Γ. ΟΜΗΡΟΥ: Σκιαμαχία η ετεροχρονισμένη απόφαση της ΕΔΕΚ για ΔΔΟ

• Ο Ακιντζί είναι φανερό ότι έχει μια διαφορετική, πιο θετική προσέγγιση, για τη λύση του Κυπριακού σε σχέση με όλες τις προηγούμενες τουρκοκυπριακές ηγεσίες μετά το 1974

• Αυτοτραυματισμός και πλήγμα στις προοπτικές του Κινήματος η απόφαση για τις θητείες, η οποία λήφθηκε από μια ευκαιριακή πλειοψηφία πολύ μικρού αριθμού συνέδρων

• Οχι φοβική στάση απέναντι στις επαφές με την τουρκοκυπριακή κοινότητα

Συνέντευξη στον ΝΕΟΦΥΤΟ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για την εκλογή του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μ. Ακιντζί, όπως και για τις τελευταίες αποφάσεις του συνεδρίου της ΕΔΕΚ για αποκήρυξη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και για περιορισμό των θητειών μιλά σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο τέως πρόεδρος του Κινήματος και Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου. Ο κ. Ομήρου χαρακτηρίζει ως εξαιρετικά θετική εξέλιξη την ανάδειξη Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά αυτό, προσθέτει, δεν είναι αρκετό από μόνο του να οδηγήσει σε λύση.

Είμαστε σε μια νέα φάση των κυπριακών εξελίξεων μετά και την εκλογή Ακιντζί. Είσαστε αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά δημιουργείται προοπτική λύσης;

Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να εκτιμούμε τα πραγματικά δεδομένα. Ο Ακιντζί είναι φανερό ότι έχει μια διαφορετική, πιο θετική προσέγγιση, για τη λύση του Κυπριακού σε σχέση με όλες τις προηγούμενες τουρκοκυπριακές ηγεσίες μετά το 1974. Απ’ εκεί και πέρα υπάρχει η αναντίλεκτη αλήθεια του καθοριστικού ρόλου της Τουρκίας. Απαιτούνται πρωτοβουλίες για να ασκηθούν πιέσεις και να αξιοποιηθούν δυνατότητες επιρροών πάνω στην Τουρκία. Ας καθοριστούν σε ένα περίγραμμα αρχών τα αποδεκτά πλαίσια λύσης. Ας αναλάβουμε πρωτοβουλίες για το κορυφαίο θέμα της ασφάλειας. Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών έχει αναλάβει σταυροφορία για το θέμα των εγγυήσεων, για την κατάργησή τους και μου φαίνεται να είναι μόνος. Τι έχουμε κάνει, τι έχει κάνει η κυπριακή κυβέρνηση για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια;

Ακόμα πόσο θα περιοριζόμαστε σε θεωρητικές τοποθετήσεις για την ανάγκη ενεργού επικουρικής συνδρομής της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση αλλά να ανεχόμαστε έναν «αόρατο» ειδικό απεσταλμένο;

Η ΕΕ να συνδράμει και να βοηθήσει τον ΟΗΕ στις προσπάθειες για λύση. Πρώτον, με το διορισμό μιας προσωπικότητας εγνωσμένου κύρους, αντικειμενικότητας και αμεροληψίας που θα εποπτεύει ότι οι όποιες πρόνοιες της λύσης συζητούνται είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή ιδιότητα της χώρας μας. Ακόμα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ύστερα από αίτημά μας, θα πρέπει να υιοθετήσει μια δέσμη αρχών λύσης του Κυπριακού προκειμένου η λύση να εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Είναι θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ. Η οποία δεν μπορεί να παραμένει μουγκή και παράλυτη σε ένα πρόβλημα που αφορά κράτος–μέλος της.

Εκτιμάτε ότι η Τουρκία θα διαφοροποιήσει τη στάση της και θα επιτρέψει λύση του Κυπριακού;

Η Τουρκία καλείται να πάρει ιστορικές αποφάσεις. Σε μια περιοχή του κόσμου που μαστίζεται από την αποσταθεροποίηση και τις πολεμικές συγκρούσεις και που η ίδια απέτυχε παταγωδώς να κηδεμονεύσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καλείται να αποφασίσει: Ή θα γίνει οριστικά τμήμα ενός ευρύτερου αποσταθεροποιητικού τόξου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη σταθερότητα μέσα στην ίδια την Τουρκία ή θα αποφασίσει για τη λύση του Κυπριακού κλείνοντας μια πληγή για την ίδια και ταυτόχρονα ενισχύοντας την προοπτική ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος.

Πού βλέπετε τον καθοριστικό ρόλο της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού;

omirou4[1]

Ποιος θα αποφασίσει για την αποχώρηση των στρατευμάτων; Την απομάκρυνση των εποίκων; Την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960; Αποκλειστικά και καθοριστικά η Τουρκία. Συνεπώς θα πρέπει από τώρα να προετοιμάσουμε το έδαφος για να προσέλθει η Τουρκία σε μια διεθνή διάσκεψη, για να αναλάβει τις ευθύνες της αλλά και συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Οχι όμως τετραμερής ή πενταμερής, όπως επιδιώκει η Τουρκία, για να υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε κοινότητα ·Διεθνής διάσκεψη με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, της ΕΕ, των τριών εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πώς βλέπετε να βοηθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε ό,τι αφορά τη δημιουργία θετικού κλίματος για την επίτευξη λύσης;

Οπως το είπατε. Να υποβοηθούν το βασικό στόχο που είναι η λύση. Να βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Να αποτραπεί όμως ο κίνδυνος να παγιώνονται ως μέτρα εγκαθίδρυσης σχέσεων καλής γειτονίας.

Τι ρόλο διαδραματίζει η Βουλή στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού;

Αναπτύσσουμε μια πολυεπίπεδη κοινοβουλευτική διπλωματία. Πολλές αντιπροσωπείες της κυπριακής Βουλής συμμετέχουν σε διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα προβάλλοντας την ανάγκη σωστής λύσης. Ως Πρόεδρος της Βουλής έχω πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Πράγα, στη Ρώμη, στη Λισαβόνα, στην Αρμενία και πρόσφατα στο Βερολίνο. Πολύ σύντομα θα επισκεφθώ την Κροατία, ενώ τον Αύγουστο θα βρεθώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Βουλή αναπτύσσει, λοιπόν, μια έντονη δραστηριότητα, την οποία θα συνεχίσει παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.

Να έλθουμε τώρα στα της ΕΔΕΚ. Στο συνέδριο της ΕΔΕΚ την περασμένη Κυριακή αποφασίστηκε η αποκήρυξη της διζωνικής ομοσπονδίας. Ποια είναι η δική σας άποψη και θέση;

Αυτή που ήταν όλες τις τελευταίες δεκαετίες. Από τότε που υιοθετήθηκε αυτή η ορολογία πάγια θέση ήταν ότι η επικέντρωση ήταν στο περιεχόμενο της λύσης και όχι στην ονοματολογία. Γιατί; Διότι ο όρος ζώνες δεν υπάρχει ερμηνευτικά ούτε στο Συνταγματικό Δίκαιο ούτε στην επιστήμη της Πολιτειολογίας. Ουδέποτε συνεπώς η ΕΔΕΚ υπήρξε αιχμάλωτος της ονοματολογίας της λύσης. Πιστεύω ότι στέλλονται λανθασμένα μηνύματα και δημιουργείται αχρείαστη σύγχυση.

Σ’ αυτό το πλαίσιο επιμέναμε στην πολυήμερη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου το Σεπτέμβριο του 2009 να καθοριστεί το αποδεκτό περιεχόμενο της ομοσπονδιακής λύσης. Ανεξάρτητα από την αναφορά σε διζωνική. Από τότε η θέση της ΕΔΕΚ ήταν ότι το ομόφωνο κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση μιας εθνικής συνεννόησης και μιας ευρύτερης ενότητας πολιτικών δυνάμεων και λαού σε ό,τι αφορά την επιδιωκόμενη λύση. Ως εκ τούτου αποτελεί σκιαμαχία η ετεροχρονισμένη ύστερα από δεκαετίες όψιμη λεγόμενη αποκήρυξη της διζωνικής.

Στο συνέδριο της ΕΔΕΚ δεν παρευρεθήκατε. Αυτό τι σημαίνει;

Σημαίνει ότι οι λόγοι για τους οποίους αποχώρησα από τη θέση του προέδρου του Κινήματος εξακολουθούν να ισχύουν και ουδόλως έχουν αρθεί.

Υπάρχει και το θέμα της συμμετοχής της ΕΔΕΚ στις συναντήσεις ε/κ και τ/κ κομμάτων. Αρχικά ανακοινώθηκε η αναστολή συμμετοχής, στη συνέχεια λέχθηκε ότι ήταν απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας και τελευταία δηλώθηκε ότι θα μελετηθεί το θέμα…

Η πραγματικότητα είναι ότι μαζί με το ΔΗΚΟ και τους Οικολόγους είχαμε αποφασίσει την αναστολή της συμμετοχής στις συναντήσεις αυτές, επειδή δεν επιτεύχθηκε απόφαση καταδίκης της εισβολής του «Μπαρμπαρός» λόγω ένστασης, όχι όλων των τουρκοκυπριακών κομμάτων. Η απόφαση εκείνη προέβλεπε επιστροφή στις συναντήσεις μετά την αποχώρηση του Μπαρμπαρός.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτές οι συναντήσεις δεν ασχολούνται με τη λύση του Κυπριακού. Είναι διαχρονικά ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων των δύο κοινοτήτων. Ελπίζω ότι αυτό θα γίνει κατανοητό και δεν θα υπάρξει επιμονή σε ενέργειες που δημιουργούν μια εικόνα φοβική απέναντι στις επαφές με την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τέτοιες στάσεις δεν προσιδιάζουν στις συμπεριφορές ενός σοσιαλιστικού κόμματος.

Κύριε Ομήρου, πώς είδατε τη συνεδριακή απόφαση για περιορισμό των θητειών;

Πρόκειται για αυτοτραυματισμό και πλήγμα στις προοπτικές του κόμματος. Αλλο εκσυγχρονισμός κι άλλο κατεδάφιση. Είχαμε αποφασίσει μόλις το τέλος του 2013 ότι θα εφαρμοστεί ο θεσμός των θητειών με μια ομαλή εξελικτική διαδικασία. Η βίαιη επιβολή ενός τέτοιου μέτρου μόνο δεινά θα επιφέρει. Οταν αφαιρείς ξαφνικά από τις διαθέσιμες έμψυχες δυνάμεις σου στελέχη καταξιωμένα από τη λαϊκή ετυμηγορία, η κοινωνία θα αντιδράσει με τη δική της λογική. Η οποία βέβαια δεν είναι κατ’ ανάγκη η ίδια με την απόφαση μιας ευκαιριακής συγκυρίας ενός μικρού, πολύ μικρού αριθμού συνέδρων.

Η ΕΔΕΚ επί προεδρίας σας εξασφάλισε στις βουλευτικές του 2006 και του 2011 ποσοστά της τάξης του 9%. Σήμερα, δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν την ΕΔΕΚ γύρω στο 4%. Τι αναμένετε στις βουλευτικές του 2016;

Πρώτα να πω ότι δεν αποδίδω ιδιαίτερη σημασία στις δημοσκοπήσεις δεδομένου ότι αυτές παρουσίαζαν την ΕΔΕΚ πολύ πιο κάτω από τις εκλογικές της επιδόσεις. Δεύτερον, οι προβλέψεις είναι ριψοκίνδυνες. Λέω απλώς ότι η ΕΔΕΚ κατέγραψε, όπως είπατε, ποσοστά 9% σε δύο συνεχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ανεβάζοντας το Κίνημα από το 6,5% του 2001.

Μου ζητάτε να κάνω πρόβλεψη; Δεν έχει νόημα. Ευχή μπορώ να διατυπώσω. Να διατηρήσει και να αυξήσει τα ποσοστά η ΕΔΕΚ.


«Ουδέποτε αισθάνθηκα πολιτικός καριέρας… »

Ποιο το πολιτικό μέλλον του Γιαννάκη Ομήρου μετά τη λήξη της θητείας σας στην προεδρία της Βουλής;

Το τελευταίο που με απασχολεί είναι το πολιτικό μου μέλλον. Θα σας φανεί παράδοξο. Ομως παρά τη μακρά πολιτική μου διαδρομή, ουδέποτε αισθάνθηκα να είμαι πολιτικός καριέρας. Μια ματιά στο βιογραφικό μου σημείωμα πείθει τον οποιοδήποτε αμφισβητούντα. Προτού ακόμα εκλεγώ βουλευτής. Δυσκολεύομαι να μιλήσω για τον εαυτό μου. Οταν όμως έπαιρνα μέρος στους όποιους αγώνες για τη δημοκρατία εδώ και στην Ελλάδα, «θήτευα» στη φυλακή εδώ στην Κύπρο για την ταπεινή μου δράση εναντίον του πραξικοπήματος, δεν με απασχολούσε το οποιοδήποτε μέλλον μου. Με απασχολούσε να υπηρετήσω τις αρχές και τις αξίες στις οποίες πίστευα. Σ’ αυτές που και σήμερα αμετακίνητα πιστεύω. Αυτό που μπορώ να βεβαιώσω είναι ότι θα είμαι παρών στους αγώνες του λαού και του τόπου. Η φωνή μου θα ακούεται. Και γι’ αυτό δεν πρέπει κανένας να έχει αμφιβολίες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy