Φτάνει πια μιζέρια και καταστροφολογία

Σκέψεις, της Ελένης Μαύρου

Προσκάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, τους δύο Κύπριους ηγέτες σε συνάντηση στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Και η γνωστή, παράφωνη, χορωδία ξεκίνησε.
Στην αρχή κατάγγελλαν, με βεβαιότητα, ότι στο Νταβός στήνεται πενταμερής (ή τετραμερής) διάσκεψη για να κλείσει άρον-άρον το Κυπριακό. Οταν έσβησε κι αυτό το πυροτέχνημα, θυμήθηκαν την αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Στο Νταβός, μας είπε το ΔΗΚΟ (και όχι μόνο), πάνε μόνο αρχηγοί κρατών και οικονομολόγοι, ο Ακιντζί υπό ποίαν ιδιότητα θα παραστεί; Αρα, πρόκειται για συνωμοσία… αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ μάλιστα κατήγγειλε ότι «μετά τη συσκότιση και τη μυστική διπλωματία περάσαμε στις μυστικές συμφωνίες, όπως αυτή της συνάντησης στο Νταβός»!

Δεν έχει σημασία ότι στο φετινό Φόρουμ (όπως και τα προηγούμενα χρόνια) συμμετείχαν σχεδόν 3.000 άτομα -αρχηγοί κρατών, πολιτικοί, οικονομολόγοι, επιστήμονες, επιχειρηματίες… Ούτε ότι η πρόσκληση για συνάντηση έγινε επίσημα και δημόσια.

Το γιαλέλι συνεχίστηκε και μετά τη συνάντηση.

Η ΕΔΕΚ διαμαρτυρόταν γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξακολουθεί να δηλώνει ότι «μοιράζεται κοινό όραμα» με τον κ. Ακιντζί (μήπως η λύση που λένε ότι επιδιώκουν θα στηρίζεται σε χωριστικά οράματα;). Ο δε πρόεδρος του ΔΗΚΟ ξιφούλκησε, όχι μόνο δίνοντας βάση στα επικοινωνιακά τεχνάσματα του κ. Νταβούτογλου, αλλά και διαμαρτυρόμενος για μια… ανύπαρκτη δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ με την οποία εξέφραζε δήθεν αισιοδοξία για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού!

Αν αποτιμήσουμε ψύχραιμα το αποτέλεσμα του Νταβός θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αξιοποιήθηκε μια ευκαιρία να κεντρίσουμε το διεθνές ενδιαφέρον υπέρ των θέσεών μας και για παρέμβαση προς την κατεύθυνση της Αγκυρας, ώστε η Τουρκία να συγκατανεύσει σε λύση του Κυπριακού -πόσω μάλλον που αυτό έγινε στην παρουσία του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε στα πρόθυρα λύσης. Υπάρχει πρόοδος σε σειρά θεμάτων, αλλά παραμένουν ακόμα ανοικτά δύσκολα ζητήματα, στα οποία όμως μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός αν και εφόσον επιδειχθεί πολιτική βούληση. Αυτό ήταν άλλωστε το μήνυμα που έστειλε και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ μετά τη συνάντηση με τους δύο ηγέτες.

Παραμένουν βέβαια ερωτηματικά για τη στάση που θα τηρήσει στα «δύσκολα» θέματα η Τουρκία. Στο Νταβός ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι «σιγά-σιγά» πρέπει να εμπλέκονται στο Κυπριακό και οι εγγυήτριες δυνάμεις. Δεν μίλησε αυτή τη φορά ούτε για τετραμερή ούτε για πενταμερή ούτε ότι η Τουρκία επιμένει στις εγγυήσεις. Παραπέμπει η δήλωσή του σε αλλαγή στάσης στο θέμα των εγγυήσεων; Ο χρόνος και η συνέχεια των διαπραγματεύσεων θα δείξουν.

Αλλωστε γι’ αυτό είπαμε από την αρχή ότι η πρόσκληση Τσαβούσογλου στον Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ είναι σημαντική. Οχι γιατί, σ’ αυτήν θα… λυθεί το Κυπριακό, αλλά γιατί θα δώσει μια ευκαιρία άμεσης διερεύνησης των προθέσεων και της βούλησης της Αγκυρας.

Δυστυχώς, όποτε γίνονται διεργασίες ή επίκεινται εξελίξεις στο Κυπριακό, ακούμε την ίδια διαστρέβλωση, την ίδια κινδυνολογία, την ίδια γκρίνια, την ίδια απουσία θέσεων, προτάσεων και επιχειρημάτων. Αντί να επικεντρωθούμε στο πώς ενισχύουμε τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο που συμφωνήσαμε εδώ και μερικές δεκαετίες, μακριά από σκοπιμότητες και μικροπολιτικές, κάποιοι δίνουν την εντύπωση ότι τους φοβίζει αυτή η προοπτική.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy