Γ. Ελεγκτής: Οι τράπεζες ετοίμασαν το σχέδιο Εστία – Παρουσιαζεται ως …κοινωνική πολιτική

Το Σχέδιο Εστία το ετοίμασαν οι σύμβουλοι των τραπεζών ως παροχή υπηρεσιών στον Σύνδεσμο Τραπεζών αποκάλυψε χθες ο Γενικός Ελεγκτής (Γ.Ε). Τώρα, ανέφερε, παρουσιάζεται ως κυβερνητική κοινωνική πολιτική.

Το Εστία και τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια έθιξε ο Γ.Ε., μεταξύ άλλων, ως χαρακτηριστικά παραδείγματα των σκανδαλωδών κυβερνητικών χειρισμών που παραβιάζουν νομοθεσίες και παραγνωρίζουν θεσμούς. Ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε το Σχέδιο Εστία ως πρόκληση για τα δημόσια οικονομικά, εξαιτίας των πολυετών δεσμεύσεων που περιλαμβάνει. Σημείωσε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωση για τις πρόνοιες του Σχεδίου και τις προβλεπόμενες δαπάνες που συνεπάγονται τα επόμενα χρόνια. Οι απορίες και οι ανησυχίες της Υπηρεσίας δεν καθησυχάστηκαν, αφού δεν λήφθηκε απάντηση.

Επιπρόσθετα, εξέφρασε την ανησυχία κατά πόσο το Σχέδιο Εστία και οι πρόνοιές του έτυχαν νομοτεχνικού ελέγχου. Απαντώντας επ’ αυτού, σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, ανέφερε ότι οι ανησυχίες και τα ερωτήματα τέθηκαν εγγράφως στον Υπουργό Οικονομικών στις 2 Νοεμβρίου, χωρίς απάντηση μέχρι χθες και ότι αποτελεί συνήθη πρακτική να καθυστερεί ο Υπουργός να απαντήσει στα ερωτήματα που τίθενται από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

 

Διερεύνηση για τη διαχείριση των ΜΕΔ

Μεγάλη πρόκληση χαρακτήρισε ο Γ.Ε. και το χειρισμό των ΜΕΔ που βρέθηκαν στα χέρια του κράτους για διαχείριση στα πλαίσια της συναλλαγής με την Ελληνική, κάτι για το οποίο ήδη άρχισε διερεύνηση και αναμένει στοιχεία από τη ΣΕΔΙΠΕΣ, τη διάδοχο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ). Η Δημοκρατία, σημείωσε ο Γ.Ε., κατέθεσε στις 3 Απριλίου 2018 στη ΣΚΤ το ποσό των 2,5 δις ευρώ με εξασφάλιση το σύνολο των ΜΕΔ από το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, αριθμό συμμετοχών της ΣΚΤ σε διάφορες ιδιωτικές και συνεργατικές εταιρείες και αριθμό ακινήτων. Πρόσφατα, όλα τα πιο πάνω περιουσιακά μεταφέρθηκαν στη θυγατρική της ΣΕΔΙΠΕΣ, την ΚΕΔΙΠΕΣ, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας, όμως δεν υπήρξε καμία σχετική απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα του Υπουργικού Συμβουλίου. Κάτι τέτοιο, τονίζει ο Γ.Ε., θα προϋπόθετε λήψη σχετικής γνωμάτευσης από τον Γενικό Εισαγγελέα, ώστε να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα της Δημοκρατίας.

Ο Γ.Ε. θεωρεί σημαντικό τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, επειδή η ΚΕΔΙΠΕΣ αποτελεί κρατική εταιρεία. Επεσήμανε ότι παρ’ όλον ότι ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών τόνιζε τη σημασία να μην παρεμβαίνει το κράτος στον τρόπο διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων, αυτές οι δηλώσεις δεν καθησυχάζουν την Ελεγκτική Υπηρεσία, αφού τα ίδια έλεγε για το θέμα ελέγχου της ΣΚΤ από την Ελεγκτική Υπηρεσία και φάνηκε στην πορεία ότι ο ίδιος ο Υπουργός διοικούσε την τράπεζα.

Εξαιτίας αυτού ο Γ.Ε. εξέφρασε ανησυχίες ότι τις πρακτικές που ο Υπουργός Οικονομικών ακολουθούσε για τη ΣΚΤ θα τις συνεχίσει και για την ΚΕΔΙΠΕΣ, με δεδομένο ότι ήδη προκηρύχθηκαν διαδικασίες για την εξεύρεση των τεσσάρων μη εκτελεστικών μελών, για τις οποίες δεν λήφθηκαν εξηγήσεις ακόμα, παρά μόνο διαβεβαιώσεις από τον Υπουργό. Ο Γ.Ε. εξέφρασε ανησυχίες και για το ποιος θα διαχειρίζεται εκ μέρους της ΚΕΔΙΠΕΣ τα ΜΕΔ, σημειώνοντας ότι η συμφωνία με την Altamira προνοεί ρήτρες αποζημίωσης ύψους μέχρι 150 εκατομμυρίων, καταλήγοντας ότι φαίνεται να είναι τελικά μονόδρομος η διαχείρισή τους από την Altamira. Το θέμα διερευνά η Ελεγκτική Υπηρεσία και αναμένει στοιχεία.

Άννα Μισιαούλη

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy