Γ.Δ ΚΟΑ: Είναι σημαντικό τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης να το καταγγέλλουν

Είναι πάρα πολύ σημαντικό τα θύματα σε σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης να καταγγέλλουν στις αρχές τα περιστατικά, λέει στο ΚΥΠΕ η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη.

Διαβάστε επίσης:

Α.Ελευθερίου για καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης: «Υποφέραμε… – Να καθαρίσει η βρωμιά»

Ερωτηθείσα για τις καταγγελίες της Κύπριας Ολυμπιονίκης Άντρης Ελευθερίου για σεξουαλική κακοποίηση, η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ είπε ότι «καταρχάς , είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι η Άντρη βρήκε τη δύναμη, το σθένος, να βγει και να καταγγείλει στις αρμόδιες αρχές αυτά που έχει βιώσει».

«Θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό τα θύματα σε σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης να καταγγέλλουν στις αρχές τα περιστατικά, γιατί θεωρούμε ότι είναι και ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να καθαρίσει  ο αθλητισμός και η κοινωνία από τέτοιου είδους φαινόμενα. Για αυτό θα ήθελα να συγχαρώ ξανά την Άντρη. Έχουμε έρθει σε επικοινωνία μαζί της και εγώ και ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, ο κ. Μιχαηλίδης, και της εκφράσαμε και την συμπαράσταση μας και την στήριξη που θα έχει. Είχαμε έρθει σε επικοινωνία, δηλαδή, πριν να καταγγείλει το περιστατικό, καθώς και μετά βέβαια, και για τις εκφράσουμε ακριβώς τη συμπαράσταση και τη στήριξη που θα έχει από πλευράς του ΚΟΑ σε αυτή την διαδρομή που ξέρουμε σίγουρα ότι είναι επίπονη και δεδομένου ότι έχει και την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς», πρόσθεσε.

Σίγουρα, συνέχισε η κ. Παπαμιλτιάδη, θα πρέπει να την στηρίξουμε όλοι για να μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Σε ερώτηση για σχετικό Οδηγό που ετοίμασε ο ΚΟΑ, η ΓΔ του ΚΟΑ είπε ότι ο Οδηγός είναι μια από τις δράσεις του ΚΟΑ μέσω της Επιτροπής Ισότητα των Φύλων στον Αθλητισμό.

«Τους τελευταίους μήνες δουλεύαμε πάνω σε αυτό τον Οδηγό, ο οποίος αποδεσμεύτηκε σήμερα προς τις Ομοσπονδίες και όλους τους αθλητικούς οργανισμούς», είπε.

«Αυτός ο Οδηγός», πρόσθεσε, «συμπεριλαμβάνει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, οκτώ πυλώνες δράσεων, οι οποίες θα βοηθήσουν τις αθλητικές Ομοσπονδίες να δημιουργήσουν το δικό τους σχέδιο δράσης για πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Εκτός από τον Οδηγό, ωστόσο, είμαστε και στη διαδικασία έκδοσης κάποιων εγχειριδίων, μέσω ενός προγράμματος Erasmus+, στο οποίο συμμετέχει ο ΚΟΑ. Θα δημιουργηθούν κάποια εκπαιδευτικά εγχειρίδια για προπονητές, αθλητές, γονείς και παράγοντες, για να δράσουν έτσι υποστηρικτικά, αν θέλετε,  και προς τον οδηγό για να μπορέσουν οι Ομοσπονδίες να έχουν στα χέρια τους, αρκετά βοηθήματα τα οποία θα τους ενισχύσουν σε αυτή την προσπάθεια».

Ανέφερε, επίσης, ότι βρίσκονται ήδη σε επικοινωνία με διάφορους Οργανισμούς, όπως είναι το Hope For Children, όπως είναι η «ΦΩΝΗ».

«Να πω ότι μέλος του ΔΣ της ‘ΦΩΝΗΣ’ είναι και μέλος της Επιτροπής Ισότητα των Φύλων στον αθλητισμό και εντατικοποιήσαμε έτσι τις προσπάθειες αυτές τις μέρες, γιατί εξετάζουμε και κάποιες άλλες πρωτοβουλίες, πιο δραστικές ακόμη προς την κατεύθυνση αυτή και μόλις έχουμε κάποια νεότερα ασφαλώς θα ενημερώσουμε, όπως για παράδειγμα εξετάζουμε την δημιουργία μιας καμπάνιας και κάποιων άλλων μέτρων που θα ανακοινώσουμε όταν θα αποφασιστούν», σημείωσε.

Αναφερόμενη στον Κώδικα Καλής Διακυβέρνησης, η κα. Παπαμιλτιάδη είπε ότι αφορά γενικότερα όλες τις πτυχές καλής διακυβέρνησης στον αθλητισμό, όπως είναι η διαφάνεια, όπως πολλές άλλες αρχές, «ωστόσο θα ήθελα να επικεντρωθώ σε μια από τις πρόνοιες του Κώδικα, ο οποίος έχει αποδεσμευτεί και έχει σταλεί στις Ομοσπονδίες στο τέλος του 2019 και η πρόνοια αυτή είναι η πρόνοια του περιορισμένου αριθμού θητειών για τα Συμβούλια και τους παράγοντες».

«Και ο λόγος που στέκομαι εδώ είναι ότι θεωρούμε – και αυτός ήταν και ο λόγος που συμπεριλήφθηκε στον Κώδικα Καλής Διακυβέρνησης-  ότι ένας από τους λόγους για τα πολλά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το αθλητικό μας υποδόμημα στις μέρες μας δυστυχώς βασίζεται στο γεγονός ότι πάρα πολλοί παράγοντες βρίσκονται στο τιμόνι αθλητικών ομοσπονδιών και αθλητικών οργανισμών για πάρα πολλά χρόνια. Και ξέρετε το συνδέω πώς με τα γεγονότα που βιώνουμε σήμερα. Η συγκεντρωμένη εξουσία στα χέρια κάποιων ανθρώπων για πολλά χρόνια, σίγουρα δεν είναι βοηθητική προς αυτή την κατεύθυνση και σίγουρα δημιουργεί ένα κλίμα και ένα έδαφος που είναι πρόσφορο σε τέτοιου είδους συμπεριφορές», πρόσθεσε.

Εξού, συνέχισε η ΓΔ του ΚΟΑ, «και νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε κάτι ακόμη πιο δραστικό , γιατί η τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας είναι εθελοντική προς τις Ομοσπονδίες, δηλαδή είναι συστάσεις, τις οποίες έχουμε στείλει και τους είπαμε θα πρέπει να υιοθετήσουν».

«Είναι πολύ ικανοποιητικό το γεγονός ότι κάποιες Ομοσπονδίες έχουν συμπεριλάβει ήδη στα καταστατικά τους, τον Κώδικα και όλες τις πρόνοιες του, ωστόσο έχουμε πρόθεση ως ΚΟΑ να διασυνδέσουμε κάποιες πρόνοιες του Κώδικα Καλής Διακυβέρνησης με την χρηματοδότηση των αθλητικών ομοσπονδιών, ως ένα περαιτέρω μέτρο εξυγίανσης του χώρου».

Λέγοντας ότι είμαστε και στη διάθεση της Αστυνομίας για οτιδήποτε χρειαστεί, αν και εφόσον, ασφαλώς, η κ. Παπαμιλτιάδη κατέληξε λέγοντας ότι «είναι πολύ απογοητευτικό τούτο το γεγονός που συμβαίνουν και πρέπει όλοι μας , μα όλοι μας, να στηρίξουμε την Άντρη σε αυτή την προσπάθεια και την κάθε Άντρη και το κάθε άτομο, άντρα ή γυναίκα που βιώνει κάτι τέτοιο στον αθλητισμό και όχι μόνο».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.