Γ.Γαβριήλ: Συνεχίζεται η κυβερνητική απραξία για τους εποχικούς εργάτες

Για έλλειψη συντονισμού μεταξύ αρμόδιων υπηρεσιών σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γεωργοί από το γεγονός ότι πολλοί εποχικοί εργάτες που έρχονται στην Κύπρο για να εργαστούν σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, εγκαταλείπουν την εργασία τους και ζητούν πολιτικό άσυλο, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία, ο κ. Γαβριήλ, είπε ότι είναι η τρίτη φορά που συζητούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί-εργοδότες στην εξεύρεση εργατών για απασχόληση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, επί δικής του Προεδρίας, χωρίς τα τέσσερα Υπουργεία που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία, να έχουν κάποια εισήγηση ως προς το πώς επιλύεται το πρόβλημα.

«Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι οι ξένοι εργάτες, οι οποίοι έρχονται την Κύπρο με συμβόλαια για να εργαστούν στην γεωργία, εγκαταλείπουν την εργασία τους, και κάνουν αίτηση για άσυλο και εργάζονται παράνομα» είπε ο κ. Γαβριήλ.

Έδωσε ως παράδειγμα την περίπτωση να χρειάζεται ένας γεωργός για την εκρίζωση πατατών, τέσσερις εποχικούς εργάτες, από τους οποίους οι τρεις να εγκαταλείπουν την εργασία τους, με αποτέλεσμα η συγκομιδή να μένει στο χωράφι, και ο γεωργός να μην έχει την δυνατότητα να φέρει άλλους μέχρι να εξεταστούν οι υποθέσεις αυτών που έχουν φύγει.

«Καταλαβαίνετε το πόσο επικίνδυνη και τρομακτική είναι για τους γεωργούς αυτή η παράμετρος» είπε.

Ως Επιτροπή, είπε, έχουν καταθέσει τέσσερις «ξεκάθαρες εισηγήσεις, αλλά από ότι φαίνεται τα τέσσερα Υπουργεία δεν συντονίζονται και δεν μπορούν να εξεύρουν τη λύση».

Οι εισηγήσεις αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ταχεία εξέταση των αιτήσεων πολιτικού ασύλου, στην αύξηση των ποινών για όσους εργοδοτούν παράνομους εργάτες, και αύξηση των ελέγχων από την Αστυνομία.

Ο κ. Γαβριήλ είπε ότι ενώ καταγγέλλονται στην Αστυνομία «ότι υπάρχουν σε συγκεκριμένους χώρους παράνομοι εργάτες, εν τούτοις, είτε δεν μπορούν, είτε δεν θέλουν να επισκεφτούν τους συγκεκριμένους χώρους που καταγγέλλονται για να λυθεί αυτό το πρόβλημα».

Ο κ. Γαβριήλ, είπε ακόμη ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι, φτάνει να υπάρχει θέληση.

«Έχουμε καλέσει την εκτελεστική εξουσία να αφουγκραστεί αυτά τα οποία έχουν εισηγηθεί τόσο οι αγροτικές οργανώσεις, όσο και όλοι οι Βουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας για να λυθεί το πρόβλημα άμεσα» είπε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy