Γ. Γεωργίου: Επίμονη και δύσκολη η συζήτηση της νέας Έκθεσης Προόδου της Τουρκίας

 

Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει τους στόχους της απέναντι στην ΕΕ με απτές και συνεπείς δράσεις, να αποφύγει κάθε προκλητική δράση που παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών-μελών, και να επιδείξει καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ευρωβουλευτής της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – GUE/NGL, Γιώργος Γεωργίου.

Ο Γ. Γεωργίου απαντούσε σε ερώτηση για το πιο σημαντικό θέμα με το οποίο ασχολείται ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ανέφερε ότι ο ίδιος είναι ο σκιώδης εισηγητής της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία, εκ μέρους της Ομάδας της Αριστεράς, αλλά και μέλος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας. Σύμφωνα με τον Γ. Γεωργίου, «παρ’ όλο που οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να χρειάζονται επαναξιολόγηση σε βάθος, γεγονός που εντοπίζεται και στην τελευταία Έκθεση Προόδου για την Τουρκία που εγκρίθηκε πέρσι, εντούτοις ο διάλογος μεταξύ των δύο εταίρων είναι αναπόφευκτος».


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΤην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η Κομισιόν τη χαρακτηρίζει ως ολοένα και πιο δυναμική σε βαθμό που συγκρούεται με τις προτεραιότητές της. Αναφορικά με την Κύπρο, η Κομισιόν κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις και την κλιμακούμενη ρητορική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις απαράδεκτες μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας για την αλλαγή του καθεστώτος της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων τις οποίες καταδίκασε σθεναρά.

«Λαμβάνοντας υπόψιν τα πιο πάνω, και έχοντας κατά νου ότι το ζήτημα “Τουρκία και κυρώσεις” θα συζητηθεί και στην επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο, αλλά και το γεγονός ότι η Τουρκία, παρά τις συνεχείς κυρώσεις στο παρελθόν σε βάρος της, δεν δείχνει να συμμορφώνεται, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η νέα διαδικασία συζήτησης για την έκθεση Προόδου για την Τουρκία θα είναι επίμονη και δύσκολη», ανέφερε ο ευρωβουλευτής.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.