Γ. Λουκαΐδης: Μηδενική ανοχή στα όποια φαινόμενα παραβιάζουν την ηθική της Αριστεράς

Η κυβέρνηση φοβάται όπως ο «δαίμονας» το λιβάνι την ενάσκηση ελέγχου από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

  • «Το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να μπαίνει στην ίδια μοίρα με τα υπόλοιπα κόμματα. Εμείς καταψηφίσαμε τους Κανονισμούς»
  • «Μηδενική ανοχή στα όποια φαινόμενα παραβιάζουν την ηθική της Αριστεράς».

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ

Δεν υπήρξε προηγούμενο στο παρελθόν που να απαγορεύθηκε η διερεύνηση σκανδάλου από την Ελεγκτική Υπηρεσία, παράλληλα με τις έρευνες Ερευνητικής Επιτροπής, υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης.

Επικρίνει έντονα τη στάση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος συμπεριφέρεται ως να είναι ακόμα υπουργός της κυβέρνησης. Τονίζει επίσης ότι η ευθύνη για την έκδοση των διαβατηρίων ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση και όχι στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό εκτιμά ότι δεν πρέπει να αναμένεται κάτι σημαντικό από την άτυπη συνάντηση μεταξύ Αναστασιάδη και Τατάρ την ερχόμενη Τρίτη.

Η κυβέρνηση επιμένει να κρατά μακριά από τη διερεύνηση της υπόθεσης των «χρυσών» διαβατηρίων το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή. Υπάρχει τρόπος να συγκατανεύσει;

Ο τρόπος δεν είναι άλλος από την άσκηση πολιτικής και κοινωνικής πίεσης ώστε να επιτραπεί στην Ελεγκτική Υπηρεσία να εκτελέσει τις υποχρεώσεις που έχει και οι οποίες απορρέουν από το Σύνταγμα. Εδώ είναι που επικεντρωνόμαστε ως ΑΚΕΛ, δεδομένου ότι η κυβέρνηση φοβάται όπως ο δαίμονας -κατά την έκφραση του κυρίου Αναστασιάδη- το λιβάνι την ενάσκηση ελέγχου από την Ελεγκτική Υπηρεσία,  αξιοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση τη βοήθεια που της προσφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας.

 

Η Επιτροπή δεν θα δημοσιοποιήσει το πόρισμα ή τα συμπεράσματά της. Είναι θεμιτό αυτό;

Είναι πολύ παράξενο και περίεργο, γιατί ο νόμος είναι νόμος. Και διερωτόμαστε με ποια δικαιοδοσία ο Γενικός Εισαγγελέας έχει εξαιρέσει από τους όρους εντολής της επιτροπής το άρθρο ιβ’, μια τόσο σημαντική πρόνοια της σχετικής νομοθεσίας που προβλέπει την υποχρεωτική δημοσιοποίηση του πορίσματος, εκτός και εάν συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας. Το ερώτημα που και εδώ προκύπτει είναι γιατί η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και ο Γενικός Εισαγγελέας φοβούνται τόσο πολύ τη διαφάνεια; Μπορούμε να πετύχουμε το στόχο της κάθαρσης με τη συνέχιση της συσκότισης γύρω από τη σαθρή βιομηχανίας ξεπουλήματος της ευρωπαϊκής-κυπριακής υπηκοότητας που έστησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού;

 

Υπήρξε προηγούμενο από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας;

Δεν γνωρίζουμε να υπήρξε ανάλογο προηγούμενο, γεγονός που αφήνει σοβαρά εκτεθειμένο τον Γενικό Εισαγγελέα. Το τελευταίο προηγούμενο που είχαμε είναι η ερευνητική επιτροπή για τον Συνεργατισμό που καθόλου δεν επιχειρήθηκε να εμποδιστεί η ταυτόχρονη εμπλοκή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ή και άλλων αυτόνομων και ανεξάρτητων θεσμών όπως είναι η Βουλή και η Κεντρική Τράπεζα. Αντίθετα, στην περίπτωση αυτή είχαμε παράλληλο έλεγχο και έρευνα αλλά και συνεργασία ανάμεσα στην Ελεγκτική Υπηρεσία και την ερευνητική επιτροπή. Απ’ όλα όσα ανάφερα, τεκμηριώνεται ότι δυστυχώς είναι οι σκοπιμότητες που έχουν καθορίσει τη στάση της Γενικής Εισαγγελίας και θα πρέπει αφενός ο Γενικός Εισαγγελέας να σκεφτεί το πώς θα προστατεύσει την προσωπική του αξιοπιστία και την αξιοπιστία του θεσμού  που υπηρετεί. Όπως ενεργεί σήμερα, δημιουργεί την εντύπωση, αν όχι την πεποίθηση, ότι επί αυτού του σοβαρού ζητήματος συνεχίζει να ενεργεί ως υπουργός της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ. Αφετέρου, θα πρέπει να είναι διπλά και τριπλά προσεκτικός γιατί υπήρξε υπουργός όταν λαμβάνονταν αποφάσεις γύρω από το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα και μάλιστα αποφάσεις όπως αυτές που αφορούν το σκάνδαλο της πολιτογράφησης των 18 του καζίνο, για το οποίο η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητά πρόσβαση στους σχετικούς φακέλους.

 

 

Μέσα σε όλη αυτή την αναμπουμπούλα που προκάλεσε το βίντεο του Αλ Τζαζίρα, ζητήθηκε η παραίτηση της Βουλής. Φέρει ευθύνες;

Οι διάφορες αιτιάσεις που προβλήθηκαν για να διαλύσουν τη Βουλή από διάφορες πλευρές, και που διέφεραν ανάλογα με την περίπτωση, δεν αλλάζουν την ουσιαστική βασική πραγματικότητα. Ότι την ευθύνη για όσα έγιναν με το ξεπούλημα της ευρωπαϊκής κυπριακής υπηκοότητας τη φέρει η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Αυτοί ξεχείλωσαν το πρόγραμμα, αυτοί είναι που όχι μόνον έφτιαξαν τις τρύπες αλλά και τα παράθυρα και τις πόρτες και τις κερκόπορτες για να μπορεί να πολιτογραφείται ως Ευρωπαίος Κύπριος πολίτης ο κάθε διεθνής απατεώνας και εγκληματίας και η χώρα μας, για πάρα πολλά χρόνια, να διασύρεται επαναλαμβανόμενα διεθνώς και να πλήττεται η αξιοπιστία και η οικονομία της. Όσοι, λοιπόν, επιδίωξαν τη διάλυση της Βουλής, ανεξαρτήτως των διαφορετικών κινήτρων τους, στην πράξη αυτό που θα πετύχαιναν θα ήταν να φορτώσουν την ευθύνη για όλα αυτά στη Βουλή ώστε να απαλλαγεί η κυβέρνηση από τις δικές της ασήκωτες ευθύνες. Δεν είναι η Βουλή που εξέδιδε τα διαβατήρια, είναι η κυβέρνηση που είχε την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα επί τούτου.

Επιπρόσθετα, η Βουλή δεν έχει ενιαία ευθύνη. Tο ΑΚΕΛ δεν μπορεί να μπαίνει στην ίδια μοίρα με τα υπόλοιπα κόμματα, αφού ανάμεσα σε άλλα, ήταν το μόνο κόμμα το οποίο καταψήφισε τους συγκεκριμένους κανονισμούς την 31/7/2020, όταν άλλα κόμματα, προεξάρχοντος του ΔΗΣΥ, επανάφεραν τις αρχικές κυβερνητικές ρυθμίσεις που περιλάμβαναν πολιτογραφήσεις μέσω συζύγων, των συμπέθερων, χαλάρωναν τα κριτήρια για τα ΠΕΠ αλλά και διατήρησαν το πρόγραμμα ως καταναλωτικό πολυτελών ακινήτων και άρα ιδιαίτερα επιρρεπές στα φαινόμενα που εξέθεταν τη χώρα μας.

 

 Μετά την εμπλοκή του βουλευτή του ΑΚΕΛ στο θέμα των διαβατηρίων, λαμβάνονται μέτρα από το ΑΚΕΛ;

Το βασικό, διαχρονικό, προληπτικό μέτρο που λαμβάνει το Κόμμα είναι η μηδενική ανοχή στα όποια φαινόμενα παραβιάζουν την ηθική της Αριστεράς και υπονομεύουν το ηθικό της πλεονέκτημα στα μάτια του λαού. Το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να ευθύνεται για το τι έπραξε όταν δεν γνώριζε. Μπορεί να κριθεί για το τι έπραξε όταν γνώριζε. Το ΑΚΕΛ ενοχλήθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον όταν είδε στο βίντεο να περιλαμβάνεται βουλευτής του. Ο τρόπος που αντιδράσαμε όταν γνωρίζαμε πλέον το περιεχόμενο του βίντεο, υπήρξε αντίστοιχος με την πολύ έντονη στάση που τήρησε το ΑΚΕΛ γύρω από αυτό το ζήτημα της βιομηχανίας των «χρυσών» διαβατηρίων όλο το προηγούμενο διάστημα. Μηδενική ανοχή, απέναντι σε όλους όσοι εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο, ανεξαρτήτως σε ποιο πολιτικό χώρο ανήκουν και ανεξαρτήτως του πόσο ψηλά βρίσκονται στην πολιτειακή πυραμίδα. Κάποιοι βεβαίως επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν το βίντεο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, παρά το ότι στην αρχή μας είπαν, με άλλα λόγια, ότι τώρα που περιλαμβάνεται και δικός σας βουλευτής στο βίντεο, σιωπήστε για να σιωπήσουμε όλοι. Το ΑΚΕΛ δεν σιώπησε όλα τα προηγούμενα χρόνια όταν διασυρόταν η χώρα μας, δεν σιώπησε όταν προβλήθηκε το βίντεο και ούτε να διανοηθούν ότι θα σιωπήσουμε στην επόμενη περίοδο, μέχρις ότου πετύχουμε τον κεντρικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την κάθαρση και την απόδοση ή ανάληψη των ευθυνών εκεί και όπου ανήκουν. Πολιτικών, πειθαρχικών ή ποινικών.

 

Το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τους προϋπολογισμούς  

 

  Κύριε Λουκαΐδη, το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2021;

Η θέση του ΑΚΕΛ για λόγους που έχουν να κάνουν με τη φιλοσοφία της κυβέρνησης και την αντιλαϊκή της πολιτική, η οποία διαχέεται οριζόντια στην οικονομική και κοινωνική της πολιτική και συμπυκνώνεται στον ταξικό δογματισμό: να δίνουν πολλά στους ελάχιστους προνομιούχους και ελάχιστα στους πολλούς μη προνομιούχους. Το ΑΚΕΛ κατά συνέπεια θα καταψηφίσει τους προϋπολογισμούς όπως έπραξε και τα προηγούμενα χρόνια, αφού δεν έχουμε διαπιστώσει να έχει βελτιωθεί οτιδήποτε σε σχέση με το παρελθόν.

Οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές

 

Ο Πρόεδρος να τερματίσει οριστικά και αμετάκλητα το φλερτ με τη λύση δύο κρατών και συνομοσπονδίας ή με τις νέες ιδέες

Στο Κυπριακό τα πράγματα φαίνεται να δυσκολεύουν με την ανάδειξη του κ. Τατάρ στην ηγεσία των Τ/κ και τη γραμμή του για δύο κράτη. Την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει η κοινωνική συνάντηση Αναστασιάδη και Τατάρ. Τι να  αναμένουμε;

Οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές για αυτή τη συνάντηση. Αυτή η συνάντηση δεν γίνεται με τους καλύτερους οιωνούς έχοντας υπόψη όχι μόνο τι έλεγαν προεκλογικά ο Ερσίν Τατάρ και ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και μετεκλογικά που έχουμε πληθώρα δηλώσεων μέσα από τις οποίες προτάσσεται η προσπάθεια αλλαγής της βάσης λύσης του Κυπριακού, από τη ΔΔΟ στη λύση δύο κρατών και συνομοσπονδίας.

Το ίδιο ισχύει δυστυχώς και για την εκδηλωθείσα πρόθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για να αναλάβει πρωτοβουλία για σύγκληση μιας διερευνητικής διάσκεψης για την Κύπρο.

 

 Από ε/κ πλευράς τι πρέπει να γίνει;

Αυτή τη φορά θα πρέπει αυτά που λέει ο Πρόεδρος να τα εννοεί και να τα κάνει πράξη. Να επιδείξει σταθερή προσήλωση στη λύση ΔΔΟ τερματίζοντας οριστικά και αμετάκλητα το φλερτ με τη λύση δύο κρατών και συνομοσπονδίας ή με τις νέες ιδέες και τη γεμάτη με αντιφάσεις περιπλάνηση, η οποία στοίχισε ακριβά στην Κύπρο και στις προσπάθειες λύσης. Ειδικότερα, σε όλους τους διεθνείς συνομιλητές του, σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις της κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά θα πρέπει να γίνεται ονομαστική αναφορά στη λύση ΔΔΟ ως απάντηση στις προσπάθειες αλλαγής της βάσης λύσης που επιχειρεί η τουρκική πλευρά.

Επίσης, ο Ν. Αναστασιάδης στη συνάντηση με τον Ερ. Τατάρ αλλά και στην παρουσία του σε μια ενδεχόμενη ερευνητικού χαρακτήρα διάσκεψη για την Κύπρο, θα πρέπει να πείσει όχι την εσωτερική κοινή γνώμη αλλά τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα ότι θέλει να συνεχιστεί η διαδικασία από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά, ότι σέβεται πλήρως το σύνολο των συγκλίσεων, ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τη διαδικασία στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και ότι μάλιστα είναι έτοιμος να καταθέσει και γεφυρωτικές προτάσεις και εισηγήσεις ώστε να αντιμετωπιστούν τα βασικά εκκρεμούντα ζητήματα που υπάρχουν στο πλαίσιο Γκουτέρες. Μόνο αν ο Νίκος Αναστασιάδης ενεργήσει έτσι θα μπορέσουμε να βάλουμε πίεση στην Τουρκία ώστε, στο αισιόδοξο σενάριο, να υπάρχει μια μικρή ελπίδα ότι θα την αναγκάσουμε να προσαρμοστεί ανάλογα και να εναρμονιστεί με το πλαίσιο των όσων ζητά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα. Ακόμη όμως και στο αρνητικό σενάριο, η Τουρκία θα μείνει εκτεθειμένη και θα αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την πιθανότητα ενός οριστικού αδιεξόδου σε αυτή την προσπάθεια λύσης που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy