Γαλλία: Η Υπουργός Ενέργειας αναμένει συναίνεση της ΕΕ για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Η Γαλλίδα Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Barbara Pompili, δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι πεπεισμένη ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με τον τρόπο τερματισμού των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

«Ορισμένες χώρες εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο από άλλες, και γι’ αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις ώστε να μπορέσουν να συμφωνήσουν με αυτές τις κυρώσεις», δήλωσε στο ραδιόφωνο France Info. «Αλλά νομίζω ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να το κάνουμε».

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Γαλλία φιλοξένησε αυτή την εβδομάδα μια έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για να συζητήσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την απόφαση της Μόσχας να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία επειδή δεν πληρώνου σε ρούβλια.

Η ΕΕ έχει προτείνει ένα σταδιακό εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου, αλλά το πολύπλοκο δίκτυο διανομής της Ευρώπης και οι προκλήσεις στον εντοπισμό αργού πετρελαίου μπορεί να καθιστούν δύσκολη την εφαρμογή του.

Εάν εφαρμοστεί, το σχέδιο θα τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες για το αργό και σε οκτώ μήνες για το ντίζελ και άλλα προϊόντα πετρελαίου.

Θα ακολουθούσε τις απαγορεύσεις πετρελαίου των ΗΠΑ και της Βρετανίας και θα αποτελούσε ορόσημο για το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο, το οποίο παραμένει εξαρτημένο από τη ρωσική ενέργεια εν μέσω αυξανόμενων απωλειών αμάχων στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy