Γ. Λουκαΐδης: Με το βλέμμα στραμμένο σε θώκους ενήργησε ο ΔΗΣΥ

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Οι μικροκομματικές σκοπιμότητες ΔΗΣΥ οδήγησαν βήματα πίσω την πολιτική ζωή, συμβάλλοντας στην περαιτέρω απαξίωση των πολιτών

Συνέντευξη στον Νεόφυτο Νεοφύτου

Ο νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γ. Λουκαΐδης, μιλά για τα νέα καθήκοντά του, αλλά και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ. Τοποθετείται για την οκτακομματική Βουλή και δηλώνει έτοιμος για συνεργασίες με κόμματα της αντιπολίτευσης για να αποτραπούν οι κυβερνητικές και μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες είναι προς όφελος των λίγων και προνομιούχων.

Ο Γ. Λουκαΐδης σχολιάζει την εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής και τα παζαρέματα και τις εκπτώσεις από πλευράς του ΔΗΣΥ. Αναφέρεται επίσης στην υποψηφιότητα του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ και αναφέρει τέλος ότι ξεκίνησε ο προβληματισμός για τις προεδρίες και για τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών, λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής όπως συζητηθούν πρώτα οι σχετικές προτάσεις και εισηγήσεις που κατέθεσε το ΑΚΕΛ από την προηγούμενη Βουλή.

Κύριε Λουκαΐδη, πώς νιώθετε με την εκλογή σας στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ;

Ασφαλώς είναι τιμητικό. Σημαίνει μεγάλη και σκληρή δουλειά. Η ανάληψη του τιμητικού αξιώματος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου με γεμίζει ευθύνη. Αναλαμβάνω σημαντικά καθήκοντα σε μια περίοδο γεμάτη με προκλήσεις σε σχέση με την κοινωνία και το λαό μας, αλλά και για το ίδιο το κόμμα. Με την ίδια συνέπεια, όπως έπραξα από κάθε αξίωμα και θέση που με τίμησε το ΑΚΕΛ, θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στα νέα καθήκοντα που μου ανέθεσε η Κ.Ε. του κόμματος.

Υπάρχει μια νέα σύνθεση της Βουλής. Ποια η δική σας άποψη;

Κάποιος μπορεί να εκφράσει πολλές και διαφορετικές απόψεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων που βρίσκονται στη Βουλή, προεκλογικά παρουσιαζόταν σε μεγάλο ή μικρό βαθμό διαφοροποιημένη από τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης. Ηταν επικριτικά έναντι της κυβέρνησης, ακόμη και το ΔΗΚΟ, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια είχε ταχθεί σε μεγάλο βαθμό με τις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης.

Στο βαθμό που τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα λειτουργήσουν με συνέπεια, βάσει των προεκλογικών τους διακηρύξεων, θεωρούμε ότι υπάρχει σοβαρή δυνατότητα να οικοδομηθούν συνεργασίες και συμμαχίες, για να προστατέψουμε τους μη προνομιούχους, τη νεολαία μας, τις ευάλωτες ομάδες του λαού μας, τους μικρομεσαίους και να αποτρέψουμε συνέχιση των κυβερνητικών πολιτικών που εξυπηρετούν τους λίγους προνομιούχους.

Η οκτακομματική Βουλή χρειάζεται και μεγαλύτερη προσπάθεια για συγκλίσεις και συναινέσεις, ώστε να διαμορφώνονται πλειοψηφίες. Για το ΑΚΕΛ δεν αποτελεί φόβο η ετυμηγορία του λαού. Θα επιδιώξουμε να κτίσουμε συμμαχίες εντός της Βουλής, οι οποίες να είναι προς όφελος των συμφερόντων του λαού μας.

Προβληματίζει η κοινοβουλευτική παρουσία του ΕΛΑΜ;

Προβλημάτιζε πριν τις εκλογές και ασφαλώς προβληματίζει και τώρα. Αναμένουμε ότι η παρουσία του ΕΛΑΜ στη Βουλή θα αποδείξει αυτό που συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις με την αντίστοιχη ιδεολογία κομμάτων. Τέτοια ακροδεξιά κόμματα όχι μόνο δεν αποτελούν αντίπαλα του συστήματος, αλλά είναι αναπόσπαστο κομμάτι του συστήματος. Αυτό διαφάνηκε από την πρώτη συνεδρία της Βουλής, όπου το ΕΛΑΜ δεν απέκλεισε καθόλου το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στη διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Βουλής και τοποθετήθηκε ανάλογα με τις συμμαχίες που είχαν διαμορφωθεί.

Στέλνει κάποια μηνύματα για το πώς θα προχωρήσει η Βουλή, ο τρόπος εκλογής του νέου της Προέδρου;

Εχει στείλει μηνύματα η ίδια η διαδικασία. Κάποιες πολιτικές δυνάμεις δεν φαίνεται να έχουν λάβει τα μηνύματα των πολιτών. Αυτό που έχει συμβεί με το ΔΗΣΥ και όχι μόνο, δείχνει ότι έχουν ενεργήσει όχι στη βάση των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία και ο λαός μας, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στους προεδρικούς θώκους, στις καρέκλες και στη βάση σκοπιμοτήτων. Πρώτιστα ο ΔΗΣΥ και όχι μόνο, δεν ενήργησε με το βλέμμα στραμμένο στις προκλήσεις για το λαό και την πατρίδα μας, αλλά σε θώκους και αξιώματα. Ενήργησαν υπό το κράτος σκοπιμοτήτων και αυτό έχει οδηγήσει βήματα πίσω την πολιτική ζωή, συμβάλλοντας στην περαιτέρω απαξίωση των πολιτών.

Με τα όσα έχουν διαδραματιστεί στο παρασκήνιο και προσκήνιο, πιστεύετε ότι σωστά το ΑΚΕΛ επέμενε στην υποψηφιότητα του Γενικού του Γραμματέα;

Το ΑΚΕΛ τοποθετήθηκε ξεκάθαρα χωρίς να εισέλθει σε καμία περίπτωση σε παζάρεμα ή συνδιαλλαγή. Δεν προχώρησε σε εκπτώσεις επί των βασικών αρχών του σε ό,τι αφορά τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και το λαό.

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου
Φωτογραφία: φίλιππος χρίστου

Πώς απαντάτε σε εκείνους που λένε ότι το ΑΚΕΛ δεν αναζήτησε συμμαχίες για την προεδρία της Βουλής;

Είναι πολιτικό θράσος να επικρίνεται το ΑΚΕΛ ότι δεν αναζήτησε συμμαχίες. Είχαμε από κόμματα του ενδιάμεσου χώρου μονομερείς ενέργειες μέσα από τις οποίες καθόρισαν επιλογές που όχι δεν περιλάμβαναν, αλλά απέκλειαν το ΑΚΕΛ. Δεν μπορούν εκείνοι που αποφάσισαν μονομερώς, να ασκούν κριτική επειδή το ΑΚΕΛ δεν δέχθηκε τον εκβιασμό…

Επίσης, ο ΔΗΣΥ κατέθεσε δημόσια πρόταση για εξ ημισείας θητεία, με το ΑΚΕΛ να απορρίπτει θεωρώντας ότι μια τέτοια ενέργεια είναι και φαίνεται ως πράξη συνδιαλλαγής. Το ΑΚΕΛ δεν ζήτησε στήριξη από το ΔΗΣΥ, ο οποίος από μόνος του και για τον εαυτό του έθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση. Ανεξαρτήτως αυτού, αν ο ΔΗΣΥ έκρινε ότι ο Αντρος Κυπριανού είναι κατάλληλος και ικανός να είναι για δυόμισι ή τρία χρόνια Πρόεδρος της Βουλής, τότε γιατί δεν είναι ικανός για ολόκληρη τη θητεία; Δεν έχουν απάντηση, όπως δεν έχουν απάντηση και για το γεγονός ότι πριν την εκλογή και μετά την εκλογή, στελέχη του ΔΗΣΥ έλεγαν ότι στην προεδρία της Βουλής θα έπρεπε να εκλεγεί πρόσωπο, το οποίο να στηρίζει την προοπτική λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και όχι αντιομοσπονδιακός. Τι έχει συμβεί; Προφανώς κάποιοι είχαν το βλέμμα στραμμένο σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και ενήργησαν για ακόμη μια φορά άκρως καιροσκοπικά.

Με τα νέα δεδομένα φαίνεται ότι θα έχουμε συμμαχία ΔΗΣΥ – Αλληλεγγύης. Το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει συνεργασία με τα υπόλοιπα αντιπολιτευόμενα κόμματα;

Η πολιτική βούληση του ΑΚΕΛ για συνεργασίες εντός της Βουλής είναι δεδομένη. Θα εργαστεί ώστε να υπάρξει συντονισμός ενεργειών στην κατεύθυνση προώθησης πολιτικών που να υπηρετούν την ευημερία των πολλών και όχι τα συμφέροντα των ελάχιστων προνομιούχων.

Θα αναλάβετε πρωτοβουλίες;

Μιλήσαμε δημόσια για πρωτοβουλίες, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν και τη ριζική αλλαγή της φορολογίας για την ακίνητη περιουσία. Κάτω από το βάρος της πίεσης του ΑΚΕΛ και της κοινωνίας, η κυβέρνηση ετοίμασε νομοσχέδιο, το οποίο ενώ έχει το θετικό στοιχείο της μείωσης του εισπρακτικού φορολογικού στόχου, εντούτοις παραμένει στην ίδια άδικη φιλοσοφία. Η πρόταση της κυβέρνησης εμπεριέχει το άδικο στοιχείο του ενιαίου οριζόντιου συντελεστή για όλες τις κατηγορίες περιουσιών.

Σήμερα στη φορολογία φυσικών προσώπων έχουμε κλιμακωτό συντελεστή φορολογίας, όπου τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του λαού μας επωφελούνται από τον μηδενικό συντελεστή. Με την ίδια φιλοσοφία θα πρέπει να ακολουθηθεί και η φορολογία της ακίνητης περιουσίας.

Για παράδειγμα, με αυτό που προτείνουν οι κυβερνώντες σημαίνει ότι εκείνος που κατέχει ένα διαμέρισμα, το οποίο αγόρασε με δάνειο €200.000 και το οποίο δεν μπορεί να αποπληρώνει, αφού έχασε τη δουλειά του, καλείται να πληρώνει φόρο και μάλιστα με τον ίδιο συντελεστή με εκείνο που κατέχει περιουσία αξίας 20 εκατ. ευρώ. Με την πρότασή του το ΑΚΕΛ επιδιώκει απαλλαγή της πρώτης κατοικίας και της μικρής σε αξία ακίνητης περιουσίας. Από κει και πέρα να υπάρχει κλιμακωτός συντελεστής ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Αντιλαμβάνομαι ότι ανάλογες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε και για άλλες νομοθεσίες;

Είναι στις προτεραιότητές μας οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας για εκποιήσεις και αφερεγγυότητα, ώστε να υπάρξει πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Είναι τα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως προκύπτουν μετά την αναφορά του νόμου από τον Πρόεδρο. Είναι το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων, το οποίο πλήττει τους μικροκαταστηματάρχες και διαλύει οικογένειες. Προέχουν τα θέματα της υγείας και του ΓεΣΥ. Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι τα θέματα της Παιδείας και των εργαζομένων αορίστου χρόνου. Είναι οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας και χρειάζονται στήριξη. Υπάρχουν ανοικτά εργασιακά ζητήματα, όπως και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναπτύξουμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.


Πρώτα ο Κανονισμός Λειτουργίας της Βουλής

Και τέλος μια ερώτηση για τις προεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Το ΑΚΕΛ θα διατηρήσει αυτές που έχει ή θα διεκδικήσει άλλες;

Giorgos Loukaides

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ συνομίλησε με τον νέο Πρόεδρο της Βουλής, καταθέτοντας και το αίτημα να συζητηθεί πρώτα ο Κανονισμός της Βουλής και ιδιαίτερα το έγγραφο που καταθέσαμε ως ΑΚΕΛ, το οποίο μεταξύ άλλων αφορά και τις προεδρίες των επιτροπών, τι συνίσταται κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά και άλλα θέματα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Βουλής.

Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος σε συνεννόηση με όλους τους βουλευτές του κόμματος γίνεται μια ανταλλαγή απόψεων για τη σύνθεση των κοινοβουλευτικών επιτροπών και σε ποιες επιτροπές θα ήταν καλύτερα να συμμετέχουν.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.