Γ. ΛΟΥΚΑΪΔΗΣ: Πρόκληση για το ΑΚΕΛ η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων

Τεράστιες και ποικίλες οι προκλήσεις που θα έχει ενώπιόν του το ΑΚΕΛ και συνακόλουθα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ στη νέα περίοδο. Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων που επέφεραν οι πολιτικές της κυβέρνησης ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη, για ανακούφιση των πολλών και μη προνομιούχων, αυτών που πλήρωσαν το λογαριασμό της κρίσης, είναι ίσως η πιο μεγάλη. Το ΑΚΕΛ, με την πάλη του εντός και εκτός Βουλής, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιώργος Λουκαΐδης, έχει ήδη αφήσει τη σφραγίδα του σε καυτά ζητήματα, έχει εξαναγκάσει την κυβέρνηση να αναθεωρήσει θέσεις και μπορεί μέσα από συνεργασίες με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να αλλάξει πράγματα υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Στις μεταρρυθμίσεις και το ΓεΣΥ, η κυβέρνηση παίρνει απροβίβαστο, εκτιμά ο Γ. Λουκαΐδης.

Συνέντευξη στη Νίκη Κουλέρμου

Τι θα ιεραρχούσατε ως στοίχημα για το ΑΚΕΛ προκειμένου να ανακτήσει εκείνη την εμπιστοσύνη της κοινωνίας που απώλεσε τα τελευταία χρόνια;

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κόσμου στα επίπεδα που βρισκόταν πριν μερικά χρόνια συνδέεται με τις αιτίες που οδήγησαν στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Η κυριότερη πρόκληση για το κόμμα και την Αριστερά στην Κύπρο είναι να δράσει σε διάφορα επίπεδα ώστε να μπορέσει να προστατεύσει αποτελεσματικά τον κόσμο της εργασίας, τα λαϊκά στρώματα και να μπορέσει να βελτιώσει τη θέση τους, αφού έχουν δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα, γιατί σ’ αυτούς φορτώθηκε ο λογαριασμός της τραπεζικής κρίσης. Για να μπορέσει να γίνει εφικτός αυτός ο στόχος -της μείωσης των τεράστιων εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων που αναπτύχθηκαν δραματικά επί των ημερών αυτής της διακυβέρνησης- θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο κόμμα, αλλαγές που έχουν να κάνουν με την όλη δομή και λειτουργία του κόμματος, την όλη παρουσία του κόμματος στην κοινωνία, τη σχέση και την παρέμβασή του στην κοινωνία.

Εχετε κατά νουν κάποιες συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, αρχής γενομένης από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της οποίας έχετε την τιμή να είστε επικεφαλής;

Μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας συνδέεται ασφαλώς και με την κοινοβουλευτική δράση.

Εννοείται ότι η ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας δεν περνά μόνο μέσα από το Κοινοβούλιο, αλλά επεκτείνεται συνολικά στη δράση του κόμματος και του ευρύτερου Λαϊκού Κινήματος, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος κ.ο.κ. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την κοινοβουλευτική ομάδα και δράση σαφώς μια σειρά από ζητήματα που είναι ήδη ανοικτά και συνδέονται με το κοινοβουλευτικό έργο και μια σειρά άλλα στα οποία προτιθέμεθα να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, μπορούν να οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου όπως τον προανέφερα -της μείωσης των τεράστιων εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων που έχουν προκληθεί μέσα από τις πολιτικές ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη. Πολιτικές που αντί να εξυπηρετούν τους πολλούς, το λαό και τα λαϊκά στρώματα, υπηρετούν τους λίγους και προνομιούχους και συγκεκριμένα, πολύ μεγάλα, ιδιωτικά συμφέροντα.

Αναφέρομαι σε ζητήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η συνεχιζόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τον δημόσιο πλούτο, τους κερδοφόρους Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Αναφέρομαι στη φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας, όπου η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά μερίμνησε πρωτίστως να εξυπηρετήσει τους μεγαλοϊδιοκτήτες και όχι τους μικρούς και μεσαίους…

Αναφέρομαι στην προσπάθεια να τερματίσουμε το καθεστώς της ελευθεροποίησης του ωραρίου των καταστημάτων που έχει επιβάλει αυτή η κυβέρνηση με τις ενέργειές της σε βάρος των πολλών και προς όφελος μιας χούφτας μεγάλων στο χώρο του λιανικού εμπορίου.

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που θα είναι σύντομα μπροστά μας: Σχέδιο Υγείας που θα πρέπει να υπηρετεί το λαό και όχι μια χούφτα ασφαλιστικών εταιρειών, όπως η κυβέρνηση επιδίωξε για μεγάλο χρονικό διάστημα και απέτυχε να επιβάλει. Ενίσχυση των στρωμάτων που έχουν δεχθεί βίαιη συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους. Σε ό,τι αφορά τον κόσμο της εργασίας και έχοντας υπόψιν ότι οι μισθοί μειώνονται συνεχώς τα τελευταία τρία χρόνια, στόχος είναι και μέσα από τη Βουλή να τερματιστεί αυτή η κατάσταση πραγμάτων και να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα, ωφελήματα και απολαβές.

Αυτή η πολιτική επιλογή που περιγράφετε για το ΑΚΕΛ ήταν σταθερή και διαχρονική. Φιλόδοξος ο στόχος να ανατρέψετε την κοινωνική ανισότητα… Πώς θα τον πετύχετε; Εχει αλλάξει κάτι στις ισορροπίες των πολιτικών δυνάμεων;

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να ανατρέψουμε την κοινωνική ανισότητα. Μπορούμε όμως μέσα από την πάλη και τους αγώνες μας να βελτιώσουμε τα πράγματα για τους εργαζομένους, τις ευάλωτες ομάδες, τη μεσαία τάξη.

Εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι και προεκλογικά σταδιακά μπορέσαμε να διαμορφώσουμε πλειοψηφία σε κάποια θέματα, όπως ήταν το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, με πρόταση νόμου που είχαμε καταθέσει, υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία η αναστολή ισχύος του νόμου για την ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ και της CYTA.

Τα δεδομένα, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε εκείνο τον συσχετισμό δυνάμεων ώστε τα πράματα να βελτιωθούν προς την κατεύθυνση της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Αναφερθήκατε στην πρόταση για τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, η οποία αρχικά αγκαλιάστηκε και από την κυβέρνηση, χαρακτηρίστηκε τεκμηριωμένη και από τα άλλα κόμματα, αλλά στη συνέχεια απαξιώθηκε λόγω του λαϊκισμού του ΔΗΣΥ. Πώς θα αντιμετωπίσετε παρόμοιες συμπεριφορές;

Ο ΔΗΣΥ δεν κατάφερε να την απαξιώσει, αλλά να βρει πλειοψηφίες στη δική του πρόταση. Κατάφερε όμως σε μεγάλο βαθμό να αποσιωπήσει την πρόταση μας -για να μη φτάσει στον κόσμο- η οποία είτε με τιμές του ’80 είτε με τιμές του ’13 απάλλασσε το 45% των ιδιοκτητών από την οποιαδήποτε φορολογία ή δημοτικό τέλος, ενώ οι μεσαίοι θα πλήρωναν πολύ λιγότερα από ό,τι πληρώνουν σήμερα.

Οι πρωτοβουλίες του ΑΚΕΛ σε αυτό το θέμα ανάγκασαν όμως τον Συναγερμό σε άτακτη υποχώρηση από τις αρχικές του θέσεις που είχε υποστηρίξει ο ίδιος και η κυβέρνηση για ισοπεδωτικό ενιαίο συντελεστή φορολογίας. Αυτό από μόνο του καθιστά επιτυχία, ακόμα και το αποτέλεσμα που έχει προκύψει αφού τυχόν υιοθέτηση της αρχικής τους πρότασης θα καθιστούσε πολύ πιο άδικη τη φορολογία ακινήτων.

Παράλληλα, είδαμε ένα ΔΗΚΟ να μετατρέπεται για μια ακόμα φορά σε ουρά του ΔΗΣΥ για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων. Ακόμα και η ΕΔΕΚ μετακινήθηκε δυστυχώς από προηγούμενες θέσεις της, όταν μαζί στηρίζαμε ανάλογες προτάσεις, για να βρεθεί στο στρατόπεδο του ΔΗΣΥ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά -κόμματα της αντιπολίτευσης να μετατρέπονται σε ουρά των αντιλαϊκών πολιτικών του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης.

Δύο μεγάλα ζητήματα που θα βρεθούν προσεχώς ενώπιον της Βουλής είναι το ΓεΣΥ και η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας. Ποια θα είναι η σφραγίδα του ΑΚΕΛ σ’ αυτά τα ζητήματα;

Η σφραγίδα του ΑΚΕΛ έχει ήδη αποτυπωθεί με την υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα του ΓεΣΥ -ανεξάρτητα αν θα υπάρξει συνέπεια ή όχι σε αυτή τη μετακίνηση. Να θυμίσω ότι η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ πέτυχε συνεχείς αναβολές και ήταν το μόνο θέμα που διαπραγματεύτηκε στο μνημόνιο επιδιώκοντας να επιβάλει το πολυασφαλιστικό. Και σ’ αυτό το ζήτημα η σθεναρή αντίσταση του ΑΚΕΛ, αλλά και η σωστή στάση και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που βρεθήκαμε μαζί στο ίδιο μετερίζι, ανάγκασαν την κυβέρνηση να επανέλθει στο μονοασφαλιστικό σύστημα.

Αρα, ναι, σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια που θα συζητηθούν στη Βουλή ήδη έχουμε καταγεγραμμένα θετικά βήματα, αλλά υπολογίζουμε ότι μπορούμε σε μεγαλύτερο βαθμό να επιδράσουμε στη διαμόρφωσή τους με συμμαχίες με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από κάποιους λέγεται ότι αυτά τα ζητήματα έπρεπε να προωθούνταν κατά τη διακυβέρνηση της Αριστεράς;

Ιδιαίτερα για το ΓεΣΥ έγιναν σοβαρά βήματα από τη διακυβέρνηση της Αριστεράς. Μπορεί να υπήρξε καθυστέρηση, αλλά μια σειρά από μέτρα είχαν τροχιοδρομηθεί για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αλλά και για την ενίσχυση των δημοσίων νοσηλευτηρίων που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ. Η μεταρρύθμιση ξεκίνησε και προχώρησε και στην εκπαίδευση και στον δημόσιο τομέα.
Σε ό,τι αφορά τα κυβερνητικά νομοσχέδια, δεν θεωρούνται θέσφατο και δεν θα εγκριθούν όπως η κυβέρνηση επιθυμεί, αφού ήδη αρκετά από αυτά -όπως π.χ. το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων- έχουν κριθεί αντισυνταγματικά από τη Νομική Υπηρεσία και δεν έχουν ακόμα επανακατατεθεί.

Από άλλους πάλι λέγεται ότι η αντιμετώπιση αυτών, μεταξύ άλλων ζητημάτων, θα κλειδώσει για τον ΔΗΣΥ τη διεκδίκηση δεύτερης θητείας. Πώς σχολιάζετε;

Αν είναι να κριθεί η κυβέρνηση από το ΓεΣΥ ή την αναδιοργάνωση και ενίσχυση των νοσηλευτηρίων και τη μεταρρύθμιση, δεν παίρνει απλά απροβίβαστο αλλά παίρνει βαθμολογία που προσεγγίζει το μηδέν. Εχει οδηγήσει τα πράγματα σε ένα πρωτοφανές πισωγύρισμα και προφανώς δεν πρόκειται να έχουμε ΓεΣΥ επί αυτής της κυβέρνησης. Το ίδιο και για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας. Σ’ αυτά τα τριάμισι χρόνια, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε εκσυγχρονιστικές τομές, ώστε να μπορεί να κτίσει την προεκλογική στρατηγική της σε αυτά τα ζητήματα για την ανανέωση της εντολής της. Εχει μονάχα προωθήσει μέτρα και πολιτικές που εξυπηρετούν τους ελάχιστους προνομιούχους, φορτώνοντας το λογαριασμό της κρίσης στον κόσμο, τους εργαζομένους, στους ευάλωτους και τους μεσαίους. Για αυτά όντως μπορούν να περηφανεύονται, απευθυνόμενοι όμως όχι στο λαό αλλά σ’ αυτούς που έχουν υπηρετήσει και εξυπηρετήσει.

Ελπίζουμε το Κυπριακό να μη γίνει πάλι θύμα προεκλογικών σκοπιμοτήτων

Πάνω στο Κυπριακό, μπορεί να κτίσει μια δεύτερη θητεία; Να οδηγήσει δηλαδή τα πράγματα σε τέτοιο σημείο που να ζητήσει την εντολή του λαού για δεύτερη θητεία, ακριβώς για να λύσει το Κυπριακό; Ή εκτιμάτε ότι θα έχουμε λύση;

Δεν μπορώ να προβλέψω αν θα έχουμε λύση. Μπορώ μονάχα να πω πως αν η Τουρκία στην πράξη ενεργήσει με τρόπο ανάλογο με τα όσα διακηρύσσει, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για λύση σύμφωνα με το συμφωνημένο πλαίσιο και το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Αν ταυτόχρονα οι δύο κοινότητες δείξουν αποφασιστικότητα μπορούμε να φθάσουμε σε λύση, κάτι που όπως πολλές φορές υπογραμμίσαμε θα κριθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τούτου λεχθέντος να υπενθυμίσουμε ότι το Κυπριακό έχει γίνει θύμα προεκλογικών σκοπιμοτήτων μερικές φορές στο παρελθόν από την ηγεσία του Συναγερμού. Κομματικές, προσωπικές ατζέντες είχαν τεθεί πάνω από το συμφέρον του τόπου και αυτό το ζήσαμε και το 1993 από τον Γλ. Κληρίδη και από τον κ. Αναστασιάδη όταν 3,5 χρόνια πριν το 2013 καθόρισε ατζέντα προεδρικών εκλογών.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μη συμβεί κάτι ανάλογο και σήμερα. Γιατί είναι κοινή πεποίθηση ότι πλησίασε η ώρα της αλήθειας για την παρούσα διαδικασία, η οποία ήδη διαρκεί οκτώ χρόνια. Αν δεν υπάρξει κατάληξη στο αμέσως επόμενο διάστημα, θετική ή αρνητική, δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πώς θα μπορεί ο κ. Αναστασιάδης να ζητήσει ανανέωση εντολής για να πετύχει κάτι που δεν μπόρεσε να το εξασφαλίσει υπό ασύγκριτα ευνοϊκότερες συνθήκες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy