Γαλλία: Μπλόκο στην πρόταση για κατάργηση της μεταρρύθμισης συντάξεων από την ΠτΒ

Η Πρόεδρος του γαλλικού κοινοβουλίου Yael Braun-Pivet δήλωσε την Τετάρτη ότι θα μπλοκάρει την προσπάθεια κατάργησης πρόσφατου νόμου που αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης και ο οποίος τέθηκε σε ισχύ μετά από μήνες διαμαρτυριών.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορεί Ειδήσεων, η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία προέρχεται από το κόμμα του προέδρου Emmanuel Macron αλλά είναι επισήμως ουδέτερη, επιβεβαίωσε ότι θα απορρίψει την προσπάθεια εισαγωγής νέας νομοθεσίας για συνταγματικούς λόγους, εξοργίζοντας τους υποστηρικτές της.

Μιλώντας στην τηλεόραση BFM, είπε ότι η τροπολογία που προτάθηκε από τη μικρή κοινοβουλευτική παράταξη LIOT και υποστηρίζεται από αριστερά κόμματα θα κηρυχθεί «απαράδεκτη». «Εφαρμόζω τους κανόνες και μόνο τους κανόνες», πρόσθεσε.

Αναφερόταν στο άρθρο 40 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει νομοθετικές προτάσεις βουλευτών που θα επιβάρυναν τα δημόσια οικονομικά.

Η αντιστροφή της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη, το βασικό μέτρο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν, θα πρόσθετε δισεκατομμύρια στις κρατικές δαπάνες.

Οι αντίπαλοι της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης είχαν θεωρήσει τον κοινοβουλευτικό ελιγμό της LIOT ως την τελευταία τους ελπίδα να ματαιώσουν τις αλλαγές, αφού προηγουμένως είχαν προσπαθήσει και αποτύχει με προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.

Ωστόσο, παρατηρητές δήλωσαν ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας κινδυνεύει να χάσει την ψηφοφορία για τη νομοθεσία της LIOT, με τα αριστερά κόμματα, την ακροδεξιά και ορισμένους κεντροδεξιούς βουλευτές να είναι έτοιμοι να ψηφίσουν κατά της εκτελεστικής εξουσίας.

Η αρχική νομοθεσία πέρασε με πολλές δυσκολίες από την κάτω βουλή της Εθνοσυνέλευσης χωρίς άμεση ψηφοφορία, χρησιμοποιώντας μια αμφιλεγόμενη συνταγματική εξουσία που μπορεί να επικαλεστεί ο πρωθυπουργός.

Η κίνηση αυτή οδήγησε σε κατηγορίες ότι ο Μακρόν καταπατούσε τη γαλλική δημοκρατία και την κοινή γνώμη, καθώς περίπου τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων αντιτίθενται στις αλλαγές, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Η LIOT χαρακτήρισε την απόφαση του προέδρου της Βουλής να μπλοκάρει την πρότασή της «μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα του κοινοβουλίου».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy