Γ. Λιλλήκας: Ελπίζω να μην επαναλάβουμε το λάθος με τρίτη πενταμερή

 

Εντός της εβδομάδας επισφραγίζεται η συνεργασία με την ΕΔΕΚ στις βουλευτικές

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ

Θα είναι λανθασμένη ενέργεια και ζημιογόνα για την Κύπρο η συμμετοχή σε μια τρίτη πενταμερή διάσκεψη χωρίς καλή προετοιμασία, διότι αυτό θα υποβοηθήσει τους τουρκικούς στόχους, εκτιμά ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας. Σε ό,τι αφορά τις βουλευτικές εκλογές, ο κ. Λιλλήκας γνωστοποιεί ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να επισφραγιστεί η συνεργασία με την ΕΔΕΚ.

Κύριε Λιλλήκα, με την εκλογή Τατάρ τίθεται ανοιχτά η μορφή λύσης δύο κρατών. Ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις της ε/κ πλευράς;

Πριν από τη σύγκληση της διάσκεψης της Γενεύης και του Κραν Μοντανά, είχα δηλώσει στο Εθνικό Συμβούλιο και δημόσια ότι πηγαίνοντας σε μια διεθνή διάσκεψη χωρίς προετοιμασία, χωρίς την αναζήτηση κοινού εδάφους από πριν, θα βρισκόμασταν στο δίλημμα μιας ενδεχόμενης λύσης που να ικανοποιεί την Τουρκία ή προ ενός αδιεξόδου, το οποίο η Τουρκία θα αξιοποιούσε για αλλαγή του μοντέλου και της βάσης λύσης του Κυπριακού. Δυστυχώς δεν εισακούστηκα και σήμερα βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση.

Τι εισηγείστε να γίνει;

Να πείσουμε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, προτού συγκαλέσει μια διάσκεψη, να βολιδοσκοπήσει και να διερευνήσει σε επίπεδο διπλωματικό ή τεχνοκρατικό τις πραγματικές προοπτικές που υπάρχουν για την επιτυχία μιας νέας προσπάθειας.

Κι εσείς όμως τάσσεστε εναντίον της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (Δ.Δ.Ο.). Ως προς τι, λοιπόν, σας ανησυχεί η εγκατάλειψη αυτού του πλαισίου από την άλλη πλευρά;

Σωστά το λέτε. Έχω ταχθεί εναντίον της Δ.Δ.Ο. από την εποχή του σχεδίου Ανάν. Όμως η τουρκική πλευρά δεν έχει τον ίδιο στόχο που έχω εγώ για μια λύση. Με φοβίζει ότι η Τουρκία θα επιμένει στη συνομοσπονδία που προϋπόθεσή της είναι η αναγνώριση δύο κρατών, είτε δύο χωριστών κρατών. Κι εκτιμώ ότι η συνέχεια θα είναι η προσάρτηση των κατεχομένων μέσα από ένα δημοψήφισμα το 2023, όπως υποσχέθηκε στον τουρκικό λαό ο Ερντογάν.

 

Με την απόρριψη της Δ.Δ.Ο. δεν υποβοηθείται η Τουρκία, έστω κι άθελα;

Όχι, αφού όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας υποστηρίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Επομένως πώς υποβοηθείται η Τουρκία; Η Τουρκία υποβοηθήθηκε με τις δύο διασκέψεις που οδήγησαν σε αδιέξοδο. Αν τώρα κάνουμε το τρίτο (συνεχές) λάθος, υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος ο ίδιος ο Γ.Γ. του ΟΗΕ να κηρύξει επίσημα αδιέξοδο και να καταθέσει στο Σ.Α. τους όρους εντολής του για προσφορά των καλών του υπηρεσιών, και δηλώνοντας ότι το Κυπριακό είναι μη επιλύσιμο και να μπει στον μεγάλο κατάλογο των μη επιλύσιμων προβλημάτων. Κατά συνέπεια, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και επιτέλους να χαράξουμε μια πολιτική με σχέδιο δράσης αποτροπής των τουρκικών σχεδιασμών. Ακολουθώντας το ίδιο μονοπάτι δεν θα βγούμε σε διαφορετικό δρόμο.

Σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου βρίσκεστε σε επαφή για συνεργασία με την ΕΔΕΚ. Ολοκληρώσατε τις επαφές, υπάρχει αποτέλεσμα;

Ναι, είχαμε μια πρώτη συνάντηση με τον κ. Σιζόπουλο, καταθέσαμε και μία πρόταση και στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουμε μία νέα συνάντηση και ευελπιστώ ότι η κατάληξη θα είναι θετική.

Θυμόμαστε πάντως ότι είχατε μια έντονη διαμάχη με την ΕΔΕΚ το 2016. Έχετε ξεπεράσει εκείνη την κρίση;

Συνηθίζω να λέω πως τα του παρελθόντος ανήκουν στο παρελθόν και στο παρόν ανήκουν αυτά του μέλλοντος. Κι αυτά πρέπει να βλέπουμε αν θέλουμε να πάμε μπροστά.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy