Γ.Γεωργίου: «Βολές» για μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και αναφορά στο Πουρνάρα – «Ντροπή»

Στην ανάγκη για ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και μετανάστευσης, βασισμένο στο διεθνές δίκαιο και στην έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών, αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Θέμα της συνεδρίας ήταν η κατάσταση με το μεταναστευτικό στην Κύπρο, με τον κ. Γεωργίου να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αναφερθήκατε στην εγκληματικότητα και συνειρμικά κάποιος μπορεί να τη συνδέσει με τους μετανάστες, γι’ αυτό θεωρώ σημαντικό να τονίσουμε πως με βάση τα στοιχεία της κυπριακής αστυνομίας τα πιο πολλά εγκλήματα γίνονται από Κύπριους σε συνεργασία με τον υπόκοσμο».

«Χρειαζόμαστε οικονομική στήριξη από την ΕΕ. Πιο πολύ όμως χρειαζόμαστε ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και μετανάστευσης, βασισμένο στο διεθνές δίκαιο και στην έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι «οι Ουκρανοί πρόσφυγες είναι, βέβαια, καλοδεχούμενοι. Ωστόσο, δεν υπάρχουν καλοί και κακοί πρόσφυγες. Πρόσφυγες είναι και οι Σύριοι, και οι Παλαιστίνοι και οι Αφρικανοί».

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου, «η κατάσταση στις χώρες υποδοχής είναι τραγική και η ΕΕ οφείλει να συνδράμει. Η Κύπρος δέχεται πολλές αιτήσεις ασύλου. Το 85% των αιτητών ασύλου έφτασε διαμέσου των περιοχών που κατέχει η Τουρκία με τη βία των όπλων».

«Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι οι μετανάστες. Και εάν υπάρχει μια κλειδαριά για να λύσουμε το πρόβλημα, δεν είναι οι απωθήσεις και η οικοδόμηση της Ευρώπης-φρούριο. Είναι ο τερματισμός των κατακτητικών πολέμων και της νεοαποικιακής πολιτικής που κλέβει τους πόρους που χρειάζονται οι άνθρωποι για να ζήσουν στις χώρες τους. Κανείς δεν θέλει να φύγει από το σπίτι του», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι το πρόβλημα έγκειται στην απουσία μιας ολοκληρωμένης, ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής στη βάση της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού.

«Πρέπει να πούμε αλήθειες! Το Δουβλίνο απέτυχε. Η οικοδόμηση της Ευρώπης-φρούριο μεγαλώνει το πρόβλημα. Το Πουρνάρα, το οποίο επισκέφτηκα πρόσφατα, αποτελεί ντροπή για την Κύπρο, για την Ευρώπη, για τον πολιτισμό μας. Ντροπή», πρόσθεσε.

«Από το συγκεκριμένο κέντρο, από το 2019 μέχρι σήμερα, έχουν χαθεί 11 ασυνόδευτα παιδιά! Θέλουμε να μας απαντήσετε τι θα κάνετε για αυτά τα παιδιά. Δεν χάθηκαν παιχνίδια. Χάθηκαν παιδιά και δεν ξέρουμε που βρίσκονται. Επιβάλλεται να δοθούν ειλικρινείς απαντήσεις», συνέχισε.

«Η Κομισιόν έχει την πρόθεση να λύσει το πρόβλημα, θεμελιακά, εφαρμόζοντας ένα μόνιμο, δίκαιο σύστημα μετεγκατάστασης των προσφύγων, σύμφωνα με τις δυνατότητες των κρατών-μελών;», διερωτήθηκε ο κ. Γεωργίου.

«Τι θα κάνετε, επιτέλους, με την Τουρκία, η οποία λαμβάνει 9 δις από την ΕΕ και εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, μεταφέροντάς το στην ΕΕ με τρόπο απαράδεκτο, μέσα από τις παράνομες προωθήσεις μεταναστών διαμέσου των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου;», κατέληξε.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy