Γ. Λουκαΐδης: Πρωταρχικός στόχος η διασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Πρωταρχικός στόχος ενός μηχανισμού για την δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ είναι η διασφάλιση του ίδιου επιπέδου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο, ανέφερε ο Κύπριος Βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης σε παρέμβασή του χθες στην στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) .

«Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός μέσω της θέσπισης ενός μόνιμου μηχανισμού στην  ΕΕ, επεσήμανε, πρέπει προηγουμένως να επιλυθούν διάφορα θεσμικά ζητήματα που θα προκύψουν και που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν τη λειτουργία και τους βασικούς τομείς δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος, είπε, παραμένει ο μόνος διεθνής οργανισμός με βασική αποστολή το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής.

Εάν δεν προηγηθούν οι απαραίτητες ρυθμίσεις, εξήγησε ο Κύπριος Βουλευτής, τότε πιθανότατα να δημιουργηθεί σύγχυση, επικάλυψη αρμοδιοτήτων και αλόγιστη σπατάλη μεταξύ των δυο Οργανισμών, γεγονός που θα προκαλέσει διάσπαση και όχι ενοποίηση του ευρωπαϊκού συστήματος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Στη συνέχεια, ο κ. Λουκαϊδης αναφέρθηκε στις δυο μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να εκλείψουν, προκειμένου η ΕΕ να προχωρήσει στη θέσπιση ενός τέτοιου μηχανισμού.

Πρώτα, σημείωσε, πρέπει να υπάρξει ομοφωνία ανάμεσα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την αναγκαιότητα θέσπισης του μηχανισμού, αλλά και σε ότι αφορά στη νομιμότητά του. Δεύτερο και σημαντικότερο, πρόσθεσε, είναι η ανάγκη  προσχώρησης της ΕΕ, ως νομικής οντότητας, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ) και στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Την κρίσιμη αυτή ώρα, είπε ο Κύπριος Βουλευτής, που τίθεται εν αμφιβόλω ολοένα και περισσότερο η νομιμότητα των αποφάσεων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, η προσχώρηση στην ΕΣΑΔ και η υποβολή της ΕΕ σε εξωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου και επιτήρησης των πράξεών της σε ότι αφορά στη συμβατότητα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα προσέδιδε αυξημένο κύρος και νομιμότητα στις αποφάσεις που λαμβάνονται», αναφέρεται.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.