Φυσικό αέριο ακούμε αλλά…δεν βλέπουμε – Πως σχολιάζουν Συλικιώτης-Έλληνας τις νέες εξελίξεις

Οι ευρύτεροι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο θα λειτουργήσουν εάν επιλυθεί το Κυπριακό. Γι αυτό και το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι το ενεργειακό μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την επίλυση του Κυπριακού, επισήμανε ο πρώην υπουργός Νεοκλής Συλικιώτης.

Όσον αφορά την ενδεχόμενη συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ για την κατασκευή αγωγού Φυσικού Αερίου επισήμανε ότι τα ζητήματα δεν είναι μόνο πολιτικά αλλά είναι και οικονομικά και τεχνικά. Εξαρτάται σημείωσε και από τις εταιρείες το τι θα γίνει. Επισήμανε ότι εάν και εφόσον έχουμε υποδομές για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Κύπρο θα είναι πιο εύκολο να έρθουν οι εταιρείες. Θα πρέπει, πρόσθεσε επίσης ,να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για την χρήση του κοιτάσματος Ισάι και θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι εταιρείες.

Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να μην γίνονται μόνο πολιτικές εξαγγελίες, αλλά επιτέλους, ανέφερε, να προσγειωθούμε, να υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός και να πράττουμε περισσότερα.

Παράλληλα, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ακόμη και να γίνει η εισαγωγή του υγροποιημένου φυσικού αερίου, πάλι θα είναι ακριβό το ρεύμα λόγω του ότι είναι ψηλές οι τιμές του υγροποιημένου αερίου. Επίσης είπε ότι απομακρύνεται η προοπτική στην Αίγυπτο που δεν ήταν και συμφέρουσα.

Για τον EAST MED ο κος Συλικιώτης είπε ότι πρέπει να τον ξεχάσουμε. Υπενθύμισε ότι ήδη υπάρχει ο διάδρομος από την Αίγυπτο από την οποία μεταφέρεται στην Ευρώπη υγροποιημένο αέριο. Πρόσθεσε ότι Αίγυπτος έχει συμφωνία με την Ευρώπη μέχρι το 2030.

Έλληνας: Όλα είναι αιωρούμενα

Όλα είναι αιωρούμενα και δεν έχουν πει τίποτε οι εταιρίες ακόμα και για την επικείμενη διακρατική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, εκτιμά ο ειδικός για θέματα υδρογονανθράκων Χαράλαμπος Έλληνας. Οι συμφωνίες είναι πολιτικές και θα πρέπει και οι εταιρείες να συμφωνήσουν, εξηγεί και επισημαίνει ότι το μέλλον είναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο κος Έλληνας πρόσθεσε ότι ακόμη και αν υπογραφούν οι συμφωνίες με το Ισραήλ δεν σημαίνει ότι θα έχουμε και πιο φτηνό Φυσικό Αέριο.
Όσον αφορά τον αγωγό EAST MED υπογράμμισε ότι δεν είχε και δεν έχει πιθανότητες να κατασκευαστεί. Δεν θα είναι ένα έργο που θα προχωρούσε καθώς ούτε και η Ευρώπη ζητά τον συγκριμένο αγωγό, καθώς μειώνει συνεχώς τη χρήση ΦΑ και προσανατολίζεται στις ανανεώσιμες πηγές. Την ίδια στιγμή, υπέδειξε ούτε και οι εταιρείες είπαν ποτέ ότι θα προχωρήσουν στην κατασκευή του EAST MED.

Όσον αφορά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ ο κος Έλληνας εκτιμά πως η ΕΝΙ δεν θα προχωρήσει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο έξι καθώς βάζει στην εξίσωση την ανάγκη να συμφωνεί και η Τουρκία. Για το έργο στο Αφροδίτη είπε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η επιβεβαιωτική γεώτρηση στην οποία προχωρεί αυτό το τρίμηνο η Σιεβρόν. Η εταιρεία, πρόσθεσε, θα πάρει αποφάσεις ύστερα από 3 μήνες εφόσον μάθει τις ποσότητες του ΦΑ που υπάρχουν στο κοίτασμα Αφροδίτη. Ωστόσο, σημείωσε, στους σχεδιασμούς της για τα επόμενα 2 χρόνια η Σιέβρον δεν έκαμε καμία αναφορά για έργα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κος Έλληνας ανέφερε ακόμη ότι πλωτή μονάδα αποϋγροποίησης θα έρθει στην Κύπρο φέτος και τα έργα στο Βασιλικό θα είναι έτοιμα σύντομα, ωστόσο το ερώτημα είναι αν ΑΗΚ θα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει αυτό το Φυσικό Αέριο. Το μέλλον είναι στις ανανεώσιμες πηγές, υπογράμμισε και θα πρέπει να γίνουν αποθήκες, να μπουν έξυπνοι μετρητές και να γίνουν μειοδοτικοί διαγωνισμοί για να έχουμε και πιο φτηνή ενέργεια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy