Γ. Ομήρου: Θα υπάρξει επιτέλους ανάληψη ευθυνών για τους εμπρησμούς στον Ακάμα;
«Θα υπάρξει, επιτέλους, ανάληψη ευθυνών ή θα αναμένουμε, ο Ακάμας, ο θησαυρός του φυσικού κάλλους, να μετατραπεί ολόκληρος σε στάχτη και αποκαΐδια;», διερωτάται ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, κάνοντας λόγο για «ένα εθνικό ανοσιούργημα σε βάρος της μοναδικής σε φυσική ομορφιά περιοχής του Ακάμα»

Ο κ. Ομήρου αναφέρει ότι «τη δεκαετία του 1980, ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού επισκέφθηκε τις Κοινότητες του Ακάμα για να εκθέσει τις θέσεις της Κυβέρνησης, για την ανακήρυξη της περιοχής σε Εθνικό Πάρκο και για να ακούσει τις απόψεις των κατοίκων. Ως Βουλευτής Πάφου, ήμουν παρών σε εκείνη την επίσκεψη. Εκατοντάδες κάτοικοι από την Ίνια, Δρούσια, Αρόδες, Κάθηκα και άλλα χωριά , είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Ίνιας και άκουσαν τον Πρόεδρο να δηλώνει ότι θα προχωρήσει η ανακήρυξη του Εθνικού Πάρκου αλλά και να διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξει σεβασμός στα δικαιώματα των ιδιοκτητών».

«Από τότε έχουν περάσει πολλές δεκαετίες. Συσκέψεις επί συσκέψεων, επισκέψεις Προέδρων, Υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων. Εξαγγελίες διαχειριστικών σχεδίων και κινήτρων για ανάπτυξη των Κοινοτήτων. Και το ζήτημα πάντα εκεί. Εκκρεμές και ανεπίλυτο. Δισταγμοί, αναστολές, ευθυνοφοβίες, ασυγχώρητη κωλυσιεργία», προσθέτει.

«Και τώρα οι πυρκαγιές. Πιο σωστά οι εμπρησμοί. Κακόβουλοι και εγκληματικοί. Ένα εθνικό ανοσιούργημα σε βάρος της μοναδικής σε φυσική ομορφιά, περιοχή του Ακάμα. Πόση ανικανότητα του κράτους; Αλλά και όλων μας. Πολιτείας και πολιτών. Θα υπάρξει, επιτέλους, ανάληψη ευθυνών; ΄Η θα αναμένουμε, ο Ακάμας, ο θησαυρός του φυσικού κάλλους, να μετατραπεί ολόκληρος σε στάχτη και αποκαΐδια;», καταλήγει ο κ. Ομήρου.