Του Γιώργου Κουκουμά

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας για την ένταξη της Κύπρου στην στρατιωτική συνεργασία PESCO, ισχυρίστηκε ότι με την PESCO «ξεκάθαρα» ανεξαρτητοποιείται η ΕΕ από το ΝΑΤΟ στα θέματα άμυνας. Ας αντιπαρέλθουμε ότι το κρίσιμο δεν είναι αν είναι μαζί ή ξεχωριστά η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά το τι πράττουν μαζί ή ξεχωριστά η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα έπρεπε να είχε διαβάσει την Κοινή Ειδοποίηση για την PESCOπου υπέγραψαν χθες 23 κυβερνήσεις της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης Αναστασιάδη που ο ίδιος εκπροσωπεί, δια της υπογραφής των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.

Στην Κοινή Ειδοποίηση λοιπόν, αναφέρεται καθαρά ότι η PESCO θα λειτουργεί «σε συμπληρωματικότητα» (incomplementarity) με το ΝΑΤΟ, το οποίο θα συνεχίσει να είναι το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας των μελών της». Αναφέρεται επίσης, ότι «οι ενισχυμένες αμυντικές ικανότητες των κρατών-μελών της ΕΕ θα ωφελήσουν και το ΝΑΤΟ. Θα ενισχύσουν το ευρωπαϊκό πυλώνα εντός της Συμμαχίας και θα απαντήσουν στις επανειλημμένες απαιτήσεις για μεγαλύτερο διατλαντικό επιμερισμό των ευθυνών» (δηλαδή θα ικανοποιηθεί η απαίτηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για μεγαλύτερη συνεισφορά των Ευρωπαίων στο ΝΑΤΟ).

Eπιπρόσθετα, η Κοινή Ειδοποίηση αναφέρεται στη διαλειτουργικότητα (interoperability) των ενόπλων δυνάμεων των κρατών που τη συνυπογράφουν και στη «δέσμευση να συμφωνήσουν σε κοινά τεχνικά και επιχειρησιακά πρότυπα των δυνάμεων τους αναγνωρίζοντας ότι θα πρέπει να διασφαλίσουν διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ».

Θα μπορούσε ακόμα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αναστασιάδη να διαβάσει τις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος χαιρετίζοντας προχθές την PESCO «ως καλό για το ΝΑΤΟ» ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι δυνάμεις και οι ικανότητες που θα αναπτύσσονται υπό την PESCO θα είναι διαθέσιμες για το ΝΑΤΟ» και ότι «χρειαζόμαστε την μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή των ΝΑΤΟϊκών Συμμάχων που δεν είναι μέλη της ΕΕ στις διαβουλεύσεις και την διαδικασία.»  Είναι σαφές υποθέτω, αν όχι για όλους, για πολλούς ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ φωτογραφίζει την Τουρκία, ή τουλάχιστον και την Τουρκία, από την οποία υποτίθεται θα μας προστατεύσει η PESCO.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο ΔΗΣΥ, αν θέλουν και μπορούν, ας υπερασπιστούν ιδεολογικά το ΝΑΤΟ, τη σύζευξη ΕΕ-ΝΑΤΟ, τη βαθύτερη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και τη μετατροπή της Κύπρου σε «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» το οποίο θα είναι στη διάθεση και του ΝΑΤΟ όπως άλλωστε επιθυμεί και αρχηγός του. Το ίδιο μπορεί να επιχειρήσει, αν διατίθεται, και ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και το ΔΗΚΟ, ο οποίος μάλιστα διαγωνίζεται με το ΔΗΣΥ για την πατρότητα της ένταξης στην PESCO, τη ΝΑΤΟποίηση δια της πλαγίας και την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Κύπρου που αυτή συνεπάγεται.

Ας το δοκιμάσουν όμως, αποκαλύπτοντας, και όχι αποκρύβοντας, τι γράφουν τα κείμενα που υπέγραψαν και τα οποία μαζί χαιρετίζουν και πανηγυρίζουν.

 

Γιώργος Κουκουμάς

Μέλος Κ.Ε. ΑΚΕΛ