Ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή στον Μητροπολίτη τέως Κιτίου

Ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών αλλά με τριετή αναστολή επέβαλε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στον Μητροπολίτη Τέως Κιτίου, ο οποίος βρέθηκε ένοχος σε κατηγορία άσεμνης επίθεσης εναντίον ανήλικης γυναίκας μέσα στη Μητρόπολη Κιτίου το 1981.

Η ποινή έγινε δεκτή εν μέσω αποδοκιμασιών από γυναίκες μέλη του Δικτύου Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών που ζητούσαν άμεση φυλάκιση του κατηγορουμένου. Η επαρχιακή δικαστής Εύη Ευθυμίου ξεκαθάρισε ότι βάση για την επιβολή της ποινής είναι το νομικό πλαίσιο που ίσχυε το κατά τον ουσιώδη χρόνο με βάση το οποίο η άσεμνη επίθεση κατατασσόταν στα πλημμελήματα και τιμωρείτο με φυλάκιση μέχρι δύο χρόνια.

Ακολούθως χώρισε την αιτιολόγηση της ποινής σε δύο μέρη, τους μετριαστικούς και τους επιβαρυντικούς παράγοντες. Όπως είπε, υπέρ του κ. Χρυσόστομου ως μετριαστικοί παράγοντες έγιναν δεκτοί το λευκό ποινικό του μητρώο, η μεγάλη του ηλικία, το φιλανθρωπικό του έργο και ο μεγάλος χρόνος από τη διάπραξη του αδικήματος που όπως σημείωσε, είναι πρωτοφανής για την κυπριακή δικαιοσύνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του Δικαστηρίου ξεκαθάρισε ότι το μόνο επιχείρημα της υπεράσπισης που δεν λήφθηκε υπόψη για επίδειξη επιείκειας ήταν η εξωδικαστική τιμωρία του 85χρονου με ενδεχόμενη τιμωρία από την Ιερά Σύνοδο ενδεχομένως και με καθαίρεση.

Επί τούτου, η δικαστής Ευθυμίου σχολίασε ότι είναι αντιφατικό να ζητείται επιείκεια σε αυτή τη βάση από τη στιγμή που ο ίδιος ο κατηγορούμενος δεν σεβάστηκε το σχήμα του.

Πολύ σημαντικές ήταν οι επισημάνσεις για τους επιβαρυντικούς παράγοντες που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της ποινής φυλάκισης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η δικαστής, υπήρξε έντεχνος σχεδιασμός της άσεμνης επίθεσης από τον κατηγορούμενο ο οποίος διευθετούσε τα ραντεβού με την 16χρονη αποκλειστικά απογεύματα Σαββάτου για να την υποδέχεται ο ίδιος στη Μητρόπολη.

Επίσης, σχολίασε ότι ο αρχιερέας προσπάθησε να εντυπωσιάσει την 16χρονη μεταξύ άλλων και με τα ταξίδια του ενώ ιδιαίτερο σχόλιο έκανε η πρόεδρος του δικαστηρίου για το ότι ο κατηγορούμενος, επέλεξε για θύμα μια 16χρονη αντί να την βοηθήσει.

Η συμπεριφορά αυτή ήταν αχαρακτήριστη και ήταν εξευτελιστική εμπειρία για το θύμα” σχολίασε το δικαστήριο το οποίο έλαβε επίσης υπόψη ως επιβαρυντικούς παράγοντες τα 27χρόνια διαφοράς ηλικίας ανάμεσα στον κατηγορούμενο και το θύμα καθώς και το γεγονός ότι ο τέως Μητροπολίτης δεν επέδειξε μεταμέλεια.

“Η επιλογή άλλης ποινής εκτός της φυλάκισης θα εκλαμβανόταν ως ανοχή από επίδοξους παραβάτες” σχολίασε η δικαστής Ευθυμίου η οποία όμως έκανε αποδεκτό το αίτημα της υπεράσπισης για αναστολή της ποινής.

Ξεκαθάρισε όμως ότι για την έγκριση της αναστολής έλαβε υπόψη μόνο την προχωρημένη ηλικία και το μεγάλο χρόνο από τη διάπραξη του αδικήματος και όχι τα άλλα επιχειρήματα της υπεράσπισης για το λευκό ποινικό μητρώο, το φιλανθρωπικό έργο κ.α.

Όπως προαναφέραμε, με το άκουσμα της ποινής, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του 85χρονου γυναίκες μέλη του Δικτύου Ενάντια στη Βία κατά των γυναικών και υπήρξε προς στιγμή ένταση με την Αστυνομία.

Μέλη του δικτύου στήθηκαν όμως έξω από το δικαστικό μέγαρο Λάρνακας και κρατώντας πανό φώναζαν διάφορα συνθήματα εναντίον του τέως Μητροπολίτη και της δικαιοσύνης.

Η ποινή και κυρίως η αναστολή αυτής δεν άφησε ικανοποιημένη ούτε την ΠΟΓΟ που ήδη έχει εκδώσει ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ΠΟΓΟ παρά το γεγονός ότι η καταδικαστική απόφαση ήταν ιστορικής σημασίας ως μήνυμα για άτομα εξουσίας που διαπράττουν εγκλήματα, εντούτοις, όπως σχολίασε, οι εγκληματίες που διαπράττουν τέτοια εγκλήματα δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητοι.

“Αντίθετα, πρέπει το Δικαστικό σύστημα να επιβάλλει ποινές οι οποίες να δρουν παραδειγματικά για εν δυνάμει θύτες την ίδια στιγμή που θα δίνουν κίνητρο στα θύματα να καταγγείλουν” σχολίασε επίσης η ΠΟΓΟ.

Η ίδια η γυναίκα που είχε καταγγείλει την άσεμνη δήλωσε ευχαριστημένη με την καταδίκη του 85χρονου αλλά είπε επίσης ότι περίμενε καταδίκη σε άμεση φυλάκιση και όχι αναστολή.

Όπως είπε σε δηλώσεις της έξω από το δικαστήριο επίσης, τώρα περιμένει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου από την οποία περιμένει τα δέοντα όπως ανέφερε.

“Δεν μας αξίζει μισή δικαιοσύνη” ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο της 58χρονης σήμερα γυναίκας η οποία κάλεσε τα θύματα να μιλούν. Τέθηκε μάλιστα στη διάθεση γυναικών που ενδεχομένως να έχουν πέσει θύματα για να βοηθήσει ενώ εξέφρασε επίσης παράπονο για την απουσία της Πολιτείας κατά τη δίκη, λέγοντας ότι δεν υπήρξαν θεσμοί να βοηθήσουν.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy