Γ. Λουκαϊδης: «Ακόμα και στη Γενεύη ο Αναστασιάδης παρέμεινε αδιόρθωτος»

  • Το μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ εισηγείται ανάληψη πρωτοβουλιών προς τον ΟΗΕ και την ΕΕ, καθώς και στήριξη των τ/κ δυνάμεων που αγωνίζονται για λύση ΔΔΟ
  • «Ήταν αναμενόμενο ότι η Τουρκία θα επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί μέχρι τέλους το φλερτ του Νίκου Αναστασιάδη με τα δύο κράτη
  • «Πρώτη φορά έχουμε θεσμική διαφθορά που ξεκινά από το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα»
  • «Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση προσφέρει τη δυνατότητα για να αλλάξουμε πορεία, βγάζοντας τη χώρα από τα αδιέξοδα και τα χαλάσματα που αφήνει πίσω της η διακυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού»

 

Για το πρωτοφανές αρνητικό σκηνικό στο Κυπριακό δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο Νίκος Αναστασιάδης, αφού ακόμα και στη Γενεύη «παρέμεινε αδιόρθωτος, αμφισβητώντας συγκλίσεις που και ο ίδιος αποδέχτηκε», καταγγέλλει σε συνέντευξή του στη «Χ» το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης. Προειδοποιεί επίσης για τους κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν από τη συνέχιση του αδιεξόδου, διαμηνύοντας παράλληλα ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί μετακίνηση της πλευράς μας στο θέμα της κυριαρχίας. Αναφέρεται επίσης στα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν από την κρίση της πανδημίας και στα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Ζαχαρίου

Πώς αποτιμάτε τις εξελίξεις στο κυπριακό;

Παρά το ότι πήγαμε στη Γενεύη με ιδιαίτερα χαμηλές προσδοκίες, το ναυάγιο της άτυπης διάσκεψης και η αποτυχία επίτευξης του στόχου για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων φυσιολογικά προκάλεσε περαιτέρω απογοήτευση. Η ευθύνη για αυτή την εξέλιξη βαραίνει την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, αφού η εμμονή τους στην κυριαρχική ισότητα και σε δύο κράτη δεν άφησε κανένα περιθώριο προόδου στη διαδικασία. Έστω κι αν ήταν αναμενόμενο, κρατάμε ως θετικό το γεγονός ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, δεσμευμένος από τους όρους εντολής που έχει, απέρριψε τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις.

Με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί ελλοχεύουν δύο σημαντικοί κίνδυνοι: Πρώτον, η συνέχιση του αδιεξόδου, το οποίο θα συνοδεύεται από υλοποίηση τετελεσμένων στην Αμμόχωστο, στην κυπριακή ΑΟΖ ή αλλού, που θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση. Και δεύτερον, η επιδίωξη εξεύρεσης κοινού εδάφους ανάμεσα στην τούρκικη αξίωση για κυριαρχική ισότητα και στη σύγκλιση που έχει επιτευχθεί για τη μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, με τρόπο που να οδηγούμαστε σε συνομοσπονδιακό μόρφωμα. Σε έναν αναχρονισμό δηλαδή του 19ου αιώνα, ο οποίος όπου εφαρμόστηκε κατέρρευσε παταγωδώς.

Για το πρωτοφανές αρνητικό σκηνικό στο Κυπριακό δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο Νίκος Αναστασιάδης. Αντίθετα, όπως πολλές φορές έχουμε καταγγείλει, φέρει βαρύτατες ευθύνες. Ήταν αναμενόμενο ότι η Τουρκία θα επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί μέχρι τέλους το φλερτ του Νίκου Αναστασιάδη με τα δύο κράτη. Ότι θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τους καταστροφικούς χειρισμούς των τελευταίων ετών, που μεταξύ άλλων διευκόλυναν τα πρωτοφανή τούρκικα τετελεσμένα σε βάρος της πατρίδας μας, την ανάδειξη στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας του διχοτομιστή Τατάρ σε βάρος του Ακιντζί, ενώ επέφεραν την απώλεια μιας μοναδικής ευκαιρίας για την επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό που θα μας απάλλασσε από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα. Πόσω μάλλον που ακόμα και στη Γενεύη ο Νίκος Αναστασιάδης παρέμεινε αδιόρθωτος, αμφισβητώντας συγκλίσεις που και ο ίδιος αποδέχτηκε, όπως αυτή της μιας θετικής ψήφου Τ/κ στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στοιχείο που πολύ φοβόμαστε ότι δεν έπεισε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για την πολιτική βούληση της ε/κ πλευράς, με υπαρκτό τον κίνδυνο να οδηγηθεί στην εκτίμηση ότι αμφότερες οι πλευρές παρουσιάστηκαν αμετακίνητες στη Γενεύη. Η στάση που τήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνει όλους όσοι προσανατολίζονται να ασκήσουν πιέσεις, ώστε να εξευρεθεί κοινό έδαφος με μετακίνηση της πλευράς μας στο θέμα της κυριαρχίας, προσέγγιση που ως ΑΚΕΛ ουδέποτε θα αποδεχτούμε.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της σύγκλησης νέας διάσκεψης σε μερικούς μήνες. Πώς μπορεί να αξιοποιηθεί αυτό το διάστημα;

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος απόκρουσης των τουρκικών μεθοδεύσεων είναι η επίδειξη συνέπειας και σταθερής προσήλωσης στα συμφωνηθέντα. Επίσης, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις: Γραμματεία του ΟΗΕ και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς κτλ. Κρίσιμη παράμετρος παραμένει η επιδίωξη άμεσης και σαφούς διασύνδεσης της θετικής ατζέντας της ΕΕ με την Τουρκία, με τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις και τη στάση που η τελευταία θα τηρήσει στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα, θα πρέπει ο Νίκος Αναστασιάδης, από τούδε και στο εξής, να ενεργεί με τρόπο που να ενισχύει τις δυνάμεις εκείνες στα κατεχόμενα που αγωνίζονται για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενάντια στις διχοτομικές προσεγγίσεις Τατάρ και Άγκυρας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, ασφαλώς, το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει και θα εντείνει τις δικές του πρωτοβουλίες, οι οποίες όμως δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το ρόλο του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή. Πόσω μάλλον όταν η στάση του υπονομεύει και τις δικές μας προσπάθειες.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΑΚΕΛ για το επόμενο διάστημα;

Όπως πράξαμε και όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και στην περίοδο της πανδημίας, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα όλων όσοι έχουν χτυπηθεί από τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά και από την ολιγωρία των κυβερνώντων και τις πολιτικές που προώθησαν από την αρχή της διακυβέρνησής τους σε βάρος των πολλών μη προνομιούχων. Πέραν των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ιδιαίτερα των ευάλωτων που δεν προστατεύονται από συλλογικές συμβάσεις, θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε την πάλη μας για να διασφαλίσουμε την προστασία και τα δικαιώματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοεργοδοτούμενων, της νέας γενιάς που καταδικάστηκε για πρώτη φορά να ζει χειρότερα από την προηγούμενη, ώστε να διασφαλίσουμε το δικαίωμά τους σε αξιοπρεπή εργασία και στέγη. Θα παραμείνουμε η φωνή των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η φωνή των ανθρώπων του Πολιτισμού, ο οποίος παρέμεινε ο φτωχός συγγενής επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών, τα οποία κουρεύτηκαν βάναυσα από τους κυβερνώντες για να ενισχυθεί η αυθαιρεσία και οι καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών. Θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή της πάλης για να στηριχτεί ο δημόσιος τομέας της Υγείας, που για χρόνια κρατήθηκε υποχρηματοδοτούμενος και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη μεγάλη κοινωνική κατάκτηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Για να στηρίξουμε τη δημόσια Παιδεία, την οποία επίσης υπονόμευσαν με πράξεις και παραλείψεις οι κυβερνώντες. Θα συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θύματα επίσης ποικιλώνυμων ιδιωτικών συμφερόντων και της κυβερνητικής ανοχής ή στήριξης που δόθηκε σε αυτά.

Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της διαφθοράς και διαπλοκής;

Με μηδενική ανοχή και ενίσχυση των μηχανισμών διαφάνειας, ελέγχου και λογοδοσίας. Μέσα από την ενδυνάμωση του κράτους δικαίου και την ενίσχυση των checks and balances, που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία. Μέσα από την προστασία και ενδυνάμωση των θεσμών. Θα πρέπει να γίνουν, δηλαδή, όλα όσα δεν κάνει η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, που κατά κανόνα ενεργεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση υπονομεύοντας το κράτος δικαίου, καταρρακώνοντας τους θεσμούς, με τους οποίους συγκρούστηκε επανειλημμένα. Έπαυσαν ή οδήγησαν σε παραίτηση κεντρικούς τραπεζίτες, αρχηγό και υπαρχηγό Αστυνομίας, ανακοίνωσαν ποινική έρευνα σε βάρος του τέως Γενικού Εισαγγελέα όταν αυτός αποφάσισε την ποινική δίωξη του «άριστου των αρίστων», Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ενώ όταν ο Γενικός Ελεγκτής επιχείρησε αργοπορημένα να ξεκινήσει έλεγχο στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, επίσης επιχειρούν, μέχρι αυτή την ώρα, να τον παύσουν για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Είναι η πρώτη φορά που έχουμε θεσμική διαφθορά που ξεκινά από το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα και κατεβαίνει σε μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τα οποία ειδικότερα στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων μένουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένα για κραυγαλέα σύγκρουση συμφέροντος.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες;

Ο κάθε πολίτης πρέπει να βάλει το χέρι στην καρδιά και να εκτιμήσει νηφάλια όλα τα δεδομένα. Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση είναι κρίσιμης και καθοριστικής σημασίας για το μέλλον και την προοπτική της πατρίδας μας. Προσφέρει τη δυνατότητα για να αλλάξουμε πορεία βγάζοντας τη χώρα από τα αδιέξοδα και τα χαλάσματα που αφήνει πίσω της η διακυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού. Με ένα ισχυρό ΑΚΕΛ μπορούμε αποτελεσματικότερα να πετύχουμε την Κύπρο που μας αξίζει.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.