Γ.Λουκαΐδης: Καθολική απαίτηση η άμεση μετακίνηση των ασφαλτικών εργοστασίων από την περιοχή Δαλιού

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος, προχώρησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπροσώπος του ΑΚΕΛ και Προέδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Γιώργος Λουκαΐδης.

Αναλυτικά:

Με ομόφωνη απόφαση των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος, συζητήθηκε σήμερα στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, εκπροσώπων όλων των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, των τοπικών αρχών και ομάδων των επηρεαζόμενων πολιτών, ο σχεδιασμός και οι ενέργειες της Κυβέρνησης για τη μετακίνηση των ασφαλτικών εργοστασίων από την περιοχή Δαλιού και οι διαδικασίες για την επιλογή χώρου για μετεγκατάσταση τους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία και είναι κοινή η εκτίμηση ότι η σημερινή κατάσταση πραγμάτων στην περιοχή Δαλιού είναι επιεικώς απαράδεκτη και οδηγεί σε καθημερινό μαρτύριο τους κατοίκους της περιοχής.

Υπήρξε, επίσης, κοινή εκτίμηση ότι το μαρτύριο των κατοίκων της περιοχής Κωνσταντίνου και Ελένης δεν πρέπει να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, επηρεάζοντας με τον ίδιο τρόπο άλλους συμπολίτες μας. Και είναι νομίζω ομόφωνη η θέση όλων των συναδέλφων βουλευτών ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η διαμόρφωση ενός σωστού πλαισίου λειτουργίας των ασφαλτικών μονάδων, ενός σωστού πλαισίου αξιολόγησης της χωροθέτησης αυτών των μονάδων, αλλά και ενός σωστού πλαισίου ελέγχου πριν την αδειοδότηση και καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους που θα αφορά σε μια σειρά από παραμέτρους, οι οποίες θα διασφαλίζουν αυτό που είναι το ζητούμενο: τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης, έχει διαπιστωθεί το σοβαρό κενό και η ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε επιτέλους σε αυτή τη χώρα να γνωρίζουμε που θα έχουμε οικιστικές ζώνες, που γεωργικές, που βιομηχανικές και που ζώνες βαριάς οχληρής βιομηχανίας. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει στον τόπο μας και θα πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό.

Η απαίτηση όλων μας είναι η άμεση αναστολή των εργασιών των εργοστασίων στην περιοχή Δαλιού και η μετακίνησή τους. Έχουμε ενημερωθεί για τη θετική εξέλιξη της προσπάθειας που γίνεται από την Νομική Υπηρεσία για την έκδοση διατάγματος αναστολής εργασιών των εν λόγω εργοστασίων. Ωστόσο, στην Επιτροπή εκφράστηκε η μεγάλη φοβία και επιφύλαξη για το κατά πόσο αυτή η προσπάθεια θα έχει θετική κατάληξη.
Θα ήθελα να επισημάνω ακόμα κάτι θετικό που έχει προκύψει από τη σημερινή συζήτηση. Όπως έχουμε ενημερωθεί, η Επιστημονική Επιτροπή που έχει συσταθεί και η οποία αποτελείται από ειδικούς, έχει διαμορφώσει αρνητική γνωμάτευση για την παραχώρηση άδειας σε νέα ασφαλτική μονάδα στην Παρεκκλησιά.

Με τέτοιο τρόπο είναι που θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και όχι με την επικράτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Δέσμευση όλων των μελών της Επιτροπής είναι ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα και θα επαγρυπνούμε, ώστε να υπάρξουν πραγματικές λύσεις στα προβλήματα, οι οποίες θα έχουν στο επίκεντρό τους την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος.