Γ. Γαβριήλ: Ο Δικός μου Χριστός δεν δωροδοκείται από εγκληματίες – Ζει με τους κατατρεγμένους

Ο Δικός μου Χριστός δεν δωροδοκείται από εγκληματίες αλλά ζει με τους κατατρεγμένους, αναφέρει στην ελληνική ιστοσελίδα tvxs.gr το πρόσωπο των ημερών, Γιώργος Γαβριήλ, δ/ντης σε σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης και καλλιτέχνης.

«Έβαλα στον καμβά μου τον Χριστό, να είναι ένας από τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και φτωχούς ανθρώπους κι αυτό ενόχλησε τον αρχιεπίσκοπο τον οποίο βαραίνουν σκάνδαλα. Δεν ξέρω αν έχετε ακούσει ότι μεσολάβησε για να πάρει διαβατήριο ένας δισεκατομμυριούχος, εισπράττοντας μίζα 310 χιλιάδων. Το παραδέχτηκε αργότερα λέγοντας ότι ήταν μια δωρεά για την εκκλησία», αναφέρει σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα, την οποία αναδημοσιεύουμε.

Έχετε πραγματοποιήσει ξανά εκθέσεις. Τι ενόχλησε αυτή τη φορά;

Πάντα στα έργα μου υπήρχε κοινωνικό περιεχόμενο. Με ενδιαφέρει να αποτυπώνω όσα συμβαίνουν γύρω μας. Το 2013, είχα μια σειρά από έργα για την οικονομική κρίση για παράδειγμα. Είχα μια έκθεση τον περασμένο Μάρτη, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Μετά ξεκίνησα μια νέα σειρά έργων κατά την περίοδο της καραντίνας, εφόσον ήμουν έγκλειστος και είχα χρόνο να αφοσιωθώ. Έκλεισα λοιπόν μια γκαλερί να τα εκθέσω στις αρχές Οκτώβρη. Όλη η δουλειά είναι σε χαρτί. Ακουαρέλες μελάνια…. Ιδέες που επεξεργαζόμουν χρόνια και αγγίζουν διάφορους τομείς της ζωής της Κύπρου όπως σας είπα. Όταν δημοσίευσα κάποια από αυτά τα έργα στα social media, άρχισε η επίθεση. Δεν το περίμενα αυτό.

Από ποιους;

Από τους οπαδούς δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων. Μετά συνέχισαν τα κόμματα, η εκκλησία που ζήτησε τη δίωξή μου και το υπουργείο που τη διέταξε.

Υπάρχει ανάλογο προηγούμενο τέτοιας λογοκρισίας τα τελευταία χρόνια;

Όχι, δεν υπάρχει. Εγώ αισθάνομαι ελεύθερος να εκφράζω ότι με απασχολεί και με προβληματίζει μέσα από τη ζωγραφική. Η τέχνη είναι ελεύθερη. Σήμερα όμως είναι δύσκολα τα πράγματα. γίναμε όλοι ανθρωποφάγοι. Δες πως αντιδράει ο κόσμος απέναντι στους κατατρεγμένους, πρόσφυγες και μη.

Ποια έργα σας εξόργισαν περισσότερο; 

Απεικόνισα τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή που ήταν οργανωτής του πραξικοπήματος μαζί με την ελληνική χούντα. Ήταν  ο ηθικός αυτουργός. Πέθανε βέβαια πριν το πραξικόπημα, αλλά η Χούντα υποστήριξε μαζί του το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου. Του έκαναν μνημείο στη Λεμεσό πριν χρόνια. Η νυν κυβέρνηση τον τιμά κάθε χρόνο ως ήρωα, ήταν βλέπεις της παράταξης τους, της δεξιάς και ακροδεξιάς.
Εγώ έβαλα στον καμβά, έναν σκύλο από κάτω, να κατουράει το άγαλμα. Ήθελα να δείξω ότι είναι παράδοξο να τιμούμε αυτόν τον άνθρωπο ενώ είναι ο καταστροφέας της Κύπρου. Παράλογο και σουρεαλιστικό!

Αντέδρασαν και πολιτικοί;

Η δεξιά αντέδρασε πολύ έντονα, με βρισίδι: «Πως βάζεις τον σκύλο να κατουρά τον ήρωα» έγραφαν  οι οπαδοί τους. Έκανε επίσημα παρέμβαση το Υπ. Παιδείας εις βάρος μου διατάζοντας δικαστική έρευνα. Έβγαλαν ανακοινώσεις εναντίον μου τα κόμματα της δεξιάς, βγήκαν βουλευτές έκαναν δηλώσεις.

 

Την οργή της εκκλησίας τι την προκάλεσε; Δεν είδα κάποιο «προκλητικό» έργο. Το να απεικονίζεται ο Ιησούς ως ένας από τους κατατρεγμένους του κόσμου, δεν είναι εκτός της χριστιανικής παράδοσης. 

Τον  Χριστό, τον παρουσίασα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων σαν να ήταν ο ίδιος πρόσφυγας με τα παιδιά γύρω να κρατούν το συρματόσκοινα. Τον έκανα γυμνό με το φωτοστέφανο να στέκει  ανάμεσα σε φτωχούς. Τον έβαλα σε απεργίες μαζί με απεργούς να συμμετέχει σε διαδηλώσεις. Τον έβαλα ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους που αγωνίζονται. Κι έγινε μεγάλο σάλος ότι βρίζω τα θεία.

Αλλά θίχτηκε και προσωπικά ο αρχιεπίσκοπος 

Παρουσίασα τον αρχιεπίσκοπο της Κύπρου με κορώνες αυτοκρατορικό με το σκήπτρο σχολιάζοντας το σκάνδαλο στο οποίο αναμείχθηκε. Αναγκάστηκε να παραδεχτεί στο παρελθόν, ότι μεσολάβησε για να πάρει Κυπριακό διαβατήριο ένας μεγιστάνας εγκληματίας που τον αναζητούσε η Ιντερπόλ. Πήρε και μίζα 310.000 και είπε μετά ότι ήταν δωρεά! Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το υπουργείο εσωτερικών, του έδωσε άδεια να χτίσει ξενοδοχείο πάνω σε αρχαιότητες. Έτσι σε ένα άλλο έργο μου, έβαλα τον σκύλο να κατουρά τον αρχιεπίσκοπο.

Στα έργα σας σχολιάζετε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Έκανα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει διάγγελμα και μπροστά από την τηλεόραση φαίνεται ένας κρεμασμένος. Για τον πρόεδρο γράφτηκαν πολλά. Είχε δικηγορικό γραφείο, το οποίο έχουν αναλάβει πλέον οι κόρες του. Εέχε πολιτογραφήσει πολλούς ανάμεσα τους και  Σαουδάραβας πολυεκκατομυριούχος ο οποίος του είχε κάνει δώρο μάλιστα ταξίδι οικογενειακό και πανάκριβο στις Σεϋχέλλες.

Η εκκλησία ζητά την απομάκρυνση σας από το σχολείο και το υπουργείο διέταξε έρευνα. Είστε διευθυντής στο γυμνάσιο. Πως αντέδρασε η σχολική κοινότητα;

Η εκκλησία λέει ότι σαν εκπαιδευτικός, στέλνω μηνύματα στα παιδιά που είναι έξω από τα πλαίσια της θρησκείας μας και του κράτους. Ευτυχώς οι συνάδελφοι, οι μαθητές μου και οι περισσότεροι γονείς είναι στο πλάι μου. Υπήρξαν βέβαια και ακραίοι γονείς που αντέδρασαν. Σαν καλλιτέχνης ό,τι κάνω είναι προσωπική μου δουλειά. Είναι το μέσο επικοινωνίας μου  η τέχνη. Είμαστε ελεύθεροι να εκφράζουμε τις αγωνίες μας, τον κόσμο με τη δική μας ματιά. Αυτοί τα θεώρησαν όλα αυτά απαράδεκτα, καταδικαστέα …ότι βρίζω τα θεία και τους ήρωες. Ο δικός μου Χριστός είναι ανάμεσα στους απλούς ανθρώπους που υποφέρουν. Δεν ζει στη χλιδή και δεν δωροδοκείται από εγκληματίες για να πάρουν διαβατήρια.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy