Γαλλία: H Αριστερά οδηγείται ενωµένη στις βουλευτικές εκλογές και δηµιουργεί νέα ελπίδα και προοπτικές

Mόλις λίγες ημέρες διαπραγματεύσεων χρειάστηκαν για να επιτρέψουν στη γαλλική Aριστερά να ενωθεί, βάζοντας τέλος σε έναν «αδελφοκτόνο» πόλεμο που κράτησε χρόνια.

Έβαλε, ταυτόχρονα, στο περιθώριο της πολιτικής όλα ανεξαιρέτως τα αριστερά ρεύματα, ενώ προκάλεσε άλλοτε την περιφρόνηση κι άλλοτε την απόγνωση πολλών αριστερών ψηφοφόρων. Σημαντικές οι πολιτικές συμφωνίες Μελανσόν με τους Οικολόγους Πράσινους, το σοσιαλιστικό κόμμα που βρίσκονταν στο χείλος της καταστροφής και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Της ειδικής μας συνεργάτιδας, Μαρίας ∆εναξά

Η πρωτοβουλία συσπείρωσης του Ζαν Λικ Μελανσόν της Ανυπότακτης Γαλλίας, που συγκαταλέγεται στους βετεράνους της πολιτικής, απέφερε καρπούς και σηµαντικές πολιτικές συµφωνίες µε τους Οικολόγους Πράσινους, το σοσιαλιστικό κόµµα που βρίσκονταν στο χείλος της καταστροφής και το Κοµµουνιστικό Κόµµα.

Οι πολυήµερες διαπραγµατεύσεις κατέληξαν στην επώδυνη αλλά ελπιδοφόρα για τους αριστερούς γέννηση µιας «Νέας Οικολογικής και Κοινωνικής Λαϊκής Ένωσης» (ΝUPES), που επιθυµία των πρωτεργατών της είναι να γίνει ανάχωµα απέναντι στους αντιλαϊκούς σχεδιασµούς του Εµανουέλ Μακρόν για την επόµενη πενταετία, αλλά και απέναντι στην ακροδεξιά που όσο περνούν τα χρόνια γιγαντώνεται.

Πυρήνας της ένωσης θα είναι η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος θα είναι και το κεντρικό πρόσωπο αναφοράς στην προεκλογική εκστρατεία που ξεκινά. Η συµµαχία έχει και ελληνικό άρωµα. Το σήµα της είναι το ελληνικό γράµµα «ν». Επιλέχθηκε διότι στα ελληνικά παραπέµπει στο «νέο», ενώ ως σχήµα παραπέµπει στο σήµα της νίκης.

Συνένωση µπροστά στην επιδεινούµενη κοινωνική κακοποίηση

Τα στελέχη της Ανυπότακτης Γαλλίας και του σοσιαλιστικού κόµµατος χαιρέτισαν µία «ιστορική» στιγµή ενόψει των βουλευτικών εκλογών, µε ορισµένους να βλέπουν την αναγέννηση του Λαϊκού Μετώπου. «Είχαµε τα αντανακλαστικά να ενωθούµε µπροστά στην προαναγγελία ενός ακόµη επεισοδίου επιδεινούµενης κοινωνικής κακοποίησης», δήλωσε ο Ζαν Λικ Μελανσόν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.

Η συµφωνία των αριστερών κοµµάτων είναι «µια ιστορική συσπείρωση», σύµφωνα µε τον εκπρόσωπο του σοσιαλιστικού κόµµατος Πιέρ Ζουβέ. Ο Ζουβέ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση από το εθνικό συµβούλιο των σοσιαλιστών της νέας συµµαχίας, µε 167 ψήφους υπέρ και 101 κατά. «Είµαι ανακουφισµένος, αυτό που χτίζουµε είναι µια µεγάλη ελπίδα για τη χώρα. Ο γαλλικός λαός είχε απελπιστεί από αυτή τη διχόνοια», δήλωσε.

Το σχέδιο των κοµµάτων της Αριστεράς προβλέπει την κατανοµή των 577 εκλογικών περιφερειών ως εξής: 100 περιφέρειες για τα οικολογικά κινήµατα, 70 για τους σοσιαλιστές, 50 για το κοµµουνιστικό κόµµα Γαλλίας και οι υπόλοιπες για την Ανυπότακτη Γαλλία. Κάθε παράταξη θα έχει τη δική της κοινοβουλευτική οµάδα στη νέα εθνοσυνέλευση που θα προκύψει, εξασφαλίζοντας έτσι πολιτική αναγνωρισιµότητα αλλά και οικονοµική ενίσχυση.

Ανυπακοή σε ορισµένους ευρωπαϊκούς κανόνες

Για την εφαρµογή του κοινού προγράµµατος, οι σοσιαλιστές και η Ανυπότακτη Γαλλία αναγνωρίζουν ότι θα χρειαστεί να «παρακούσουν» ορισµένους κανόνες της ΕΕ, παρόλο που το σοσιαλιστικό κόµµα προτιµά να µιλά για «παρέκκλιση µε µεταβατικό τρόπο». Όπως δηλώνουν στελέχη των σοσιαλιστών, «είµαστε έτοιµοι να σεβαστούµε ορισµένους κανόνες, ενώ παράλληλα θα εργαστούµε για το µετασχηµατισµό τους, ιδίως όσον αφορά τους οικονοµικούς, κοινωνικούς και δηµοσιονοµικούς κανόνες, όπως είναι το Σύµφωνο Σταθερότητας».

Η συµφωνία του Μελανσόν µε τους Πράσινους αναφέρει ότι «η κυβέρνηση δεν µπορεί να έχει ως πολιτική της την έξοδο από την ΕΕ, ούτε τη διάλυσή της, ούτε το τέλος του ενιαίου νοµίσµατος».

Όσο για τη συµφωνία των κοµµουνιστών µε τον επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, περιλαµβάνει «άµεση αύξηση του κατώτατου µισθού στα 1.400 ευρώ», συνταξιοδότηση στα 60 έτη, καθώς και «πάγωµα των τιµών στα βασικά αγαθά».

Επιθυµία τους επίσης είναι να προωθήσουν την επανεθνικοποίηση ορισµένων δηµοσίων επιχειρήσεων, υποδοµών και τραπεζών, καθώς και ορισµένα µέτρα «φορολογικής δικαιοσύνης», µε την επαναφορά του φόρου πλούτου, την υψηλότερη φορολόγηση του κεφαλαίου και την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής.

∆υσαρέσκεια σε ηγετικά στελέχη των σοσιαλιστών, ικανοποίηση στον κόσµο της Αριστεράς 

Η συµφωνία των κοµµάτων της Αριστεράς επέφερε ικανοποίηση σε πολλούς, όµως ορισµένα ιστορικά στελέχη των σοσιαλιστών εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, όπως ο πρώην Πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η συµµαχία θα µπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση του Σοσιαλιστικού Κόµµατος. Την ίδια ώρα, άλλα ηγετικά στελέχη, όπως είναι ο πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ και ο πρώην γενικός γραµµατέας του κόµµατος Ζαν Κριστοφ Καµπαντελίς, αποχώρησαν από τους σοσιαλιστές, δηλώνοντας πως «όταν η χώρα παίρνει δεξιά στροφή, δεν µπορεί η Αριστερά να κάνει στροφή προς τα άκρα».

Αντίθετη άποψη από τους δυσαρεστηµένους των σοσιαλιστών έχουν οι ψηφοφόροι της Αριστεράς. Σύµφωνα µε δηµοσκόπηση του Ινστιτούτου Elabe, το 84% των συµπαθούντων της Αριστεράς δηλώνουν υπέρ της πολλά υποσχόµενης συµµαχίας που δηµιουργήθηκε. Παρά ταύτα, σε µια πρώτη δηµοσκόπηση του ινστιτούτου Harris Interactive, για τις βουλευτικές εκλογές, ο Μακρόν φέρεται να διατηρεί την πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση µε 338 έως 378 έδρες, παρά το ενιαίο µέτωπο της Αριστεράς. Ο Εθνικός Συναγερµός προβλέπεται πως θα ενισχυθεί κι άλλο αποσπώντας από 65 έως 95 έδρες, έναντι 35 έως 65 έδρες για τους Ρεπουµπλικάνους και τους συµµάχους τους.

Στην Αριστερά και την άκρα Αριστερά αναµένεται ενδυνάµωση της Ανυπότακτης Γαλλίας, αλλά σε µικρότερο βαθµό, µε 25 έως 45 βουλευτές έναντι 17 σήµερα. Οι σοσιαλιστές φέρεται να διατηρούν από 20 έως 40 έδρες, το ΚΚΓ από 5 έως 10 και οι Οικολόγοι Πράσινοι από 1 έως 5.

Πάντως, όπως προειδοποιούν πολιτικοί αναλυτές, εάν στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου σχηµατιστεί µια πλειοψηφία εχθρική προς τον Πρόεδρο Εµανουέλ Μακρόν, η εξωτερική πολιτική της Γαλλίας κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της, αποδυναµώνοντας την επιρροή της χώρας και της Ευρώπης στη διεθνή σκηνή.

Συσπείρωση γύρω από τον Μακρόν

Ενόψει των συµµαχιών στην Αριστερά, ο Εµανουέλ Μακρόν δεν κάθεται µε σταυρωµένα τα χέρια. Το κίνηµά του, «La Republique en Marche» (LREM), µετονοµάστηκε σε «Αναγέννηση» και συνασπίστηκε µε άλλα δύο κεντρώα κόµµατα: Το Modem του Φρανσουά Μπαιρού, το οποίο υποστήριξε τον Γάλλο Πρόεδρο στις προεδρικές εκλογές του 2017 και το νέο κόµµα «Horizons», που ιδρύθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό, Εντουάρ Φιλίπ. O συνασπισµός ονοµάστηκε «Ensemble» (Mαζί) και στόχος του είναι η προαγωγή των ιδεών του Εµµανουέλ Μακρόν. «Είναι η προεδρική πλειοψηφία που επέτρεψε την επίτευξη πολιτικής συµφωνίας για την κοινή κάθοδο των υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο νυν πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Ρισάρ Φεράν, ο οποίος θα ηγηθεί αυτού του νέου συνασπισµού.

Στη γαλλική Δεξιά και το κόµµα των Ρεπουπλικανών, η ηγεσία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα υπάρξει συµφωνία µε το κόµµα του Εµανουέλ Μακρόν. «∆εν είναι επειδή υπάρχει µια εκλογική συµµαχία στην Αριστερά που θα πρέπει να ενωθούν οι δυνάµεις της Δεξιάς. ∆εν νοµίζω πως η συµµαχία αυτή θα αλλάξει τα δεδοµένα», δήλωσε ο βουλευτής της Δεξιάς, Φιλίπ Γκοσελίν, για να δικαιολογήσει την άρνηση του κόµµατός του για οποιαδήποτε συνεργασία.

Σε ό,τι αφορά τον τρίτο πόλο της γαλλικής πολιτικής ζωής, τον πόλο της ακροδεξιάς, προς το παρόν δεν υπάρχει καµία κινητικότητα, κυρίως από την πλευρά της Μαρίν Λεπέν. Ο Εθνικός Συναγερµός συνεχίζει να κλείνει την πόρτα στον εθνικιστή Ερίκ Ζεµούρ, ο οποίος επιχείρησε να χρησιµοποιήσει τα γεγονότα που συµβαίνουν στην Αριστερά για να πείσει τη Λεπέν για τη θέσπιση συµµαχίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy