Φτωχός και ο σχεδιασμός του ΚΟΑΓ – Αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της κοινωνίας για απόκτηση στέγης

Ο σχεδιασμός του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) είναι το ίδιο φτωχός με την ευρύτερη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης, αφού, όπως διαπιστώθηκε σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2021 είναι μόλις 8,5 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες της κοινωνίας για απόκτηση στέγης.

Το ΑΚΕΛ, διά του Άντρου Καυκαλιά, κάλεσε την κυβέρνηση να ενισχύσει το ρόλο του ΚΟΑΓ με τρόπο ώστε να κερδίζει η κοινωνία στο σύνολό της με την απόκτηση στέγης, αντί να επικεντρώνεται μόνο στην παροχή κινήτρων στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και να κερδίζουν οι ίδιοι. Υπέδειξε επίσης ότι η ανυπαρξία της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης δεν καλύπτεται με τα σχέδια που εξήγγειλε τρεις μήνες πριν τις εκλογές, όταν μάλιστα αυτά αποτελούν επανάληψη των εξαγγελιών του Μαΐου του 2019 και τα οποία δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ο Α. Καυκαλιάς επεσήμανε ότι ο ΚΟΑΓ επί της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ τέθηκε στο περιθώριο, σε σχέση με το ρόλο και τη συμμετοχή του στη διαμόρφωση στεγαστικής πολιτικής.

«Χωρίς να μειώνουμε την αξία του κάθε μέτρου και σχεδίου που προγραμματίζει ο ΚΟΑΓ, διαπιστώνουμε ότι οι πρόνοιες για τα νέα έργα στον προϋπολογισμό του Οργανισμού για το 2021 δεν είναι ικανές να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Δυστυχώς, ο σχεδιασμός του ΚΟΑΓ δεν μπορεί να καλύψει το κενό και τις κοινωνικές ανάγκες για την απόκτηση στέγης. Είναι πραγματικά αδύνατο, ακόμη και αν αξιοποιηθεί στο σύνολό της η πίστωση ύψους 8,5 εκατ. ευρώ που υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2021, να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες», υπέδειξε ο Α. Καυκαλιάς.

Από την πλευρά της η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ επεσήμανε ότι ο ΚΟΑΓ πρέπει να αποκτήσει πιο δυναμικό και παρεμβατικό ρόλο στα τεκταινόμενα και να είναι πιο ευέλικτος, ιδιαίτερα όσον αφορά τα προγράμματα στέγασης των χαμηλόμισθων νοικοκυριών, καθώς επίσης και για τη βοήθεια στέγασης νεαρών ζευγαριών.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Μάριος Πελεκάνος, ανέφερε ότι ο ΚΟΑΓ θα ανεγείρει τα επόμενα μερικά χρόνια πέραν των οκτακοσίων οικιστικών μονάδων.

Επίσης ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς, είπε ότι τα σχέδια του ΚΟΑΓ συμπληρώνουν αυτά που έχουν εξαγγελθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών για την στέγαση των νέων και βοηθούν ταυτόχρονα στη συγκράτηση των τιμών της γης, των οικιστικών μονάδων και των ενοικίων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.