Φτώχεια και κοροϊδία στην άλλοτε ευημερούσα Κύπρο

Του
Μιχάλη Μιχαήλ

 

Καλοέμαθαν οι κυβερνώντες να εξαγγέλλουν κάθε λίγο και λιγάκι μέτρα για στήριξη της α’ ή της β’ ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού που πλήττεται από τη φτώχεια και την ακρίβεια, αλλά ιδιαίτερα από την έλλειψη συνεπούς και συγκροτημένης κοινωνικής πολιτικής.

Και ξεκινούν, ιδιαίτερα τώρα που έχουμε εκλογές να εξαγγέλλουν βοηθήματα και χορηγίες, προτάσσοντας το πόσα εκατομμύρια θα δώσουν. Χωρίς όμως να λένε πόσα αντιστοιχούν στο κάθε άτομο, το οποίο θα πάρει το βοήθημα ή τη χορηγία. Και θεωρούν ότι με 100 ευρώ εφάπαξ ή με 1.000 ευρώ σε μια επιχείρηση, λύνουν το πρόβλημα.

Οι κυβερνώντες αφού από το 2013 φρόντισαν να εξαλείψουν βήμα με βήμα το κοινωνικό κράτος, βρέθηκαν οι ίδιοι εγκλωβισμένοι στις ίδιες τις πολιτικές τους και προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν τρόπους να δείξουν ότι κάνουν κοινωνική πολιτική. Δίκαιη ήταν π.χ. η αντίδραση των αιγοπροβατοτρόφων έξω από το προεδρικό, όταν στο άκουσμα ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει για τους ίδιους μερικά εκατομμύρια, ακούστηκε το ερώτημα «πόσα αντιστοιχούν στον καθένα μας;» Και βεβαίως απάντηση δεν υπήρξε.

Το τραγικό με αυτή την κυβέρνηση είναι ότι η μία μετά την άλλη ακόμα και οι εκθέσεις της Κομισιόν δείχνουν το μέγεθος της φτώχειας και της ανέχειας στην Κύπρο. Και διερωτάται ο κοινός νους, όταν τα εντοπίζουν στην Ευρώπη, οι ίδιοι οι κυβερνώντες που ζουν σε αυτόν τον τόπο δεν τα βλέπουν; Αλλά ξέρουμε ποια είναι η φιλοσοφία τους. Μας την είπε άλλωστε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και νυν αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ότι 700 ευρώ μισθός τη σήμερον ημέρα είναι υπεραρκετός! Ναι, αυτή είναι η φιλοσοφία τους. Ηχεί επίσης στ’ αυτιά μας η δήλωση βουλευτή του ίδιου κόμματος ότι ο Κύπριος πρέπει να σταματήσει την κακή συνήθεια να κτίζει σπίτια!

Τι θέλουν δηλαδή; Να ζούμε σε σπηλιές; Ή να αγοράζουμε έτοιμες τρύπες διαμερισμάτων που κτίζουν κάποιοι για να θησαυρίζουν;

Το ανησυχητικό όμως είναι ότι αυτές τις μέρες είχαμε εκθέσεις από την Κομισιόν που μιλούσαν για ενεργειακή φτώχεια στα νοικοκυριά της Κύπρου, ότι η φτώχεια πλήττει περισσότερο τις αγροτικές περιοχές και τα ΑΜΕΑ, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και; Παρακάτω τι γίνεται; Άλλη έκθεση λέει ότι στην Κύπρο ποσοστό 10,2% αναγκάζεται να σταματήσει το σχολείο λόγω οικονομικών προβλημάτων. Στην έκθεση σημειώνεται ότι το ποσοστό αυξήθηκε δραματικά από το 2015 και μετά. Κατά τα άλλα οι κυβερνώντες μάς μιλούν για ανάπτυξη, περηφανεύονται ότι διόρθωσαν τις στρεβλώσεις της οικονομίας, ότι έβαλαν τάξη στα οικονομικά του κράτους!

Αν είναι έτσι που διορθώνονται στρεβλώσεις και αναπτύσσεται η οικονομία, φτωχοποιώντας στρώματα του λαού, να μας λείπει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy