Γ. Γαβριήλ: Υποσχέσεις που δόθηκαν στις καμένες ορεινές κοινότητες του ΄21 δεν υλοποιήθηκαν

Αρκετές από τις υποσχέσεις που δόθηκαν στις ορεινές κοινότητες της Επαρχίας Λάρνακας που πλήγηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά, το καλοκαίρι του 2021 δεν υλοποιήθηκαν, σύμφωνα με όσα ανέφεραν σήμερα οι κοινοτάρχες στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας που επισκέφτηκαν την κοινότητα Μελίνης.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε ότι οι κοινοτάρχες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αφού οι υποσχέσεις που πήραν υλοποιήθηκαν εν μέρει κι αρκετές όχι.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, ηλικίας 70 ετών και άνω, που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε μια μέρα, δεν πήραν οποιαδήποτε επιδότηση αφού δεν ήταν εγγεγραμμένοι στον ΚΟΑΠ καθώς δεν ήταν επαγγελματίες γεωργοί.

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας ανέφερε ότι οι τεχνοκράτες των Υπουργείων, επικαλούνται διάφορες πρόνοιες νομοθεσιών για στήριξη των κατοίκων κι ανέφερε χαρακτηριστικά το ότι πρέπει να υπάρχει προσπέλαση σε θερμοκήπια και κατοικίες.

Ωστόσο, υπέδειξε ότι αυτό είναι αδύνατον αφού ουδείς δρόμος στην περιοχή είναι εγγεγραμμένος στο κτηματολόγιο και για να εγγραφεί ένας δρόμος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, απαιτείται μια χρονοβόρα διαδικασία που συνήθως μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τριάντα χρόνια. Ως εκ τούτου, Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, ανέφερε ότι πολύς κόσμος θα μείνει χωρίς τη στήριξη του κράτους στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο κ. Γαβριήλ ανέφερε ότι απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις για στήριξη των κατοίκων της περιοχής και τόνισε ότι θα καλέσουν τον αρμόδιο Υπουργό Γεωργίας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας για να τοποθετηθεί ως προς το τί θα πράξει με βάση τα όσα κληρονόμησε από τον προκάτοχό του. Η Επιτροπή αναμένεται να καλέσει και τον Υπουργό Εσωτερικών ως συναρμόδιο σε διάφορα ζητήματα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy