόρτωσαν στον Χατζηπετρή

 

Αυτό είναι το συμπέρασμα από το πόρισμα μιας ακόμη Ερευνητικής Επιτροπής.

Πρόκειται για την υπόθεση του σφαγείου Cypra οποίο ανήκει στον σύζυγο της Γενικής Λογίστριας, Ρέας Γεωργίου και για το οποίο έγιναν έρευνες για πολεοδομικά θέματα, παραβιάσεις αναφορικά με τα ύδατα, παράνομες εργοδοτήσεις, παράνομες επεμβάσεις σε ξένη περιουσία, απειλές χρήσης βίας, πιθανές πλαστογραφήσεις, απόκρυψη στοιχείων στην υποβολή αιτήσεων, παράνομη σφαγή ζώων, υγειονομικές παραβιάσεις σε σχέση με τον COVID-19 κ.τ.λ.

Σύμφωνα με το πόρισμα, «η Cypra διαχρονικά επεδείκνυε κάποια αυθαίρετη συμπεριφορά και μη συμμόρφωση προς τις νομοθετικές της υποχρεώσεις». Αναφέρεται επίσης ότι διαπιστώθηκαν «λάθη και/ή παραλείψεις αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων», τα οποία για σειρά ετών «επέτρεπαν στη Cypra να συνεχίσει να παρανομεί». Παρά ταύτα, δεν καταλογίζονται ευθύνες σε οποιοδήποτε πρόσωπο. Αντίθετα, η Ερευνητική Επιτροπή περιορίζεται σε μια γενικόλογη αναφορά ότι «θα μπορούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, με δεδομένο και το μεγάλο εύρος της επιχείρησης, να διεξάγουν πιο τακτικούς ελέγχους και να λαμβάνουν μέτρα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πάντοτε εντός των αρμοδιοτήτων τους».

Χρειαζόταν Ερευνητική Επιτροπή για να διαπιστωθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες «θα μπορούσαν να διεξάγουν πιο τακτικούς ελέγχους και να λαμβάνουν μέτρα»; Γι’ αυτό σπαταλήθηκαν τόσες εργατοώρες και τόσες χιλιάδες ευρώ; Αυτό θα μπορούσε εύκολα να διαπιστωθεί σε μια έρευνα σε ένα καφενείο. Ενδεχομένως να μαθαίναμε και περισσότερα, αφού κάθε θαμώνας θα περιέγραφε τις δικές του εμπειρίες οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα αφορούν πολύ περισσότερες κρατικές υπηρεσίες από αυτές τις οποίες έλεγξε η Ερευνητική Επιτροπή. Δηλαδή θα μαθαίναμε περισσότερα χωρίς να σπαταληθούν εργατοώρες και με σχεδόν μηδενικό κόστος.

Αυτό το οποίο ανέμενε η κοινωνία από την Ερευνητική Επιτροπή -και την κάθε Ερευνητική Επιτροπή- είναι τα ονόματα όσων είχαν ευθύνη να πραγματοποιούν ελέγχους και να λαμβάνουν μέτρα, αλλά δεν το έπραξαν. Και όταν λέμε ονόματα δεν εννοούμε μόνο τα ονόματα των υπηρεσιών και των κτιρίων. Η κοινωνία θέλει να γνωρίζει και το όνομα του πολιτικού προϊστάμενου και του διευθυντή της κάθε υπηρεσίας και του κάθε κτιρίου. Άλλωστε, η κοινωνία πληρώνει τους παχυλούς μισθούς, τις λιμουζίνες, τα κεραστικά, τα εφάπαξ, τις παχυλές συντάξεις κ.τ.λ. Επίσης, η κοινωνία θέλει να ενημερωθεί και για το πόθεν έσχες των πιο πάνω, ώστε να έχει ιδίαν άποψη κατά πόσον τα λάθη και οι παραλείψεις ήταν εσκεμμένα ή όχι.

Δυστυχώς, η Ερευνητική Επιτροπή για τη Cypra -όπως και άλλες Ερευνητικές Επιτροπές οι οποίες διορίστηκαν τα τελευταία χρόνια- απογοήτευσε την κοινωνία. Το ίδιο και η Νομική Υπηρεσία, η οποία διόρισε την Επιτροπή και καθόρισε τις κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά την έρευνα.

Η στήλη εκφράζει τη συμπάθειά της στον Χατζηπετρή, ο οποίος για άλλη μια φορά φορτώθηκε όλες τις ευθύνες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy