Φτερό στον άνεμο οι εξαγγελίες για τον οικισμό «Βερεγγάρια»

Έλα στο Google News

Στο περίμενε βρίσκονται ο Δήμος Πολεμιδιών και το ΤΕΠΑΚ για να τους δοθούν οι εκτάσεις που υποσχέθηκε η κυβέρνηση

Υποσχέσεις και εξαγγελίες του αέρα παραμένουν τα όσα κατά κόρον ανακοινώθηκαν τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση, σε σχέση με τη διάθεση και την αξιοποίηση του πρώην οικισμού «Βερεγγάρια» στα Πολεμίδια.

Η απόφαση της κυβέρνησης, όπως επανειλημμένα ανακοινώθηκε και από τον ίδιο τον Προέδρο Αναστασιάδη, είναι να παραχωρηθεί μέρος των 300 περίπου σκαλών που καταλαμβάνουν τα «Βερεγγάρια» στο ΤΕΠΑΚ ώστε να κατασκευαστούν ιδιόκτητες φοιτητικές εστίες και άλλες εγκαταστάσεις για κάλυψη αναγκών του Πανεπιστημίου ενώ κάποιο τεμάχιο, όπως εξαγγέλθηκε, θα παραχωρηθεί στον οικείο Δήμο Πολεμιδιών με σκοπό την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων για στέγαση των υπηρεσιών του και για άλλη αξιοποίηση προς όφελος των δημοτών. Για το μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας έκτασης το οποίο δεν «μοιράστηκε» από την κυβέρνηση, έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς διάφορες απόψεις ως προς την αξιοποίησή του, συμπεριλαμβανομένης και τη δημιουργίας ενός μεγάλου πάρκου.

Μέχρι σήμερα όμως, δεν έχει γίνει καμιά μεταβίβαση των εκτάσεων που η κυβέρνηση υποσχέθηκε στους συγκεκριμένους φορείς ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των δικών τους σχεδίων. Αντίθετα, όλη η έκταση του οικισμού, μετά και τη χρονοβόρα διαδικασία της απομάκρυνσης των αμιάντων, αφέθηκε να εξελιχθεί σε μια προβληματική και επικίνδυνη περιοχή στο κατοικημένο κέντρο των Πολεμιδιών, πνιγμένη στην ξηρή χαμηλή βλάστηση, καταφύγιο τρωκτικών και ερπετών, αλλά και σε ένα μόνιμο εφιάλτη αφού σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, απρόβλεπτες θα είναι οι συνέπειες.

Μπροστά στην απαράδεκτη κατάσταση που αφέθηκε να δημιουργηθεί, η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ Πολεμιδιών απευθύνθηκε στις αρχές Ιουλίου με επιστολή στον διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων Έργων, στην οποία περιέγραφε την κατάσταση, υποδεικνύοντας την άμεση ανάγκη για καθαρισμό, αλλά και γενικότερη συντήρηση της περιοχής για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων.

Μιλώντας στη «Χαραυγή» ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, Γιώργος Μαυρής, ανέφερε ότι σε απαντητική επιστολή τα Δημόσια Έργα γνωστοποίησαν την έναρξη καθαρισμού της περιοχής (κάτι βέβαια που θα πάρει αρκετό χρόνο λόγω και τη μεγάλης έκτασης που καλύπτει ο οικισμός), με την επισήμανση ότι με την αποξήλωση του οικισμού και την παραλαβή του και με δεδομένο ότι «άρχισε η διαδικασία παράδοσης του χώρου στους νέους χρήστες, το Τμήμα θεωρεί ότι ο καθαρισμός του χώρου από τα χόρτα από τούδε και στο εξής και θα πρέπει να γίνεται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, αλλά και από τους νέους χρήστες».

Και το ερώτημα που τίθεται είναι «ποιοι είναι οι νέοι χρήστες;» αφού ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει μεταβιβάσει ούτε στον Δήμο Πολεμιδιών ούτε στο ΤΕΠΑΚ τα τεμάχια που υποσχέθηκε ώστε να θεωρούνται ιδιοκτήτες και κατ’ επέκταση να αναλάβουν και την ευθύνη του καθαρισμού και της συντήρησής τους και πρωτίστως να έχουν τη δυνατότητα της ανάπτυξης και αξιοποίησής τους.

Στον Δήμο Πολεμιδιών, όπως αναφέρει ο Γιώργος Μαυρής, θα παραχωρηθεί, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, μια έκταση 4.000 τ.μ. αλλά ακόμα δεν έχει γίνει καμιά μεταβίβαση, οπότε η Τοπική Αρχή δεν μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση των δικών της σχεδίων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την ανέγερση Δημοτικού Μεγάρου. Ένα θέμα που πραγματικά ταλανίζει εδώ και χρόνια το δήμο, ο οποίος αναγκάστηκε πρόσφατα να κάνει κατάληψη και να μετακομίσει στο κτίριο της πρώην ΣΠΕ Πολεμιδιών με αποτέλεσμα να βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με δικαστικές διαδικασίες.

Όπως εξηγεί ο κ. Μαυρής, ο Δήμος Πολεμιδιών έχει προχωρήσει, με τη βοήθεια ειδικών εμπειρογνωμόνων, στη διενέργεια ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την έκταση των «Βερεγάρια», εκφράζοντας όμως αμφιβολίες κατά πόσον και πότε θα υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, με δεδομένη τη στασιμότητα που παρατηρείται και τις πολύ αργές κινήσεις που γίνονται εκ μέρους της κυβέρνησης.

Σε στάση αναμονής βρίσκεται και το ΤΕΠΑΚ που επίσης δεν έχει δει να κινούνται οι διαδικασίες για να καθοριστεί ποια έκταση θα παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο και να γίνει η μεταβίβαση από την κυβέρνηση ώστε να ανοίξει ο δρόμος της εφαρμογής των σχεδίων που ήδη έχουν ετοιμαστεί. Να θυμίσουμε ότι το ΤΕΠΑΚ έχει έτοιμα τα σχέδια για την κατασκευή φοιτητικών εστιών, αθλητικών και άλλων εγκαταστάσεων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.