Γ.Γ. ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ: Απόπειρα εκτροχιασμού της ΑΗΚ από την αποστολή της

Για απόπειρα εκτροχιασμού της ΑΗΚ από την αποστολή της καταγγέλλει την κυβέρνηση ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Νίκος Γρηγορίου, κάτι που αποβαίνει σε βάρος των καταναλωτών και της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, ο Γ.Γ. της Συντεχνίας σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην άρνηση της κυβέρνησης να προσλάβει το απαιτούμενο προσωπικό στην Αρχή Ηλεκτρισμού, ώστε να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της.

Θυμίζουμε ότι το προσωπικό της ΑΗΚ κατήλθε σε 12ωρη στάση εργασίας την περασμένη Τετάρτη 23 Νοεμβρίου και σε μονόωρη στάση στις 17 του μήνα ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και επίλυση των εσωτερικών και εργασιακών προβλημάτων στον Οργανισμό ώστε να αναβαθμιστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών. Συγκεκριμένα, μεταξύ των κύριων αιτημάτων της Αρχής είναι η άμεση στελέχωση της Αρχής και η εμπλοκή της στις ΑΠΕ ώστε να μπορεί να μειώσει τα τιμολόγια της.

«Οι Συντεχνίες της ΑΗΚ εδώ και χρόνια έχουν τεκμηριώσει την μεγάλη ανάγκη για στελέχωσή της ώστε να μπορεί εκτελεί την αποστολή της», τόνισε ο Ν. Γρηγορίου και κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν τελικός της στόχος με την μη πρόσληψη προσωπικού είναι ο εκτροχιασμός της για να μην μπορεί να εκτελεί την αποστολή της και να έρθουν κάποιοι δήθεν ως σωτήρες για να εκτελέσουν αυτή την αποστολή. Τεκμηριώνοντας την καθυστέρηση και την απραξία της κυβέρνησης στα ζητήματα που αφορούν την ΑΗΚ ανέφερε πως από το τέλος του 2012 δεν έχουν γίνει προσλήψεις στην Αρχή. Το 2018 ζητήθηκαν 80 κενές οργανικές θέσεις εργασίας οι οποίες εγκρίθηκαν το 2021, δηλαδή τρία χρόνια αργότερα, από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή. Εν τω μεταξύ και το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής, το οποίο διορίζεται από την ίδια την κυβέρνηση, τον Οκτώβριο του 2021 ζήτησε 375 νέες θέσεις εργασίας τονίζοντας πως αν αυτές οι θέσεις δεν εγκρίνονταν η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη. Από την πλευρά του το Υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον και ήρθαν ένα χρόνο αργότερα να εγκρίνουν μόλις το 40% των θέσεων που ζητήθηκαν.

Σε ότι αφορά τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για αύξηση δήθεν του εργατικού κόστους, ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ τις χαρακτήρισε ως αστήριχτες δικαιολογίες αφού το κόστος θα αυξηθεί μόλις κατά 0,3% στις συνολικές δαπάνες της ΑΗΚ. «Αυτό δεν θα μας εκτροχιάσει, αντίθετα η κάλυψη των αναγκών σε εργατικό δυναμικό θα επιτρέψει την υλοποίηση των έργων που είναι ήδη προγραμματισμένα», είπε και τόνισε πως υπεύθυνη για τυχών ανεπάρκεια στον ηλεκτρισμό ή για τυχών προβλήματα που θα αφορούν την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων θα είναι η κυβέρνηση.

«Πρέπει, συνέχισε, να επικεντρωθούμε στο μεγάλο ζήτημα που αφορά την εξυπηρέτηση του πολίτη και την μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Ως ΠΕΟ θέλουμε μια στρατηγική που να είναι ρεαλιστική και να μπορέσει επιτέλους να πιστοποιήσει ότι η ΑΗΚ, ως έναν οργανισμό κοινής ωφελείας, θα μπορεί να εξισορροπεί τα πράγματα στον ηλεκτρισμό και να προστατεύσει τα συμφέροντα των καταναλωτών. Σε αντίθετη περίπτωση θα δούμε αυτά που συμβαίνουν σε άλλες χώρες όπου με την διείσδυση των ιδιωτικών συμφερόντων αυξήθηκε ακόμη περισσότερο η τιμή του ρεύματος».

Peo 1

Πλάνο ιδιωτικοποίησης βασικών εργασιών της ΑΗΚ

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε πλάνο ιδιωτικοποίησης βασικών εργασιών της ΑΗΚ και του ευρύτερου τομέα της ενέργειας, ρίχνοντας ουσιαστικά λάδι στη φωτιά ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει από κοινού οι τέσσερις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΕΠΟΠΑΗ-ΣΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ. Άνοιξε μάλιστα πόλεμο με τις Συντεχνίες, απορρίπτοντας το σύνολο των αιτημάτων που έχουν θέσει.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, δήλωσαν αποφασισμένοι να προασπιστούν την ΑΗΚ και τις θέσεις τους όσον αφορά την ανάγκη για μείωση των τιμών και αναβάθμιση της ποιότητας εξυπηρέτησης των πελατών και προανήγγειλαν κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων.

Σε δηλώσεις του ο Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΑΗΚ Δημήτρης Κωνσταντίνου απάντησε σε επικρίσεις του Υπουργού Οικονομικών λέγοντας ότι οι Συντεχνίες αναδεικνύουν τα θέματα στελέχωσης, ίσης αντιμετώπισης στην ανταγωνιστική αγορά και αγοράς ενέργειας από ΑΠΕ εδώ και μια τριετία.

Το τελευταίο που μπορεί να επικρίνει κάποιος τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις είναι ότι εκμεταλλεύονται την περίοδο αυτή για προεκλογικούς λόγους δήλωσε ο Δ. Κωνσταντίνου καταγγέλλοντας ενορχηστρωμένη προσπάθεια αμφισβήτησης του ρόλου της ΑΗΚ και επιχείρηση αμφισβήτησης της επιχειρησιακής ικανότητας του οργανισμού.

Ανέφερε ότι ο μόνος τρόπος να δει ο κόσμος φθηνή ενέργεια είναι να αφεθεί η ΑΗΚ να επενδύσει σε έργα ΑΠΕ καθώς θα προστεθούν στο μείγμα καυσίμου, την παραγωγή και την προμήθεια.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.