Φτηνό και πράσινο ρεύμα με φωτοβολταϊκά για τον Δήμο Αραδίππου

Σημαντική επένδυση στην πράσινη και φτηνή ηλεκτρική ενέργεια ανακοίνωσε ο Δήμος Αραδίππου, που ετοιμάζει μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο για κάλυψη των αναγκών του. Ο δήμος προκήρυξε στις 30 Μαρτίου διαγωνισμό για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 2,96MW στην περιοχή Μελίσσια, που βρίσκεται στον κόμβο του εργοστασίου Πελέτικο.

Η αξία του έργου εκτιμάται στα €3.370.000 πλέον ΦΠΑ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός 15 μηνών. Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα χωροθετηθεί σε μια έκταση 46.866 τετραγωνικών μέτρων, σε χαλίτικη γη που μισθώθηκε από το κράτος, ενώ στην ίδια περιοχή προγραμματίζεται και δεύτερο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο αντίστοιχης δυναμικότητας. Το έργο, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Δήμο Αραδίππου, βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης και σε περίπου ένα χρόνο θα προκηρυχθούν προσφορές.

Ο δήμαρχος, Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ανακοινώνοντας τη δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου δήλωσε πως «η Αραδίππου δημιουργεί ένα έργο που θα δώσει περιβαλλοντική αλλά και οικονομική ανάσα στην περιοχή». Σημείωσε ακόμη πως «η επιστήμη εδώ και χρόνια μάς προειδοποιεί ότι πρέπει να περιορίσουμε και σταδιακά να τερματίσουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα αν θέλουμε να σώσουμε τον πλανήτη».

Ο δήμαρχος Αραδίππου βρίσκεται αυτή την περίοδο στις Βρυξέλλες για επαφές με τους εταίρους του στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Energy Cities, στο οποίο συμμετέχει ο δήμος. Συμμετείχε επίσης σε σύνοδο του Συμφώνου των Δημάρχων, το οποίο αποτελεί την κυριότερη ευρωπαϊκή προσπάθεια τοπικών και περιφερειακών Αρχών για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027» για τη Στρατηγική Βιώσιμη Ανάπτυξη για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας 2021-2030.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy