• Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Παράθυρα/ Ορίζοντας

Φθινόπωρο στην Αξιοθέα

Μετά από τις επιτυχημένες εκδηλώσεις του καλοκαιριού έρχεται το Β’ μέρος του 25ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο αφιερώνεται φέτος στη μνήμη του εμπνευστή και δημιουργού του Μιχάλη Πιερή (1952-2021).

Η έναρξη θα δοθεί την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου, με μια συναυλία του ηλεκτροακουστικού συνόλου Ermis Michail Electric World που φέρνει κοντά επτά μουσικούς από την Κύπρο.

Στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου τη σκηνή του Αρχοντικού Αξιοθέας θα φωτίσουν νέα μουσικά ταλέντα της Κύπρου και της Κρήτης που θα παρουσιάσουν μια επιλογή από τα σπουδαιότερα έργα του ρεπερτορίου για σολίστ και μουσικά σύνολα, καθώς και αριστουργήματα του ρομαντισμού από τον Μπραμς και τον Μέντελσον.

Την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου, η χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού και η χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Αγίων Ομολογητών, πλαισιωμένες από έξι καταξιωμένους μουσικούς, παρουσιάζουν τη θλιβερή ιστορία των προσφύγων της Μικράς Ασίας και του Πόντου και τις επιρροές τους στην τοπική κουλτούρα της Κύπρου.

Το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, το Πολιτιστικό Φεστιβάλ φιλοξενεί ξανά τον Βαγγέλη Πετρινιώτη και τη Δέσποινα Ψαθά, δύο νέους καλλιτέχνες που ασχολούνται με τη μελέτη του ρεμπέτικου τραγουδιού σε διδακτορικό επίπεδο.

Την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, ο Πάνος Μπούσαλης (κιθάρα, φωνή), η Χριστίνα Πιερή (φωνή) και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρα) θα παρουσιάσουν μια επιλογή από τραγούδια που ξεχώρισαν μέσα από την παρουσία τους σε ταινίες και θεατρικές παραστάσεις.

Την Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, ο επιφανής Κύπριος συνθέτης Χρήστος Πήττας παρουσιάζει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση τη νέα εκτεταμένη μουσικο-ποιητική σύνθεση «Η ελεγεία της Γενεύης», βασισμένη στο ομώνυμο τρίπτυχο ποίημα του Μιχάλη Πιερή, καθώς και δύο παλαιότερες συνθέσεις του.

Την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, το φιλόμουσο κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το εκρηκτικό τρίο People of the Wind, αποτελούμενο από τους James Wylie (Νέα Ζηλανδία), Fausto Sierakowski (Γαλλία) και Αλέξανδρο Ριζόπουλο (Ελλάδα), μαζί με τον δυναμικό ερμηνευτή Γιάννη Διονυσίου από την Κύπρο.

Το πρόγραμμα του Πολιτιστικού Φεστιβάλ συνεχίζει με δύο παραστάσεις του Θ.Ε.ΠΑ.Κ., σε σκηνοθεσία Μιχάλη Πιερή: την επιτυχημένη παραγωγή «Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον “θεατρικό” Καβάφη» (Τρίτη, 4 Οκτωβρίου), και την αγαπημένη «κυπριακή» Λυσιστράτη, σε μετάφραση στην κυπριακή διάλεκτο του Κώστα Μόντη, (Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου).

Την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου, το Πολιτιστικό Φεστιβάλ υποδέχεται το εξαιρετικό Harris Lambrakis Quartet με τον Νίκο Σιδηροκαστρίτη στα τύμπανα, τον Δημήτρη Θεοχάρη στο πιάνο, τον Χάρη Λαμπράκη στο νέυ και τον Δημήτρη Τσεκούρα στο κοντραμπάσο.

Τη σκυτάλη παίρνει την Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, η μοναδική Σαβίνα Γιαννάτου με τους Primavera en Salonico και τους Lotus Eaters σε μια πρωτοποριακή παράσταση με τίτλο «Η δεσποινίς Κλοτίλδη δεν θα είναι απόψε στο Σπόρτιγκ Κλουμπ»,.

Το 25ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου κλείνει την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, με τη μουσικο-ποιητική βραδιά «Metamorfosi di città: ενθύμηση Μιχάλη Πιερή» μέσω της οποίας ο Μάριος Τακούσιης και ο Γαβριήλ Καραπατάκης αποτίνουν φόρο τιμής στον Μιχάλη Πιερή. Συμμετέχουν ο Γιάννης Κουτής στο ούτι και την κιθάρα και μέλη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. στην ανάγνωση των ποιημάτων.

Το πλήρες πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Κέντρου

Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 20:30.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.