Φτώχεια για τους εργαζομένους και επαιτεία για ευάλωτους – συνταξιούχους

Προϋπολογισμός χωρίς απαντήσεις στα καυτά κοινωνικά προβλήματα

Φτώχεια για τους εργαζομένους και επαιτεία για τους ευάλωτους και τους συνταξιούχους είναι η κληρονομιά που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας, στην οποία εξετάστηκε ο προϋπολογισμός, ο οποίος ετοιμάστηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση για το Υπουργείο Εργασίας και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας για το 2023, είναι ένας ακόμα διαχειριστικός προϋπολογισμός, ο οποίος αδυνατεί να προωθήσει πολιτικές ουσιαστικής ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, υπέδειξε ότι «στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ οι εργαζόμενοι απώλεσαν τεράστια εισοδήματα, τα οποία μετατράπηκαν σε κέρδος του κεφαλαίου». Επεσήμανε επίσης ότι «ειδικά την τρέχουσα χρονιά, με την ακρίβεια να καλπάζει, η απώλεια των εισοδημάτων των εργαζομένων αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη».

Ο Α. Καυκαλιάς άσκησε έντονη κριτική για τις πολιτικές της κυβέρνησης, οι οποίες στοχεύουν στην αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής εργασίας με την αγορά υπηρεσιών και τη μερική απασχόληση, καθώς και για τις απαράδεκτες ρυθμίσεις για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι «τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο το φαινόμενο των εργαζόμενων φτωχών όλο και μεγαλώνει». Υπέδειξε επίσης ότι το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών, ενώ παράλληλα διαβρώνει τις συλλογικές συμβάσεις και θεσμοθετεί τη φθηνή εργασία.

Ακόμη, επεσήμανε ότι την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός ροκανίζει το ένα δέκατο των εισοδημάτων των εργαζομένων, η κυβέρνηση υπαναχωρεί στο θέμα της ΑΤΑ, τοποθετείται ενάντια στην κατάργηση του πέναλτι του 12% στις συντάξεις, αρνείται να λάβει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών για αντιμετώπιση της ακρίβειας, αρνείται να συζητήσει αύξηση του ύψους του επιδόματος ΕΕΕ, το οποίο παραμένει καθηλωμένο από το 2014 στα 480 ευρώ. Χαρακτήρισε επίσης «πρόκληση» την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει κατά 15 εκατ. ευρώ το κονδύλι για το ΕΕΕ, παρά τις ανάγκες που υπάρχουν στην κοινωνία.

Επιπρόσθετα, ο Α. Καυκαλιάς αναφέρθηκε στις τεράστιες καθυστερήσεις στην εξέταση και καταβολή του ΕΕΕ, των συντάξεων και των υπόλοιπων επιδομάτων και τις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις για τη δημιουργία ανεξάρτητης νομοθεσίας για τα ΑΜεΑ και τον εκσυγχρονισμό σημαντικών νομοθεσιών, όπως ο περί Παίδων, ο περί Στεγών Ηλικιωμένων και ο περί Υιοθεσίας, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

«Ζητούμενο η αλλαγή και απαλλαγή από αυτές τις πολιτικές και η δημιουργία ενός πραγματικού κράτους πρόνοιας, για εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα και επαρκές δίχτυ προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες», τόνισε ο Α. Καυκαλιάς.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.