ΓΑΛΛΙΑ: Και το όνομα αυτού…

 

• Η Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία θα έχει σήμερα νέο Πρόεδρο
Της ανταποκρίτριάς μας στο Παρίσι, Μαρίας Δεναξά
• Το αποψινό εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό η αποχή και η ψήφος διαμαρτυρίας, η οποία θα μεταφραστεί με τον αριθμό των λευκών ψηφοδελτίων
Λίγες ώρες απομένουν πριν η Γαλλία μάθει το όνομα του επόμενου Προέδρου της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας και κοινή αίσθηση είναι ότι η χώρα οδεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτήν που υπόσχονται οι διεκδικητές του προεδρικού θώκου, με σκοπό την επικράτηση.
Η επόμενη μέρα εκτός από υπερχρεωμένη, θα βρει τη δεύτερη πιο ισχυρή χώρα της ευρωζώνης, σε υπέρτατο βαθμό διχασμένη από τις πολιτικές μηχανορραφίες χρόνων και τις αναποτελεσματικές πολιτικές που κατάφεραν να διασπάσουν βαθύτατα το εκλογικό σώμα και την κοινωνία, που μέχρι τώρα ψήφιζε με «κλειστά» μάτια τα δύο παραδοσιακά κόμματα. Το σοσιαλιστικό και το κόμμα των ρεπουμπλικανών, που πλήρως απαξιωμένα εξαφανίστηκαν από το χάρτη, στον πρώτο γύρο της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.
Έτσι με δεδομένο το διχασμό και την απόγνωση των ψηφοφόρων, το αποψινό εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό η αποχή και η ψήφος διαμαρτυρίας, η οποία θα μεταφραστεί με τον αριθμό των λευκών ψηφοδελτίων. Λέγεται πως το λευκό θα «βγει» τρίτο κόμμα στη Γαλλία, ενώ το ποσοστό της αποχής θα μπορούσε να αποτελέσει τον απρόβλεπτο παράγοντα των εκλογών. Όμως, εκτός απροόπτου, οι δημοσκοπήσεις που δίνουν επικράτηση στον κεντρώο ανεξάρτητο υποψήφιο Εμμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να επαληθευθούν, όπως άλλωστε έγινε και πριν από 15 ημέρες.
Ωστόσο, το ποσοστό επικράτησής του, έναντι της ακροδεξιάς Λεπέν, αναμένεται μικρότερο από αυτό που έδιναν έως σήμερα οι δημοσκόποι. Κι αυτό γιατί το δημοκρατικό μέτωπο που λειτούργησε ως μια γροθιά απέναντι στην ακροδεξιά το 2002, στην αναμέτρηση Ζακ Σιράκ – Ζαν Μαρί Λεπέν, έχει υποστεί ανεπανόρθωτο ρήγμα. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, η Μαρίν Λεπέν αναμένεται να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 40% που θεωρείται τεράστια επιτυχία για την ακροδεξιά, καθώς σχεδόν διπλασίασε το 17% που είχε αποσπάσει ο πατέρας της πριν από δεκαπέντε χρόνια.

Οργή και απογοήτευση

Αρκετός κόσμος και κυρίως τα μεσαία και κατώτερα λαϊκά στρώματα (ανειδίκευτοι εργάτες, αγρότες κ.ά.), που υποφέρουν περισσότερο από την πολιτική σκληρής λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα από το 2007, έκαναν ακροδεξιά στροφή, όπως δείχνουν διάφορες έρευνες. Στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν απ’ όλους όσοι θεωρούν πως οδήγησαν τη χώρα και τις ζωές τους «στο χείλος του γκρεμού», άφησαν την οργή και την απογοήτευσή τους να τους καθοδηγήσουν σε επικίνδυνα και αντιδημοκρατικά μονοπάτια. Η μετάλλαξη της Μαρίν Λεπέν που από «Σκύλλα» φαινομενικά έγινε αρνάκι, με μια πιο ήπια ρητορική και κυρίως με μια αλλαγή πλεύσης πάνω σε αρκετά ζητήματα, κατάφερε να προσελκύσει ψηφοφόρους από τα συντηρητικά στρατόπεδα του κέντρου και της δεξιάς. Ούτε το επικό σφάλμα της αρχηγού του Εθνικού Μετώπου, με τη λογοκλοπή κειμένου του Φρανσουά Φιγιόν, που εκφώνησε σαν δικό της τη Δευτέρα ή οι ανησυχητικές δηλώσεις της για «Frexit» και επιβολή capital controls, δεν είχαν σχεδόν καμία επίπτωση αντίληψης των πραγμάτων στους υποστηρικτές της, αν πιστέψουμε τις διάφορες σφυγμομετρήσεις.

Η καρδιά βαριά, το χέρι σίγουρο

Παρ’ όλα αυτά ο πρωτάρης στην πολιτική Εμμανουέλ Μακρόν δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Οι συνεχείς υπενθυμίσεις απ’ όλους τους ορίζοντες για το τι εστί ακροδεξιά, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι οι εκλογές αυτές τα τελευταία εικοσιτετράωρα μετατράπηκαν σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να οδηγήσουν την πλειοψηφία των ψηφοφόρων (πολλοί απ’ αυτούς με βαριά καρδιά, αλλά σίγουρο χέρι), στις κάλπες για να ψηφίσουν τον δημοκράτη υποψήφιο και εκπρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης.
Ακόμα και τα γραφεία στοιχημάτων της Μεγάλης Βρετανίας δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν, θα είναι αυτός που αύριο το πρωί θα φορέσει το προεδρικό κοστούμι. Ωστόσο, ακόμα πιο σημαντικές θεωρούνται οι κοινοβουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 11 και 18 Ιουνίου. Εκεί θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως ο Μακρόν δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία και θα αναγκαστεί σε συγκατοίκηση είτε με τους Ρεπουμπλικάνους είτε με τον Ζαν Λικ Μελανσόν είτε στη χειρότερη περίπτωση με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Ο κεντρώος υποψήφιος, εκτός από τον εαυτό του και τις προτάσεις του για το πώς θα κυβερνήσει τη Γαλλία, δεν έχει παρουσιάσει στο γαλλικό λαό το κόμμα που θα τον εκπροσωπήσει στις βουλευτικές εκλογές. Λέγεται ότι το κίνημα του «Εμπρός» θα μεταλλαχθεί σε κόμμα, αλλά σχεδόν ενάμιση μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές παραμένουν άγνωστα τα στελέχη που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Γάλλων. Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως στις βουλευτικές εκλογές μετά το θρίλερ των προεδρικών εκλογών, οι πολίτες θα επιλέξουν πρόσωπα οικεία, τα οποία γνωρίζουν και εμπιστεύτηκαν στο πρόσφατο παρελθόν κι όχι τους άγνωστους υποψηφίους ενός νεότευκτου κόμματος που συγκέντρωσε μόλις το 23% των προτιμήσεων του κόσμου στις 23 Απριλίου. Ενδεικτικό της δυσπιστίας απέναντι στον Εμμανουέλ Μακρόν είναι το αποτέλεσμα έρευνας του ινστιτούτου OpinionWay, σύμφωνα με την οποία μόλις το 36% των ψηφοφόρων που θα τον ψηφίσουν σήμερα το κάνουν από αποδοχή, ενώ το 64% από άρνηση της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.
Διαμετρικά αντίθετα οράματα

Οι δύο προεδρικοί μονομάχοι, εκτός από τους δύο διαφορετικούς πολιτικούς κόσμους στους οποίους ανήκουν και εκπροσωπούν, έχουν και δύο οράματα διαμετρικά αντίθετα για τη Γαλλία. Παρακάτω οι μεγάλοι άξονες των προγραμμάτων τους.

Οι βασικές αρχές του προγράμματος του Εμμανουέλ Μακρόν
• Μεταρρύθμιση του επιδόματος ανεργίας και δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία. Ο άνεργος θα υποχρεώνεται να επιμορφώνεται για να παίρνει το επίδομα «μετά από κάποιο διάστημα στην ανεργία». Αν αρνηθεί πάνω από δύο προσφορές εργασίας, δεν θα δικαιούται επιδόματος.
• Αύξηση του επιδόματος παραγωγικότητας στο δημόσιο κατά 50%.
• Μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 33,3% στο 25%, για να φθάσει η Γαλλία στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
• Αλλαγή στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, ανάλογα με τα επαγγέλματα: το όριο περνάει από τα 60 χρόνια στα 67.
• Απόλυση 120.000 δημοσίων υπαλλήλων (50.000 από το κράτος και 70.000 από τους δήμους).
• Νέα εργασιακή μεταρρύθμιση.
• Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για εκπαιδευτικούς (4.000 ως 5.000 θέσεις) και μπόνους 3.000 ευρώ το χρόνο για τους καθηγητές σε άγονες περιοχές.
• Πρόσληψη 10.000 αστυνομικών στα επόμενα τρία χρόνια. Επαναφορά του αστυνομικού της γειτονιάς. Ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας. Δημιουργία 5.000 νέων θέσεων για Αστυνομία Συνόρων.
• Μείωση κατά 50% της πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή ενέργειας. Κλείσιμο του εργοστασίου Fessenheim. Επενδύσεις 15 δισ. ευρώ για την οικολογική μετάβαση. Ποσοστό 32% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το 2030.
• Έως το 2022, το 50% των τροφίμων στα σχολικά κυλικεία πρέπει να είναι βιολογικά, οικολογικά.
• Αλλαγή εκλογικού συστήματος με περισσότερη αναλογική.
• Οι βουλευτές δεν θα μπορούν να είναι και δήμαρχοι ή περιφερειάρχες ταυτόχρονα.
• Θα φορολογείται όλος ο μισθός των βουλευτών.
• Οι βουλευτές δεν θα έχουν ειδικό καθεστώς συντάξεων.
• Απαγορεύεται για τους βουλευτές να προσλαμβάνουν συγγενείς.

Οι βασικές προτάσεις στο πρόγραμμα της Μαρίν Λεπέν
• Αποσύρεται ο εργασιακός νόμος. Παραμένουν οι 35 ώρες εργασίας. Οι υπερωρίες δεν φορολογούνται.
• Θα πριμοδοτείται η αγοραστική ικανότητα των χαμηλών εισοδημάτων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
• Το όριο ηλικίας για τη σύνταξη είναι τα 60 και τα 40 χρόνια εργασίας για πλήρη σύνταξη.
• Καμία αύξηση στον ΦΠΑ και το ανταποδοτικό τέλος. Μείωση των φόρων εισοδήματος κατά 10% και κατάργηση της φορολόγησης στην πηγή.
• Εγγραφή στο Σύνταγμα της εθνικής προτεραιότητας.
• Ειδικός φόρος αν προσλαμβάνονται αλλοδαποί.
• Οι δημόσιες παραγγελίες θα γίνονται μόνο σε γαλλικές εταιρείες, αν η διαφορά τιμής είναι «λογική».
• Νέος φόρος για τις μεγάλες επιχειρήσεις στη Γαλλία.
• Οικονομικός πατριωτισμός για τους αγρότες. Αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Pac) σε Γαλλική Αγροτική Πολιτική με κριτήρια επιδοτήσεων, τα οποία επιβάλλουν οι Γάλλοι. Ενθάρρυνση οικονομική για εγκατάσταση νέων αγροτών.
• Δημόσιος ασφαλιστικός τομέας και τομέας Υγείας.
• Δημοψήφισμα για την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Έξοδος από το ΝΑΤΟ.
• Διαπραγμάτευση για τη Συνθήκη Σένγκεν και επαναφορά των συνόρων σε γαλλικό έλεγχο. Πάγωμα του μεταναστευτικού κύματος. Απαγορεύεται η μετανάστευση οικογενειών. Απαγορεύεται η ιατρική βοήθεια του κράτους σε παράνομους μετανάστες. Αυτόματη έξωση από τη Γαλλία όλων των εγκληματιών και των παράνομων μεταναστών και φυλάκιση στις χώρες καταγωγής τους.
Εκσυγχρονισμός και ασφάλεια για τα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια. Όχι στο κλείσιμο του εργοστασίου Fessenheim. Η γαλλική «ΔΕΗ» θα ξαναγίνει δημόσια.
• Αναλογική για όλες τις εκλογές. Μείωση του αριθμού των βουλευτών από 577 σε 300 και των γερουσιαστών από 348 σε 200.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy