Συνέντευξη στη Μαρία Φράγκου

Οι φόβοι του ΑΚΕΛ επιβεβαιώνονται, και πάλι, αυτή τη φορά με τη διαρροή του περιεχομένου της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Κι επιβεβαιώνονται οι φόβοι, γιατί όπως δηλώνει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Γιώργος Λουκαΐδης, κάθε άλλο παρά η επιστολή συμβάλλει στην επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έχουν μείνει. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ στέλλει προς άπαντες το μήνυμα, μέσα από τη θέση του κόμματός του, πως ασφαλέστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος να θωρακιστούμε απέναντι στους όποιους τουρκικούς σχεδιασμούς, επιδιώξεις και τετελεσμένα, είναι μέσα από τη συνεπή και σταθερή επιδίωξή μας για λύση.

Γιατί ζητούσατε την επιστολή Αναστασιάδη προς Γκουτέρες; Τόσο δεν τον εμπιστεύεστε πια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον κ. Αναστασιάδη. Θα βρείτε ανάλογες δηλώσεις μας μάλιστα, ακόμα και όταν στηρίζαμε τη διαδικασία στο Κυπριακό. Ο κ. Αναστασιάδης, οι κυβερνώντες γενικότερα, άλλα λένε, άλλα εννοούν και άλλα κάνουν. Είναι παντελώς αναξιόπιστοι. Τα προηγούμενα χρόνια έχουμε ζήσει αντίστοιχη πολιτική συμπεριφορά εκ μέρους τους σε πλείστες τόσες περιπτώσεις και θέματα. Οπόταν, ούτε και σε αυτή την περίπτωση εμπιστευτήκαμε τα όσα δημόσια λέχθηκαν, ειδικότερα μέσα από τις σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για το περιεχόμενο της επιστολής. Παρ’ όλη την αναξιοπιστία τους, ευχόμασταν να διαψευστούμε και να άλλαξαν όντως ρότα. Ευχόμασταν να έπαψαν να αμφισβητούν το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων, δηλαδή τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί και το πλαίσιο Γκουτέρες. Ευελπιστούσαμε ότι έστω και τώρα θα είχαν επιμετρήσει τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής τους και θα είχαν πραγματικά συμμορφωθεί στις ξεκάθαρες απαιτήσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η διαρροή της επιστολής Αναστασιάδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ προφανώς δεν έχει διαψεύσει τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ, αν κρίνουμε από τη δημόσια αντίδρασή σας…

Δυστυχώς το περιεχόμενο της επιστολής, μας έχει επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά. Στην επιστολή ο κ. Αναστασιάδης επαναλαμβάνει εαυτό. Αντί συνέχισης της διαδικασίας της Διάσκεψης για την Κύπρο από εκεί που έμεινε για τα έξι βασικά εκκρεμούντα ζητήματα, ο ΠτΔ ζητά την επανάληψη της Διάσκεψης μονάχα για συζήτηση της διαδικασίας και των όρων αναφοράς. Εμμένει επίσης στο άνοιγμα συγκλίσεων, κατά τρόπο που παραβιάζει το διαπραγματευτικό κεκτημένο και συνακόλουθα τους σαφείς όρους που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ για επανεκκίνηση της διαδικασίας. Για μια ακόμη φορά παρουσιάζονται να υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου και να θεωρούν ότι μπορούν να εμπαίζουν τους πάντες σε Κύπρο και εξωτερικό. Τη νύφη βέβαια θα συνεχίσει να την πληρώνει η Κύπρος και το Κυπριακό.

Σε ποια σημεία εκτιμάτε πως δεν κινήθηκε όπως θα έπρεπε ή όπως έλεγε ο Πρόεδρος;

Ο κ. Αναστασιάδης άνοιξε θέματα που ουσιαστικά αμφισβητούν το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων και ειδικότερα τις συγκλίσεις: Πρώτον, σε ό,τι αφορά στην αμφισβήτηση της μίας θετικής ψήφου των Τ/κ στο Υπουργικό Συμβούλιο. Να μη χρειάζεται θετική ψήφος για παράδειγμα στα θέματα της ΑΟΖ και του Eastmed, όπως δήλωσε παλαιότερα. Δεύτερον, άνοιξε το ζήτημα των αρμοδιοτήτων της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε σχέση με τις ομόσπονδες πολιτείες, στο πλαίσιο της λεγόμενης αποκεντρωμένης Ομοσπονδίας. Τρίτον, επανέλαβε, στο πλαίσιο των νέων ιδεών του, θέμα μεταβολής του πολιτεύματος σε κοινοβουλευτική δημοκρατία αντί του προεδρικού συστήματος.

Να θυμίσω επίσης ότι ο κ. Αναστασιάδης, ανάμεσα σε άλλες προϋποθέσεις που έθεσε μετά το Κραν Μοντανά, άνοιξε και το μεγάλο ζήτημα του περιεχομένου του πλαισίου Γκουτέρες. Το άνοιξε με έναν τρόπο που μας άφησε σοβαρά εκτεθειμένους. Όταν ουσιαστικά κατηγόρησε τη γενική γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών ότι περίπου συνωμότησε προς αλλοίωση του περιεχομένου του πλαισίου Γκουτέρες, με την «εξαφάνιση» των πρακτικών της 4ης Ιουλίου. Σε τούτα, κάποιος πρέπει να προσθέσει γενικότερα τη δημόσια ρητορική του κ. Αναστασιάδη, αλλά και τις πράξεις και παραλείψεις του. Εύκολα με αυτά κάποιος μπορεί να αντιληφθεί το βαθμό της συνέπειας ή καλύτερα της ασυνέπειας λόγων και πράξεων ως προς την ετοιμότητά του για επανάληψη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν.

Σε αυτά περιλαμβάνεται και η καταγγελία σας για το φλερτ του Προέδρου με τη λύση δύο κρατών.

Ασφαλώς. Ο κ. Αναστασιάδης δεν σταμάτησε, παρασκηνιακά, να φλερτάρει με τη λύση δύο κρατών και συνομοσπονδίας. Πρόκειται για μια τραγική πραγματικότητα, που εξηγεί όμως την εικόνα που εκπέμπουν οι χειρισμοί Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Όπως και τη δημόσια ρητορική του. Ο Ν. Αναστασιάδης είναι ο άνθρωπος που επέκρινε δριμύτατα τη δήλωση Τάσσου Παπαδόπουλου «δεν παρέλαβα κράτος για να παραδώσω κοινότητα», καταγγέλλοντάς τον πως με τέτοιες θέσεις μάς οδηγεί σε λύση δύο κρατών. Σήμερα, ο ίδιος, δημόσια χρησιμοποιεί την ίδια ακριβώς έκφραση. Αλλά και γενικότερα υιοθέτησε τη ρητορική του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, ο οποίος είτε δεν του ασκεί κριτική πλέον είτε συμφωνεί με τους χειρισμούς του. Είναι τεκμήριο από μόνο του, το γεγονός ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος, δημόσια λέει ότι ο κ. Αναστασιάδης, μερικώς τουλάχιστον, έχει υιοθετήσει τη νέα στρατηγική που επαγγέλλεται το ΔΗΚΟ. Σε αυτά αν προσθέσουμε ότι αντί άλλων πρωτοβουλιών, συναντάται μυστικά με τον Κουντρέτ Οζερσάι -που είναι γνωστό ότι στηρίζει λύση δύο κρατών και συνομοσπονδία- είναι λογικό να ανησυχεί και να αγωνιά κανείς ως προς τα πού οδηγούνται τα πράγματα. Έχουμε προειδοποιήσει ως ΑΚΕΛ πως αν συνεχίσει έτσι ο κ. Αναστασιάδης, θα οδηγήσει την Κύπρο και το Κυπριακό στα βράχια. Στην οριστική διχοτόμηση.

Ως ΑΚΕΛ δεν νιώθετε μοναξιά στην άσκηση κριτικής στους χειρισμούς του ΠτΔ;

Καμία μοναξιά. Γιατί, πρώτον, θεωρούμε ότι πέραν από τον κόσμο της Αριστεράς, πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους ταυτίζονται με την ακολουθούμενη πολιτική μας στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε λύση στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, μέσα από έναν έντιμο συμβιβασμό, στηριγμένο σε αρχές, που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή. Πλείστοι τόσοι συμπατριώτες μας συνεχίζουν να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο ΑΚΕΛ για την επίτευξη αυτού του στόχου. Κι αυτό τεκμηριώθηκε και στις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές. Επίσης, μοναξιά νιώθει όποιος βρίσκεται εν αδίκω και απαξιώνεται από τις εξελίξεις. Στην περίπτωσή μας, το ΑΚΕΛ συνεχώς δικαιώνεται από τις εξελίξεις, έστω και με τραγικό, δυστυχώς, τρόπο. Από την άλλη, η συνέπεια του ΑΚΕΛ σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του Κυπριακού και όχι μόνο, δεν υπόκειται σε εκπτώσεις στη βάση μικροπολιτικών ή εκλογικών σκοπιμοτήτων. Ή μέσα από την επιμέτρηση του πόσες άλλες πολιτικές δυνάμεις υποστηρίζουν θέσεις που υποστηρίζουμε κι εμείς. Εμείς θα συνεχίσουμε να θέτουμε πάνω από όλα τα συμφέροντα του λαού μας, την προοπτική της λύσης και την αποτροπή της οριστικής διχοτόμησης, την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου και του λαού μας.

Βρισκόμαστε, ως χώρα, ενώπιον νέων προκλήσεων και νέων κινδύνων. Πώς αντιμετωπίζονται; Και πώς πρέπει να δράσει η Κυπριακή Δημοκρατία;

Ο ασφαλέστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος να θωρακιστούμε απέναντι στους όποιους τουρκικούς σχεδιασμούς, επιδιώξεις και τετελεσμένα, είναι μέσα από τη συνεπή και σταθερή επιδίωξή μας για λύση, με τρόπο που να πείθουμε τον διεθνή παράγοντα ότι η δική μας πλευρά κάνει ό,τι περνά από το χέρι της κι έχει όλη την απαιτούμενη βούληση για λύση του Κυπριακού. Στο βαθμό που το Κυπριακό δεν λύνεται παρά τις δικές μας, αναγνωρισμένα ειλικρινείς προσπάθειες, τότε η ευθύνη θα πρέπει να βαρύνει εξ ολοκλήρου την άλλη πλευρά και την Τουρκία. Αυτό αποδεδειγμένα δυσχεραίνει την Τουρκία στην υλοποίηση των όποιων απαράδεκτων και παράνομων σχεδιασμών της. Το αντίθετο, ο επιμερισμός ευθύνης στη δική μας πλευρά και η αποενοχοποίηση της Τουρκίας στο Κυπριακό, όπως συμβαίνει σήμερα που η στάση της εγκωμιάζεται και από πάνω, διευκολύνει την Τουρκία στους σχεδιασμούς της. Όλες οι εξελίξεις που αφορούν στην τουρκική επιθετικότητα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ξεκομμένα, αλλά ως μέρος ενός ενιαίου πλαισίου, το οποίο έχει ως κοινό παρονομαστή την τουρκική κατοχή. Η κατοχή αποτελεί την τερατογόνο μήτρα που γεννά, παράγει και αναπαράγει την ανωμαλία και τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη χώρα και την προοπτική μας ως λαός.

Ως εκ τούτου, μόνο η λύση και η επανένωση θα δώσει προοπτική στη χώρα μας. Κατά συνέπεια, για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της έντασης και των παράνομων τετελεσμένων της Τουρκίας από τη μια και το επαναλαμβανόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις από την άλλη, επιβάλλεται ο ΠτΔ να εισακούσει επιτέλους το ΑΚΕΛ, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ, θέτοντας ταυτόχρονα ως όρο τον προηγούμενο τερματισμό των παράνομων τετελεσμένων από πλευράς Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Γνώριζαν, γιατί τώρα διαμαρτύρονται;

Εξέφρασε λύπη για κάτι που που όλο το προηγούμενο διάστημα επί της ουσίας χαιρέτιζε ως θετικό. Γιατί, μπορεί να μην ήταν προϋπόθεση εφαρμογής του νόμου, αλλά ήταν από την αρχή πρόνοια στο νομοσχέδιο Μενέντεζ/Ρούμπιο η επιδίωξη για απαγόρευση ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων και στην Κύπρο. Ειδικότερα στο άρθρο 13 του τρίτου τμήματος αναφέρεται το εξής: «Να παροτρύνονται οι χώρες της περιοχής να αρνηθούν λιμενικές υπηρεσίες σε πλοία της Ρωσικής Ομοσπονδίας…». Από τη μια λοιπόν, πανηγυρίζουν για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και από την άλλη παρουσιάζονται να ενοχλούνται από τη μετατροπή σε προϋπόθεση μιας επιμέρους πρόνοιάς του, που δεν αποτελεί παρά αποκρουστική μεν αλλά λεπτομέρεια μπροστά στο εκτρωματικό περιεχόμενο του νόμου. Ο νόμος αυτός, μέσα από μια σειρά διατάξεις του, στοχεύει στην απόλυτη κυριαρχία των ΗΠΑ στην περιοχή μας, στη μετατροπή της Κύπρου σε αποικία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και στην πλήρη απορωσοποίηση της Κύπρου και της περιοχής μας. Στον εκμηδενισμό της παρουσίας και της επιρροής που μπορεί να έχει η Ρωσική Ομοσπονδία στην Κύπρο και στην περιοχή μας.

Οι κυβερνώντες και η ηγεσία του ΔΗΣΥ, όχι μόνο χαιρέτισαν στο σύνολό του το περιεχόμενο του νομοσχεδίου Μενέντεζ/Ρούμπιο, αλλά κατέθεσαν και σχετικό ψήφισμα στη Βουλή. Για να χαιρετίσει και η Βουλή το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Είναι σαφές και ξεκάθαρο πως οι κυβερνώντες, και σε αυτή την περίπτωση, ενεργούν δογματικά και αντιφατικά, με τρόπο που ζημιώνει τα συμφέροντα της χώρας μας και του λαού μας.