Γ.Γ. KTÖS: Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να βγουν από την απομόνωση

Την ανάγκη να μπορέσουν οι Τουρκοκύπριοι να επωφεληθούν από όλα τα δικαιώματα και τις πολιτικές της ΕΕ, όπως κάνουν όλοι οι άλλοι πολίτες, επισημαίνει ο Γ.Γ. της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων KTÖS, Μπουράκ Μαβίς, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες στα πλαίσια επίσκεψης των τουρκοκυπριακών εκπαιδευτικών οργανώσεων και συνάντησης με τους ευρωβουλευτές Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και Γιώργο Γεωργίου.

Μιλώντας στη «Χαραυγή» ο Γ.Γ. της KTÖS δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να επωφελούνται από όλα τα δικαιώματα και τις πολιτικές της ΕΕ, όπως κάνουν όλοι οι άλλοι πολίτες της ΕΕ, επιπλέον τόνισε ότι οι προσπάθειες για διευκόλυνση της ένταξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις πρακτικές της ΕΕ θα πρέπει να επιταχυνθούν και ότι οι Τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν το διάλογο με τους αξιωματούχους της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, ο Μπουράκ Μαβίς ανέφερε ότι ήθελαν να επιστήσουν την προσοχή στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία για το 2021 σε μια εποχή που η κυβέρνηση του AKP συνεχίζει τις προσπάθειές της να καταστείλει τους Τουρκοκύπριους οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικο-πολιτιστικά.

Έγινε έκκληση, όπως είπε ο Μπουράκ Μαβίς, προς την Τουρκία να δώσει τον απαραίτητο χώρο στους Τουρκοκύπριους να επιδείξουν την ελεύθερη βούλησή τους, ως μία από τις νόμιμες κοινότητες του νησιού και να μην αλλάξει η δημογραφική ισορροπία της κοινότητάς τους. Η έκθεση τονίζει επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει την ευθύνη να επισπεύσει τις προσπάθειες για τη διευκόλυνση της ένταξης των Τουρκοκυπρίων στην ΕΕ.

Υπογράμμισε επίσης ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα στις «αυτονομιστικές πολιτικές της κυβέρνησης του ΑΚΡ και των συνεργατών της στο νησί και της απροθυμίας της ελληνοκυπριακής ηγεσίας να μοιραστεί τις πολιτικές εξουσίες».

Ο Μπουράκ Μαβίς δήλωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο τα τουρκοκυπριακά εκπαιδευτικά συνδικάτα παρουσίασαν μια σειρά προτάσεων για την προσέγγιση μεταξύ της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων ζητούν επικαιροποίηση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, αφού όπως υποστηρίζουν η τουρκοκυπριακή κοινότητα επωφελείται επί του παρόντος στο ελάχιστο επίπεδο από αυτούς τους κανονισμούς, οι οποίοι μπορούν να έχουν υποβοηθητική επιρροή όσον αφορά την πίεση και την απομόνωση που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι.

Ακόμη ζητούν να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις σχετικά με την άμεση συμμετοχή των τουρκοκυπριακών σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών στο προγράμμα Erasmus+. Ενώ υποστηρίζουν και τις πρωτοβουλίες του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ να γίνει η Τουρκική μία από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφορά έγινε και σε πρακτικά ζητήματα που, όπως είπε, δημιουργούν προβλήματα και απομονώνουν τους Τουρκοκύπριους, όπως το γεγονός ότι δεν μπορούν να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό σε τράπεζα στην Κυπριακή Δημοκρατία ή να εγγραφούν στο ΓεΣΥ πληρώνοντας το σχετικό αντίτιμο όπως όλοι οι πολίτες. Τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα των υπηκοοτήτων για τα παιδιά από μεικτούς γάμους.

Ελένη Κωνσταντίνου

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy