Γ. Εισαγγελία: Ανεξέλεγκτη και άκρως επικίνδυνη η κατάσταση στις Κ. Φυλακές

Ζητά από την υπουργό μέτρα, ενώ από τα πυρά δεν ξεφεύγουν και οι δεσμοφύλακες

Κόλαφος κατά της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών είναι η έκθεση της Γενικής Εισαγγελίας αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό ίδρυμα, καθώς και σε ό,τι αφορά την πρόσφατη δολοφονία του 41χρονου Τ/κ. Η Γ. Εισαγγελία καταγγέλλει ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Διεύθυνση δεν είναι επαρκή ούτε αποτελεσματικά και ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια.

Ωστόσο φαίνεται ότι η καταγγελία της Διεύθυνσης εναντίον του αξιωματικού της ΥΚΑΝ, η οποία προηγήθηκε των προαναφερόμενων ερευνών, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, δημιουργώντας ερωτηματικά σχετικά με την ύπαρξη σκοπιμοτήτων.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση αναφέρει πως μέσα από την έκθεση των ποινικών ανακριτών για τα εκτεινόμενα εντός των Φυλακών διαπιστώνεται ότι «επιβεβαιώνονται τα ευρήματα των δικαστικών αποφάσεων και των πληροφοριών/μαρτυριών που κατείχε η Αστυνομία για κατ’ επανάληψη εισαγωγή, μεταφορά και χρήση κινητών τηλεφώνων από κρατούμενους στις Κεντρικές Φυλακές. Αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται με τη συνδρομή κάποιων μελών του προσωπικού των Φυλακών». Την ίδια ώρα, διαπιστώνει ότι «επιβεβαιώνεται η εικόνα εισαγωγής, εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών ουσιών εντός των Φυλακών, και πάλι με τη συνδρομή κάποιων μελών του προσωπικού των Φυλακών».

Τα πιο πάνω, σύμφωνα με τη Γ. Εισαγγελία, εκθέτουν όλο το οικοδόμημα του σωφρονιστικού συστήματος σε πολύ σοβαρούς κινδύνους που προκαλούν τριγμούς σε όλο το σύστημα της Ποινικής Δικαιοσύνης.

Επισημαίνει δε ότι «εκ του αποτελέσματος και με βάση αδιαμφισβήτητα γεγονότα προκύπτει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται από τη Διεύθυνση των Φυλακών δεν είναι ούτε επαρκή ούτε αποτελεσματικά. Αυτό μας οδηγεί σε μια ανεξέλεγκτη και άκρως επικίνδυνη κατάσταση και δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια και τη ζωή ανθρώπων εντός και εκτός Φυλακών με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια ασφάλεια και τάξη».

Ενδεικτικά, παραθέτει μια σειρά περιπτώσεων τις οποίες συνδέει με την κατάσταση στις Φυλακές. Μεταξύ άλλων, είναι ο εμπρησμός της αποθήκης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, η δολοφονία (21/4/2021) βασικού μάρτυρα κατηγορίας σε υπόθεση ναρκωτικών και η δολοφονία πατέρα μάρτυρα κατηγορίας, ενταγμένου στο Σχέδιο Προστασίας Μαρτύρων.

Για την πρόληψη, αποτροπή και πάταξη αυτών των επικίνδυνων φαινομένων, η Γ.Ε. υποδεικνύει στην καθ’ ύλη αρμόδια Αρχή την αδήριτη ανάγκη για λήψη δραστικών και άμεσων μέτρων προς προστασία όλων των πολιτών εντός και εκτός των Φυλακών. Επίσης καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες (αστυνομία) να λάβουν τα μέτρα τους.

Σε ό,τι αφορά τη δολοφονία της 27ης/10/2022 εντός των Φυλακών, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι ο ένας εκ των κατηγορουμένων που ήταν κρατούμενος αντιμετωπίζει την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης, ως επίσης και κατηγορίες για κατοχή και χρήση ελεγχόμενου φαρμάκου Τάξεως Α’.

Για την ίδια υπόθεση, προστίθεται, διώκονται ποινικά δύο δεσμοφύλακες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας λόγω παράνομης παράλειψης που συνιστά υπαίτια αμέλεια, παράλειψης εκτέλεσης καθήκοντος και, μαζί με τρίτο συνάδελφό τους, αντιμετωπίζουν και την κατηγορία της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης ως και της παραμέλησης υπηρεσιακού καθήκοντος».

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.