Γ. Κουκουμάς για ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών μεταστροφής: Κανένας δεν εξαιρείται, κανένα παραθυράκι δεν υιοθετήθηκε

Πέρασε από τη Βουλή η πρόταση του ΑΚΕΛ για ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών μεταστροφής – Καταψηφίστηκαν όλες οι τροπολογίες ΕΛΑΜ – Θεμιστοκλέους

Η σχετική πρόταση νόμου, είχε κατατεθεί από τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργο Κουκουμά και είχε ως σκοπό να θεσπιστούν ως αδικήματα η εφαρμογή πρακτικής ή/και τεχνικής ή η παροχή υπηρεσίας από πρόσωπο, με σκοπό τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου άλλου προσώπου, η παραπομπή προσώπου που τελεί υπό νόμιμη κηδεμονία από τον κηδεμόνα του στις πιο πάνω πράξεις και η δημόσια αναγγελία ή διαφήμιση τέτοιου είδους πρακτικών, τεχνικών ή υπηρεσιών.

Διαβάστε επίσης: Υπερψηφίστηκε η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών – Δεν πέρασαν οι τροπολογίες ΕΛΑΜ-Θεμιστοκλέους

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς σε δηλώσεις του από το βήμα της Βουλής είπε ότι όσοι αποδέχονται ότι τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ δεν είναι άρρωστα πρέπει να στηρίξουν την πρόταση χωρίς «παραθυράκια», ενώ είπε ότι πολλές χώρες προχωρούν στην ποινικοποίηση αυτών των βασανιστηρίων.

Σημείωσε ότι η πρόταση νόμου στηρίχθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και μέχρι πριν από δέκα μέρες κανένα κόμμα δεν είχε εκφράσει αντίρρηση, ενώ προεκλογικά την είχαν στηρίξει οι υποψήφιοι. Ανέφερε ακόμα ότι τυγχάνει ευρείας στήριξης από αρμόδιους Επιτρόπους, οργανισμούς και συνδέσμους επαγγελματιών υγείας.

Χαρακτήρισε επίσης επικίνδυνο να νομιμοποιηθούν οι ψυχοθεραπείες στο όνομα της συναίνεσης και διερωτήθηκε πόσο ελεύθερη είναι η συναίνεση των ατόμων αυτών που οδηγούνται στην απόγνωση. Πρόσθεσε ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να γίνει εξαίρεση ιερέων, ειδικά μια εβδομάδα μετά την καταδίκη ιεράρχη.

Είπε επίσης ότι είναι «προβληματική και αντιεπιστημονική» η θέση της Ιεράς Συνόδου, αναφέροντας ότι δεν είπε το αυτονόητό που ανέφερε την επόμενη μέρα ο Επίσκοπος Χριστοφόρος, ότι η εκκλησία δεν εγκρίνει τις ψευδοθεραπείες μεταστροφής.

Όσον για την τροπολογία των τεσσάρων κομμάτων είπε ότι αυτή αποτελεί νομικό πλεονασμό, αφού σε αυτά που αναφέρει υπόκειται αυτονόητα κάθε νόμους της δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι όποιο κόμμα φοβάται και αρνείται να παίρνει θέση σε αυτά τα ζητήματα, είτε θα βρίσκει δικαιολογίες, είτε θα κάνει λεκτικούς ακροβατισμούς.

Επίσης σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ ο Γιώργος Κουκουμάς σημείωσε τα εξής: 

Μόλις εγκρίθηκε από τη Βουλή η Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ για ποινικοποίηση των ψευδοθεραπειών μεταστροφής. Πρακτικές κακοποιητικές, εξευτελιστικές και αντιεπιστημονικές που βασίζονται στις μεσαιωνικές αντιλήψεις ότι τα ΛΟΑΤΙ άτομα είναι «άρρωστα» που πρέπει να «θεραπευθούν», να «ισιώσουν».

Οι τροπολογίες ΕΛΑΜ και Θεμιστοκλέους που στόχευαν να αναποδογυρίσουν τον νόμο καταψηφίστηκαν. Κανένας δεν εξαιρείται και κανένα παραθυράκι δεν υιοθετήθηκε.

Καθοριστικός για τη σημερινή εξέλιξη ήταν ο ρόλος της επιστημονικής κοινότητας και των κοινωνικών κινημάτων που στήριξαν την πρόταση του ΑΚΕΛ. Μια νίκη της επιστήμης απέναντι στον μεσαίωνα. Των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέναντι στον ανθρώπινο εξευτελισμό. Μια νίκη της προόδου απέναντι στη συντήρηση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy