Του Τάσου Περδίου

Επειδή έχω την… κακή συνήθεια να τηρώ αρχείο, θα παραθέσω επί λέξει δύο αποσπάσματα από τις δύο επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Λάρνακα, τα τελευταία δύο χρόνια για εξαγγελία έργων.

Στις 30 Ιουλίου 2015, στη Δημοτική Πινακοθήκη, έλεγε τα εξής: «Το πρώτο που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν είναι τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους και το γεγονός ότι επιλέχθηκαν έργα ώριμα προς εκτέλεση, για τα οποία οι Αρχές είναι σε θέση να προκηρύξουν άμεσα προσφορές για την εκτέλεσή τους».

Στις 21 Ιουλίου 2017, στο Κτήμα Μακένζι, άλλαζε το τροπάρι:
«Κατά τις επισκέψεις εκείνες (του 2015) επεδίωξα να προωθήσουμε τα έργα -και θέλω να το τονίσω- που και εσείς οι τοπικές Αρχές είχατε αξιολογήσει ως κρίσιμα και ώριμα για υλοποίηση, με στόχο να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ο υπερτονισμός της φράσης ”ώριμα” έχει σημασία, γιατί κατ’ εκείνες τις εξαγγελίες πλείστα όσα των αιτημάτων από πλευράς δήμων και κοινοτήτων δεν είχαν καν σχεδιαστεί και θεωρούνταν παρά ταύτα ως ώριμα.

Έγιναν εξαγγελίες και στο τέλος διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν σχέδια, δεν υπήρχαν άδειες και ως εκ τούτου υπήρξε μια καθυστέρηση στην εκτέλεση».

Για να φτάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαβάζει γραπτά κείμενα δημοσίως, δεν τα γράφει ο ίδιος στην προεδρική λιμουζίνα καθ’ οδόν προς την επίσκεψη. Ολόκληρη Προεδρία της Δημοκρατίας μαζί με Υπουργεία, τεχνοκράτες, λυτούς και δεμένους, αναλώθηκαν για μήνες ολόκληρους πριν τον Ιούλη του 2015 για να προετοιμάσουν άρτια την επίσκεψη του Προέδρου.

Αποτέλεσμα εκείνης της προετοιμασίας ήταν να διαβάσει ο Πρόεδρος ένα κείμενο 29 σελίδων με εξαγγελίες για έργα 64 εκατομμυρίων ευρώ. Από την ίδια μέρα, εμείς σχολιάζαμε ότι επρόκειτο για μια απίστευτα πρόχειρη συρραφή ποσών με διαστρεβλώσεις, αλχημείες και χρονοδιαγράμματα που δεν έχουν καμία σχέση με τον τρόπο που λειτουργεί ο κρατικός μας μηχανισμός. Δύο χρόνια μετά, τα αυτονόητα επιβεβαιώθηκαν αλλά κάποιος έπρεπε να σηκώσει το σταυρό του φταιξίματος.

Αυτός ο κάποιος, κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν οι κακοί οι δήμοι και οι κακές οι κοινότητες, οι οποίες τού παρουσίασαν ώριμα έργα αλλά τελικά ήταν ανώριμα.

Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν.

Είτε ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση δεν ήξεραν τι τους γινόταν όταν συνέτασσαν τον κατάλογο των εξαγγελιών ή γνώριζαν και απλώς ενέπαιζαν απροκάλυπτα τους Λαρνακείς.

Είτε το ένα συνέβαινε είτε το άλλο, πρόκειται για κοροϊδία με θύματα όλους εμάς.