Φθηνές διακοπές κοντά στο πράσινο και το μπλε του Ακάμα

Της Χρυστάλλας Χαραλάμπους

Παλαιότερα ήταν η καθημερινότητα της μέσης οικογένειας. Ομως εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί τρόπο αναζωογόνησης, χαλάρωσης, ξεκούρασης και –καλοκαιρινών κυρίως– διακοπών. Ο λόγος για τη ζωή, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, στη φύση, χωρίς πολυτέλειες, κλιματιστικά, ούτε καν μπάνιο και ρεύμα και με μηδαμινές ή και καθόλου επιπτώσεις στο περιβάλλον. Παίρνοντας λοιπόν τα άκρως απαραίτητα (νερό, τρόφιμα, ρούχα και είδη προσωπικής υγιεινής) εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο, επιλέγουν διακοπές με δόση περιπέτειας και ταξιδεύουν σε κατασκηνωτικούς χώρους σε ολόκληρη την Κύπρο.

Πρόκειται για χώρους σε ορεινά και ημιορεινά, σε μεγάλα δάση, κοντά σε θάλασσα και σε χώρους που συνδυάζουν βουνό και παραλία.

Εγώ ταξίδεψα δύο και πλέον ώρες και επισκέφθηκα το τελευταίο στο χάρτη χωριό της ελεύθερης Κύπρου στην περιοχή του Ακάμα, το Νέο Χωριό, και συγκεκριμένα τα Λουτρά της Αφροδίτης, την πασίγνωστη τουριστική ατραξιόν. Ένα πανέμορφο τοπίο με μαγευτική θέα τη θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή.

Στην περιοχή, λοιπόν, των Λουτρών της Αφροδίτης δεκάδες Κύπριοι από όλες τις επαρχίες, αλλά και τουρίστες, στήνουν κάθε χρόνο τροχόσπιτα και σκηνές και διακοπεύουν το καλοκαίρι, απλά και λιτά όπως παλιά. Το ψυγείο λειτουργεί με γκάζι, για μπάνιο χρησιμοποιούν μια βαρέλα γεμάτη από νερό και για νεροχύτη έχουν μια κούπα. Η «αυλή» τους φροντίζουν να είναι πάντα καθαρή χωρίς ξερά χόρτα.

Εκτός από τις οικογένειες που διαμένουν σε αυτά, πολλές παρέες διαφόρων ηλικιών, από 20 χρονών και άνω, επιλέγουν επίσης αυτόν τον τρόπο διακοπών ως πιο οικονομικό και πιο όμορφο, καθώς ζουν μέσα στη φύση με απέραντη θέα. «Μόνο που ξυπνάς και ξέρεις ότι με ένα – δυο βήματα θα βρεθείς στη θάλασσα είναι καταπληκτικό», δήλωσε ένας από αυτούς. Άλλοι μας είπαν ότι υπάρχουν διάφορες δυσκολίες όπως είναι το καθάρισμα, το μπάνιο, αλλά, όπως οι ίδιοι επέλεξαν, «το να βρίσκεσαι στη φύση, να την φροντίζεις και να απολαμβάνεις το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ ωραίο αίσθημα».

Μία άλλη κυρία, από τους πρώτους επισκέπτες της περιοχής, δήλωσε πως μόνο στην εν λόγω περιοχή βρίσκει τόσο μεγάλη ηρεμία και χαλάρωση. «Ήμασταν από τους πρώτους εδώ. Πριν 40 χρόνια ήρθαμε εδώ μέσα σε αντίσκηνα, μετά από λίγα χρόνια καταφέραμε και πιάσαμε ένα τροχόσπιτο. Τώρα που πήρα σύνταξη για έναν μήνα βρίσκομαι εδώ και πιστέψτε με, δε βαριέμαι καθόλου». Μια παρέα 25άρηδων μάς ανέφερε ότι τους αρέσει που ξεφεύγουν από τη ρουτίνα και βρίσκονται στην πανέμορφη φύση και χαρακτήρισαν λυπηρό το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός των Κυπρίων δεν γνωρίζει καν ότι υπάρχουν τόσα μαγευτικά τοπία στο νησί μας. «Δεν είμαστε κλεισμένοι σε τέσσερις τοίχους ούτε έχουμε κλιματιστικό, η δροσιά μας είναι το αεράκι που έχει μυρωδιά τη θάλασσα. Τις νύχτες είμαστε εδώ με τους φίλους μας και τραγουδάμε περνώντας όμορφα τις νύχτες μας».

Δεν μας ανέφερε κανένας από όσους μιλήσαμε οποιοδήποτε πρόβλημα, παρόλο που κάθε χρόνο όλο και πιο πολλά τροχόσπιτα και αντίσκηνα μαζεύονται για να μοιραστούν αυτό τον τρόπο ξεκούρασης και διακοπών… Σχεδόν το ένα αντίσκηνο ακουμπά το άλλο, δεν έχουν και μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, αλλά αυτό δεν φαίνεται να τους ενοχλεί.

«Στις αρχές που ήρθα εδώ είχε πολύ λίγους. Τα τελευταία χρόνια έρχονται τόσοι πολλοί που πλέον δεν έχεις και πολύ χώρο στην αυλή σου». Υπάρχουν επίσης κάποιοι που περιέφραξαν τα τροχόσπιτά τους κάνοντας την «ιδιωτική» τους περιοχή. «Είμαστε σαν μια μεγάλη γειτονιά. Σιγά σιγά γνωριζόμαστε και είναι όλοι τους πολύ φιλικοί. Εδώ ήρθα πριν από δύο χρόνια και ο “γείτονάς” μου δεν με ενόχλησε ποτέ αλλά ούτε καμιά φορά μου έκανε κάποιο παράπονο».

Είναι σαν μία μικρή κοινωνία εκεί στα Λουτρά της Αφροδίτης, με τον έχοντα να βοηθά τον μη έχοντα… «Είμαστε δύο άτομα και νερό μάς δανείζει ο διπλανός. Όσες φορές χρειαστήκαμε βοήθεια δεν μας την αρνήθηκαν». Φαίνεται πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν μέσα τους το στοιχείο της επιβίωσης στη φύση, το οποίο τους χαρίζει γαλήνη και τους επιτρέπει να απολαμβάνουν την ομορφιά της, μακριά από τυχόν άγχος, βιασύνη και ανησυχία. Βρίσκονται «κρυμμένοι» όλοι μαζί σε ένα βουναλάκι όπου μπορούν να θαυμάσουν τη θάλασσα μέρα και νύχτα, χωρίς να ταλαιπωρούνται οικονομικά και πάνω από όλα απολαμβάνουν την κάθε τους στιγμή.

Μπορεί να δοκιμάσουμε αυτό τον τρόπο διακοπών και ξεκούρασης κι εμείς κάποια στιγμή;

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.