Γ. Γεωργίου: Οικονομική στήριξη προς τα κράτη μέλη για φροντίδα προσφύγων απ’ όπου και αν προέρχονται

Σε γραπτό σχόλιό του σχετικά με τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου αναφέρει ότι «με δευτερόλεπτο που περνά, ένα παιδί στην Ουκρανία γίνεται πρόσφυγας, διατρέχοντας μεγάλο κίνδυνο να πέσει θύμα βίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας».

«Ως ομάδα της Αριστεράς», αναφέρει ο κ. Γεωργίου, «καλέσαμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν να αναλάβουν, έμπρακτα, τις ευθύνες τους, να δοθεί ουσιαστική στήριξη στα προσφυγόπουλα, να αναληφθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, να μεταφερθούν όλοι οι ασθενείς στα νοσοκομεία της ΕΕ, με πλήρη κάλυψη των εξόδων από την ΕΕ, και όσα προσφυγόπουλα πάσχουν από καρκίνο και άλλες ασθένειες να έχουν άμεση πρόσβαση σε ποιοτικές θεραπείες και στα απαραίτητα φάρμακα».

Ο κ. Γεωργίου προσθέτει ότι η ΕΕ οφείλει να διασφαλίσει το δικαίωμά τους στη στέγη, στη μόρφωση, σε μια ποιοτική ζωή, αντί, όπως τονίζει, να έχει ως προτεραιότητα την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και την ενίσχυση των αμυντικών της δαπανών.

Καταλήγει ότι «απαιτείται να υπάρξει οικονομική στήριξη προς τα κράτη μέλη για φροντίδα των προσφύγων απ’ όπου και αν προέρχονται», καθώς και η καταπολέμηση του ρατσισμού, ώστε να καθιερωθεί ένας «μόνιμος, δίκαιος μηχανισμός μετεγκατάστασης για δίκαιη κατανομή των βαρών», επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος για την ανθρωπότητα είναι οι επεκτατικές πολιτικές που έκαναν και του Κυπρίους αλλά και αυτά τα παιδιά, πρόσφυγες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy