Γ. Γεωργίου: Η Τουρκία υποτάσσει την Ευρώπη – Πότε θα την σταματήσετε

«Ως μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, ως πολιτικά όντα, δεν έπρεπε να ανεχόμαστε τον Ερντογάν να υποτάσσει ολόκληρη ήπειρο στις ορέξεις του. Η ΕΕ έπεσε θύμα των πολιτικών της. Συνέβαλε στη δημιουργία της προσφυγικής κρίσης και, σήμερα, κατάντησε να ανέχεται τον Ερντογάν, όταν ανεμίζει στο χέρι τα 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, απειλώντας πως θα στείλει τρομοκράτες στην Ευρώπη και, εκβιαστικά, επιβάλλει τις πολιτικές του. Η ΕΕ έχει αποφασίσει να επιβάλει, έστω ισχνές κυρώσεις στην Τουρκία. Ωστόσο, μέχρι σήμερα τα μέτρα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Δεν είμαστε υπέρ των κυρώσεων, απλώς για χάρη των κυρώσεων. Όμως, πώς θα χαλιναγωγήσετε την επιθετικότητα του Ερντογάν;» Αυτά υπογράμμισε εμφαντικά ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γ. Γεωργίου, ενώπιον της Αντιπροσωπείας ΕΕ- Τουρκίας, στην παρουσία και του κ. Μπρουνέτ, επικεφαλής του τμήματος για την Τουρκία, της Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης. Θέμα της συζήτησης ήταν ο ρόλος της Τουρκίας στη Λιβύη και οι γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Μιλώντας εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Γεωργίου τόνισε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως τραγωδία και τη δεύτερη ως φάρσα. Φαίνεται, όμως, συμπλήρωσε, πως ορισμένοι δεν διδάχθηκαν καθόλου από την ιστορία, ούτε από τον άλλο Ερντογάν, ο οποίος πριν από 80 χρόνια, είχε κάνει παρόμοια εγκλήματα, οδηγώντας την ανθρωπότητα στον γκρεμό. Κατέληξε, δε, πως πίσω από όσα συμβαίνουν σήμερα υπάρχουν ένοχοι με ονόματα και διευθύνσεις, τους οποίους όλοι γνωρίζουμε.

Απαντώντας στα σχόλια ορισμένων Ευρωβουλευτών πως δεν υπήρξε πραγματική προσπάθεια εκ μέρους της Ένωσης να προσεγγίσει την Τουρκία, ο κος Γεωργίου υποστήριξε πως, αναμφίβολα, πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για διάλογο, αλλά, δυστυχώς, μέχρι σήμερα αποδεικνύεται πως έχουμε ένα διάλογο κωφών. Για να υπάρξει πραγματικός διάλογος, είπε, χρειάζονται δύο πλευρές, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, δυστυχώς, είμαστε μόνοι μας. Υπενθύμισε, δε, πως η Τουρκία ερωτοτροπεί να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, αλλά, όταν της απευθύνουμε έκκληση για διάλογο και ειρηνική επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί στην Ανατ. Μεσόγειο, εκτοξεύει απειλές και με πειρατικό τρόπο ανακοινώνει νέες γεωτρήσεις σε αδειδοτημένα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Κλείνοντας, ο κος Γεωργίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα κράτη που θεωρούν πως η Τουρκία εξωθείται στις έκνομες ενέργειες λόγω του αποκλεισμού της από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Όπως εξήγησε, η απομόνωση της Τουρκίας είναι το πρόσχημα για να συμπεριφέρεται με πειρατικό τρόπο. Όπως ενημέρωσε, στο πλαίσιο των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού, στη βάση του δικαίου της θάλασσας, υπήρξε σύγκλιση για τους φυσικούς πόρους και συμφωνήθηκε ο τρόπος κατανομής των εσόδων που θα προκύπτουν από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου μετά τη λύση. Η συμβολή της Τουρκίας προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ειρήνευση στην περιοχή και ανοίγει ασφαλή δρόμο για τη ρύθμιση και των ενεργειακών ζητημάτων, κατέληξε ο κος Γεωργίου.