Φτιάχνεται από την αρχή ο Αδωνις Ιδαλίου

  • Πλούσια η προσφορά του και στα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου

Του Κωνσταντίνου Σκαμπύλη

Πλούσια δράση και προσφορά στα κοινά έχει ο αθλητικός καλλιτεχνικός σύλλογος Αδωνις Ιδαλίου από το 1956, έτος κατά το οποίο ιδρύθηκε. Ο Αδωνις Ιδαλίου δεν περιορίζεται μόνο στο ποδοσφαιρικό κομμάτι, αλλά έχει εμπλοκή και στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Ο Πολιτιστικός Ομιλος, Αδωνις Ιδαλίου, το χορευτικό συγκρότημα αλλά και η μπάντα που διατηρεί το σωματείο είναι τα τμήματα που προσφέρουν αρκετά στην κοινότητα του Δαλίου και όχι μόνο.


Ο Πολιτιστικός Ομιλος ανεβάζει τακτικά θεατρικές παραστάσεις, ενώ διακρίθηκε αρκετές φορές σε διαγωνισμούς του ΘΟΚ. Ταυτόχρονα ανεβάζει και παιδικές παραστάσεις. Ερασιτέχνες ηθοποιοί που αγαπούν το θέατρο προσφέρουν μέσω του Πολιτιστικού Ομίλου αρκετά. Το χορευτικό συγκρότημα το οποίο ως επί το πλείστον ασχολείται με κυπριακούς και ελληνικούς χορούς δηλώνει «παρών» σε όλες τις εκδηλώσεις του σωματείου και μετέβη αρκετές φορές στο εξωτερικό εκπροσωπώντας το Δήμο Ιδαλίου.

Το σωματείο διαθέτει και μπάντα η οποία λαμβάνει μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται στο δήμο, αλλά και σε άλλες. Η μπάντα αποτελείται κυρίως από νεαρούς μαθητές.

Αξίζει να τονίσουμε ότι όταν όλα τα τμήματα του σωματείου είναι σε πλήρη εξέλιξη απασχολούνται γύρω στα 200-300 άτομα.

Ο πρόεδρος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Πάμπος Εξαδάκτυλος, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ανέλυσε το νέο στόχο που έχει τεθεί και είναι ουσιαστικά «η επιστροφή στις ρίζες μας, να προσφέρουμε στη νεολαία του δήμου μέσω του ποδοσφαίρου, των πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Θέλουμε τον κόσμο να έρθει πιο κοντά στο σωματείο και να προσφέρει».


Ο Πάμπος Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στο ποδοσφαιρικό τμήμα τονίζοντας ότι οι ακαδημίες θα είναι δωρεάν προς τους νεαρούς, ενώ γίνονται σκέψεις για δημιουργία ομάδας φούτσαλ. Επίσης στο άμεσο μέλλον έχει τεθεί ως στόχος και η δημιουργία γυναικείας ποδοσφαιρικής ομάδας.

Οπως μας εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος, ο Αδωνις διαθέτει ιδιόκτητο γήπεδο το οποίο κτίστηκε με εθελοντική εργασία τον Απρίλιο του 1970 μέσα σε τρεις μήνες, ενώ πριν από έξι χρόνια ανακαινίστηκε πλήρως. Το γήπεδο διαθέτει όλες τις απαραίτητες ανέσεις προς τους ποδοσφαιριστές (γυμναστήριο, αποδυτήρια). Να τονίσουμε ότι υπάρχει και βοηθητικό γήπεδο, όπως επίσης και γήπεδο φούτσαλ.

Το ιδιόκτητο οίκημα αποτελεί ακόμα ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο προσδίδει την αίγλη που έχει ο Αδωνις στο Δήμο Ιδαλίου.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ., Πάμπος Εξαδάκτυλος, στάθηκε και σ’ ένα πολύ σημαντικό στοιχείο και είναι τα χρέη που έχει το σωματείο. Στην εποχή της κρίσης τα πάντα είναι πολύ δύσκολα και γίνονται δυσκολότερα όταν τα χρέη είναι αρκετά. Ομως ο κ. Εξαδάκτυλος εκφράζει την αισιοδοξία ότι με τη σωστή διαχείριση, αλλά και τις απαραίτητες βοήθειες από τους φίλους του σωματείου θα μπορέσει να βρεθεί λύση και έξοδος από το αδιέξοδο.


«Κτίσιμο» από την αρχή

Η ποδοσφαιρική ομάδα, τη χρονιά που ολοκληρώθηκε και αγωνιζόταν στη Δ’ Κατηγορία, τερμάτισε στην 8η θέση κάτι που την φέρνει αυτόματα στη νέα αγωνιστική περίοδο να αγωνίζεται στο Πρωτάθλημα Επίλεκτης Κατηγορίας ΣΤΟΚ.

Σε συνομιλία που είχαμε με τον προπονητή Κούλλη Κυριάκου, ο οποίος ανέλαβε από φέτος εξ ολοκλήρου το ποδοσφαιρικό τμήμα μάς ανέφερε ότι «θ’ αρχίσουμε κάτι νέο αφού τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει ουσιαστικά τίποτα». Οπως μας εξήγησε χρειάζεται από την αρχή να φτιαχτούν τα πάντα με μία ενιαία φιλοσοφία και με κοινό στόχο ώστε να τεθούν γερές βάσεις για το μέλλον.

Ο Κούλλης Κυριάκου τόνισε στη συνέχεια ότι «στόχος είναι η δημιουργία νέας ομάδας που να είναι αυτοδύναμη, να μπορεί δηλαδή να στηρίζεται στους δικούς της ποδοσφαιριστές και να μην χρειάζεται να έρχονται παίκτες και να πληρώνονται. Να απαρτίζεται από παιδιά του δήμου.


Επιπλέον στόχος είναι η δημιουργία σωστών ακαδημιών ώστε στο εγγύς μέλλον να μπορούν να τροφοδοτούν την α’ ομάδα με σωστούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές».

Ο προπονητής και υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος είπε ότι «πρέπει να έχουμε στόχο, πρέπει να μπουν γερές βάσεις για να έχουμε μέλλον, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να φτιάξουμε κάτι καλό στο νέο, αλλά και συνάμα πολύ δύσκολο, εγχείρημα που θέλουμε να κάνουμε».

Αναφερόμενος στους προσωπικούς του στόχους ο κ. Κυριάκου είπε ότι «θα δουλέψω σε επαγγελματικό επίπεδο, έχοντας την πεποίθηση αλλά και την πίστη ότι θα βρούμε ανταπόκριση σε όλο αυτό που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Η ανάδειξη και ανέλιξη ποδοσφαιρικών ταλέντων αποτελεί προτεραιότητα σε αυτό που πάμε να φτιάξουμε».

Εν ζωή από το 1956


Ο αθλητικός καλλιτεχνικός σύλλογος Αδωνις Ιδαλίου ιδρύθηκε το 1956. Στόχος ίδρυσης του σωματείου ήταν η υγιής απασχόληση της νεολαίας, καθώς και η διατήρηση και προβολή των πολιτιστικών αξιών και παραδόσεων της Κύπρου. Ιδρυτές του συλλόγου ήταν ο Κυριάκος Μηλικούρης και ο Σταύρος Θεοδώρου, οι οποίοι έκαναν την πρώτη εξόρμηση για εγγραφή μελών την άνοιξη του 1956.

Ο Αδωνις εντάχθηκε στην Κυπριακή Ομοσπονδία το 1976 ως ομάδα Γ’ Κατηγορίας και διαχρονικά η ομάδα του Ιδαλίου αγωνίζεται στις «μικρές» κατηγορίες.

Σε ό,τι αφορά τις διακρίσεις η ομάδα κατέκτησε δύο φορές το πρωτάθλημα Γ’ Κατηγορίας (1978, 1984), μία φορά το πρωτάθλημα Δ’ Κατηγορίας (1997), ενώ κατέκτησε το 2014 το Κύπελλο Γ’-Δ’ Κατηγορίας κερδίζοντας την Ελπίδα Ξυλοφάγου με 2-0. Χρώματα της ομάδας είναι το πράσινο και το άσπρο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.