«Φτωχός συγγενής» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

 

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ο «φτωχός συγγενής» στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αφού τα μέτρα τα οποία έχουν περιληφθεί για τη στήριξή τους ανέρχονται μόλις στο 12%, την ώρα που σε άλλες χώρες το ποσοστό ξεπερνά το 30%. Τα πιο πάνω προκύπτουν από έκθεση της Κομισιόν, η οποία αφορά τα μέτρα τα οποία έχουν περιληφθεί στα Σχέδια Ανάκαμψης των κρατών-μελών της ΕΕ και σχετίζονται με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, στα Σχέδια Ανάκαμψης που έχουν υποβληθεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ ο μέσος όρος στο κεφάλαιο «Υποστήριξη των ΜΜΕ» ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 19%. Σημειώνεται μάλιστα ότι σε πολλές χώρες το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο. Ενδεικτικά, στη Γαλλία είναι 38%, στην Πορτογαλία 31%, στην Ιρλανδία 28%, στην Ισπανία 24% και στην Ελλάδα 23%. Παρά ταύτα, στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 19%. Όπως προκύπτει από την έρευνα, όλες οι χώρες οι οποίες πέρασαν από μνημόνιο (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία) έβαλαν αυξημένα κονδύλια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα Σχέδια Ανάκαμψης.

Αντίθετα, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ (η οποία ετοίμασε το Σχέδιο και έκανε τις διαβουλεύσεις με την Κομισιόν) επέλεξε να κινηθεί κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Εν τω μεταξύ, στην έκθεση επισημαίνεται με νόημα ότι το 2019 η ΕΕ έκανε σύσταση προς την Κύπρο να πάρει μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση. Αναφέρεται επίσης ότι η ίδια σύσταση επαναλήφθηκε το 2020 (εν μέσω πανδημίας), ενώ προστέθηκε μια ακόμη σύσταση που αφορά τη λήψη μέτρων για στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Συμβολή 77% στο ΑΕΠ

Σημειώνεται ότι στην έκθεση της Κομισιόν γίνεται αναφορά σε μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε από το επιστημονικό περιοδικό Piccola Impresa, η οποία δείχνει ότι το 99,9% των επιχειρήσεων στην Κύπρο είναι μικρομεσαίες (57.015 σε σύγκριση με μόλις 78 που ανήκουν στην ομάδα των μεγάλων επιχειρήσεων). Το πιο σημαντικό όμως το οποίο αναφέρεται στη μελέτη είναι ότι η συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο ΑΕΠ της Κύπρου φτάνει στο 77% και είναι το δεύτερο πιο υψηλό ποσοστό στην Ευρώπη μετά την Εσθονία (78%). Στις περισσότερες χώρες το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 50-70%, ενώ σε τρεις χώρες είναι κάτω από το 50% (Γερμανία, Γαλλία και Ιρλανδία).

 

52 εκατ. ευρώ  για καινοτόμες και  νεοσύστατες επιχειρήσεις

Στην έκθεση παρουσιάζονται συνοπτικά τα (κατά την άποψη της Κομισιόν) πιο σημαντικά μέτρα τα οποία έχουν περιληφθεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ στα Σχέδιο Ανάκαμψης.

Για την Κύπρο αναφέρεται ότι έχει περιληφθεί ένα επενδυτικό μέτρο ύψους 52 εκατ. ευρώ, το οποίο στοχεύει στη βελτίωση της πρόσβασης σε κεφάλαια για καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νεοσύστατες επιχειρήσεις μέσω των προγραμμάτων «Fast-Track Innovation», «Pre-Seed», «Seed» και «Innovate».

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει κάνει επανειλημμένα συστάσεις προς την Κύπρο για βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy