Φτώχεια με ταξική προέλευση: Διπλάσιος ο κίνδυνος για όσους προέρχονται από τα χαμηλά στρώματα

Το ποσοστό κινδύνου για όσους προέρχονται από οικογένειες με «κακή» οικονομική κατάσταση είναι 17,4%, ενώ με «καλή» 9,6%

 

Η φτώχεια έχει ταξική προέλευση, όπως επιβεβαιώνεται μέσα από μελέτη της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία δείχνει ότι τόσο στην Κύπρο όσο και σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι διπλάσιο για όσους προέρχονται από τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Για την Κύπρο η μελέτη δείχνει ότι το ποσοστό κινδύνου φτώχειας στους ενήλικες οι οποίοι προέρχονται από οικογένειες με «κακή» οικονομική κατάσταση είναι 17,4%, ενώ στους ενήλικες οι οποίοι προέρχονται από οικογένειες με «καλή» οικονομική κατάσταση είναι μόλις 9,6%.

Παρόμοια είναι η εικόνα σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αφού κατά μέσο όρο το ποσοστό κινδύνου φτώχειας στους ενήλικες οι οποίοι προέρχονται από οικογένειες με «κακή» οικονομική κατάσταση είναι 23%, ενώ στους ενήλικες οι οποίοι προέρχονται από οικογένειες με «καλή» οικονομική κατάσταση είναι 13,4%.

Η μελέτη εξετάζει σε ποια θέση βρίσκονταν όσοι αντιμετωπίζουν σήμερα κίνδυνο φτώχειας όταν ήταν στην ηλικία των 14 ετών.

«Καμπανάκι» για τους νέους και τα παιδιά

Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας στην Κύπρο παρατηρείται επιδείνωση του κινδύνου φτώχειας στους νέους και τις οικογένειες με δύο ή/και περισσότερα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί στα αμέσως επόμενα χρόνια, πολλά απ’ αυτά τα παιδιά θα περιέλθουν σε κίνδυνο φτώχειας όταν θα μεγαλώσουν.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Κυπριακής Υπηρεσίας δείχνουν ότι το 2020 το ποσοστό όσων βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή/και κοινωνικού αποκλεισμού ανήλθε στο 21,3% σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος (22,3%). Παρά ταύτα, στα ανήλικα πρόσωπα μέχρι 17 ετών το ποσοστό αυξήθηκε στο 23,4% σε σχέση με 23% το προηγούμενο έτος. Επίσης το ποσοστό όσων αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις ανήλθε στο 8,3% σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος (9,1%), αλλά στα ανήλικα πρόσωπα μέχρι 17 ετών αυξήθηκε στο 11,8% σε σχέση με 11,7% το προηγούμενο έτος. Ακόμη, το ποσοστό όσων έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας ανήλθε στο 14,3%, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά αυξήθηκε σημαντικά στους νέους μεταξύ 18 – 24 ετών (από 12% σε 13,6%), καθώς επίσης στα νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά (από 10,9% σε 11,7%) και στα νοικοκυριά με δύο ενήλικες και τρία ή περισσότερα παιδιά (από 21% σε 21,3%).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy