Φυλακές: Επιστολή Δράκου για κινητά τηλέφωνα – Ο λόγος της άρνησης της διεύθυνσης

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Η διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών φαίνεται να αρνείτο πεισματικά να ακολουθήσει τις οδηγίες της υπουργού Δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων.

Αυτό τεκμηριώνεται από το περιεχόμενο επιστολής που έχει στην κατοχή του ο «Φιλελεύθερος» και παρουσιάζει σήμερα.

Η κ. Δράκου, σε σύσκεψη στις 15 Φεβρουαρίου είχε δώσει προφορικά οδηγίες στη διεύθυνση των φυλακών να πράξει τα δέοντα ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες του εν λόγω συστήματος.

Κι αυτό με στόχο να καταγράφεται:

(1) ποιοι κρατούμενοι επικοινωνούν μέσω κινητών,

(2) τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα των κλήσεων,

(3) να ενημερώνονται άμεσα με αυτόματη ειδοποίηση το Τμ. Φυλακών και η Αστυνομία, αλλά και

(4) σε ποιο σημείο βρίσκεται η τηλεφωνική συσκευή ώστε να μπορεί να εντοπιστεί.

Μάλιστα, η Στέφη Δράκου, είχε επαναλάβει αυτή τη θέση σε συνάντηση με τη διεύθυνση των Φυλακών στις 24/02/2022, ενώ είχε δώσει και σχετική οδηγία γραπτώς στις 28 Φεβρουαρίου, μέσω επιστολής.

Καλούσε τη διεύθυνση να υλοποιήσει τη σχετική απόφαση και να προχωρήσει «άμεσα σε όλες τις δέουσες ενέργειες σε συνεννόηση με το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για υλοποίησή της».

Σύμφωνα πάντα με τον Φιλελεύθερο, το Τμήμα Φυλακών διαφωνούσε και δεν προέβαινε σε σχετικές ενέργειες. Θεωρούσε ότι αν ενεργοποιείτο η λειτουργία συλλογής τηλεπικοινωνιακών δεδομένων κρατουμένων, πιθανώς να επηρεάζονταν κι άλλοι χρήστες κινητών συσκευών στις Φυλακές πέραν των υποδίκων ή καταδικασθέντων. Είχε κάνει λόγο για καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων, αλλά και κίνδυνο να υποπέσει η ίδια η διεύθυνση των φυλακών σε ποινικό αδίκημα, σε περίπτωση υλοποίησης της απόφασης. Την ίδια στιγμή η διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών τασσόταν μόνο υπέρ της φραγής τηλεφωνικών κλήσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.