Η κατάσταση του μεταναστευτικού στα ελληνοτουρκικά σύνορα και η κοινή αντίδραση της ΕΕ ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την αντίδραση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Γεωργίου, να είχε ένα «άρωμα» Σεφέρη.

Αναλυτικά: 

Ο Σεφέρης στην «Ελένη» αποδίδει παραστατικά τα κορμιά που είναι ριγμένα στα σαγόνια της θάλασσας, τις ψυχές που δόθηκαν στις μυλόπετρες…. Έτσι αλέθονται και οι πρόσφυγες στην Ανατολική Μεσόγειο. Χυδαία και προκλητικά.


Η ΕΕ συνεχίζει να παρακολουθεί τον Ερντογάν που εργαλειοποιεί με χυδαιότητα το δράμα των προσφύγων και μας εμπαίζει, επιδιώκοντας να κεφαλαιοποιήσει τον ρόλο του «προστάτη  των προσφύγων» που η ίδια η ΕΕ του έδωσε, απενοχοποιώντας τον.

Αντί η ΕΕ να αναζητήσει τις ευθύνες της στις επεμβάσεις και τους πολέμους που δημιούργησαν τα κύματα των προσφύγων, αντί να λάβει μέτρα για την έξαρση του εθνικισμού και τη ρατσιστική ρητορική που αναπτύσσουν δεξιές Κυβερνήσεις, αντί να καταργήσει το Δουβλίνο και να προωθήσει μια ολοκληρωμένη προσφυγική πολιτική στη βάση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, τόσο προς τους πρόσφυγες όσο και μεταξύ των κρατών μελών, συνεχίζει  τα παιχνίδια του Ερντογάν, καταδικάζοντας τους πρόσφυγες σε μπαλάκι και διαπραγματευτικό χαρτί για αλλότριες γεωπολιτικές επιδιώξεις.

Αντί να συζητείται η δημιουργία ενός κοινού συστήματος ασύλου,  στηριγμένου στην ισότιμη κατανομή των βαρών, το βασικό θέμα επί τάπητος είναι η διεύρυνση της επαίσχυντης δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016, με υποσχέσεις για νέα δώρα στην Τουρκία, αξίας δισεκατομμυρίων. Ντροπή…

Εχθροί μας δεν είναι οι πρόσφυγες. Είναι οι βάρβαρες πολιτικές που τους δημιούργησαν.  Αυτά κρίνονται, εκεί, στον Έβρο. Στα ελληνοτουρκικά σύνορα κρίνεται το κύρος της ανθρωπότητας. Μαζί και η Δημοκρατία στην Ευρώπη.