Γαλλία: Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών κρίνει σήµερα την αυτοδυναµία Μακρόν

epa08783560 French President Emmanuel Macron looks on as he speaks to the media during the visit to the scene of a knife attack at Notre Dame church in Nice, France, 29 October 2020. According to recent reports, at least three people are reported to have died in what officials treat as a terror attack. The attack comes less than a month after the beheading of a French middle school teacher in Paris on 16 October. EPA/ERIC GAILLARD / POOL MAXPPP OUT

 

Της ειδικής µας συνεργάτιδας  Μαρίας ∆εναξά

Ο εκλογικός και πολιτικός συνασπισµός του Γάλλου Προέδρου Εµανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, ο οποίος έγινε την περασµένη Κυριακή, εξασφάλισε την πρωτιά µε ποσοστό 25,75%, ακολουθούµενος µε ελάχιστη διαφορά από την αριστερή συµµαχία NUPES (Nouvelle Union Populaire Ecologique et Sociale) του Ζαν Λικ Μελανσόν, που συγκέντρωσε 25,66%. Η Εθνική Συσπείρωση της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε ποσοστό 18,68%, οι Ρεπουµπλικανοί LR UDI  11,29% και η Ανακατάκτηση του εθνικιστή Ερίκ Ζεµούρ 4,24%.

Η αναγωγή των αποτελεσµάτων σε σύνολο 577 εδρών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση έχει ως εξής: Η συµµαχία «Μαζί» του Γάλλου Προέδρου αναµένεται να πάρει από 275 έως 310 έδρες, ο αριστερός συνασπισµός NUPES από 180 έως 210, από 40 έως 60 οι Ρεπουµπλικανοί, 14 έως 32 έδρες τα διάφορα κόµµατα, 5 έως 25 η Μαρίν Λεπέν και 0 έως 2 ο Ερίκ Ζεµούρ.

Όπως σε όλες τις αναµετρήσεις, σηµαντικός παράγοντας διαµόρφωσης του αποτελέσµατος ήταν η αποχή, που κυµάνθηκε κοντά στο 53%, αυξηµένη σχεδόν κατά 1,2 µονάδες σε σύγκριση µε το 2017 που ήταν 51,3%. Το ποσοστό αυτό θεωρείται απόλυτο ρεκόρ στην Πέµπτη Γαλλική ∆ηµοκρατία κι έχει να σηµειωθεί από το 1958.

Οι πιο αδιάφοροι για αυτή την εκλογική αναµέτρηση ήταν οι νεότεροι. Σύµφωνα µε το Ινστιτούτο Ipsos, το 70% των ψηφοφόρων ηλικίας κάτω των 35 ετών δεν προσήλθε στις κάλπες.

Σταυρόλεξο για γερούς λύτες µε ποιους θα κυβερνήσει ο Μακρόν

Με αυτά τα δεδοµένα, το ερώτηµα που θέτουν τώρα οι πολιτικοί αναλυτές είναι µε ποιον θα κυβερνήσει ο Γάλλος Πρόεδρος σε περίπτωση που δεν καταφέρει τελικά να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία: Με τη συµµαχία «Μαζί» και τους Ρεπουμπλικανούς, το οποίο είναι και το πιθανότερο σενάριο, ή µε µια αριστερή και δεξιά συνιστώσα; Είτε έχει είτε δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, µε όποιον κι αν σχηµατίσει κυβέρνηση, ακόµα και στην περίπτωση που οριακά αποσπάσει τις 289 έδρες µε τη συµµαχία ΜΑΖΙ, η θητεία του Εµανουέλ Μακρόν προαναγγέλλεται ως η δυσκολότερη των τελευταίων 21 χρόνων για Γάλλο Πρόεδρο.

Σε περίπτωση αυτοδυναµίας, απέναντί του θα έχει µια πανίσχυρη αντιπολίτευση που του έχει ήδη στήσει ενέδρα και αποτελείται από τη Λεπέν, που σε κάθε εκλογική αναµέτρηση αυξάνει τη δυναµική της, τον Μελανσόν, που πέτυχε το στοίχηµα της συσπείρωσης της Αριστεράς αλλά δεν κέρδισε την πρωθυπουργία όπως επιθυµούσε και τη Δεξιά, η οποία φαίνεται πως ανακτά σιγά αλλά σταθερά τις δυνάµεις της.

Σε περίπτωση σχετικής πλειοψηφίας, αν η κάλπη τον υποχρεώσει να σχηµατίσει κυβέρνηση συνεργασίας, µε τους Ρεπουµπλικανούς ή κάποιο άλλο κόµµα (αυτή είναι η επικρατέστερη εξέλιξη), τότε σε σηµαντικές αποφάσεις θα πρέπει να υπολογίζει και τις επιθυµίες των εταίρων του.

Αν διαφωνούν πάνω σε σηµαντικά ζητήµατα, τότε ο Γάλλος Πρόεδρος θα υποχρεωθεί για να επικυρώνει αποφάσεις και µεταρρυθµιστικά νοµοσχέδια, να παρακάµπτει την εθνοσυνέλευση και να προσφεύγει στο άρθρο 49:3 του Συντάγµατος, που χαρακτηρίζεται ως αντιδηµοκρατικό. Μια κατάσταση που ο Φρανσουά Μιτεράν είχε γνωρίσει κατά τη διάρκεια της δεύτερης επταετίας του, η οποία αποδείχτηκε χαοτική.

Το ενδεχόµενο συγκατοίκησης θεωρείται πλέον το λιγότερο πιθανό σενάριο, το οποίο θα µπορούσε να οδηγήσει σε ακυβερνησία τη χώρα, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα.

Εκλογική συντριβή για στελέχη πρώτης γραµµής…

Την ίδια ώρα, εµβληµατικά στελέχη της κυβέρνησης του Εµανουέλ Μακρόν, όπως είναι ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλέµαν Μπον ή η Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Αµελί ντε Μοσαλέν, είναι αµφίβολο αν θα εκλεγούν, µιας και στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών δεν ήρθαν πρώτοι και η διαφορά που τους χωρίζει από τους αντιπάλους τους κρίνεται σηµαντική. Στον αέρα βρίσκεται και η τύχη της Υπουργού Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν, που εκλέγεται στην περιφέρεια του Πατ-ντε-Καλέ. Περίπλοκη είναι η κατάσταση και για τον πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν ή για τους Κριστόφ Καστανέ και Πατρίκ Μινιόλα, επικεφαλής των κοινοβουλευτικών οµάδων του LREM (το κόµµα του Μακρόν) και του MoDem αντίστοιχα. Ο πρώην Υπουργός Παιδείας του Μακρόν, Ζαν Μισέλ Μπλανκέρ, αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο.

Η µόνη παρηγοριά είναι τα ιδιαιτέρως ικανοποιητικά ποσοστά του Υπουργού Εσωτερικών Ζεράρ Νταρµανέν και του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Γκαµπριέλ Ατάλ, που προηγούνται στις περιφέρειές τους. Σε καλό δρόµο βρίσκεται και η Πρωθυπουργός Ελίζαµπεθ Μπορν, η οποία αναµένεται να επικρατήσει στην περιφέρεια Kαλβαντός.

Συνολικά 14 υπουργοί της κυβέρνησης Μακρόν, που είναι υποψήφιοι βουλευτές, αναµένουν την ετυµηγορία της κάλπης που θα καθορίσει την τύχη τους στο προσκήνιο της πολιτικής.

Μελανσόν: «Η ελπίδα επιτρέπεται υπό τον όρο ότι θα γίνει η υπέρβαση»

«Η ελπίδα επιτρέπεται υπό τον όρο ότι θα γίνει η υπέρβαση», ήταν το µήνυµα του Ζαν Λικ Μελανσόν στους ψηφοφόρους του για να τους εµψυχώσει αµέσως µετά την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών. Μια οµιλία – κάλεσµα του πολιτικού που κατόρθωσε να συσπειρώσει την Αριστερά και που πιστεύει ακόµη σε ένα θαύµα που θα τον χρίσει Πρωθυπουργό. Ωστόσο οι έδρες που φέρεται να συγκεντρώνει η αριστερή συµµαχία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στο όνειρο του Μελανσόν.

«Ο Ζαν Λικ Μελανσόν µπορεί ακόµη να γίνει Πρωθυπουργός», πιστεύει το ηγετικό στέλεχος της Ανυπότακτης Γαλλίας, Αλέξις Κορµπιέρ. Εντός της συµµαχίας NUPES, ο Μελανσόν έχει κάθε λόγο να χαίρεται. Το κόµµα του, η Ανυπότακτη Γαλλία, αναµένεται να λάβει τη µερίδα του λέοντος των ψήφων και να εκλέξει από 96 εως 115 βουλευτές.

Ένα άλλο κόµµα που µπορεί να αναφωνήσει νίκη είναι οι Οικολόγοι – Πράσινοι, που απουσίαζαν από το ηµικύκλιο κι όπως όλα δείχνουν θα επιστρέψουν πάλι µε µια κοινοβουλευτική οµάδα που µπορεί να αποτελείται από 20 έως 30 βουλευτές.

Σε ό,τι αφορά τους σοσιαλιστές, µπορούν να ελπίζουν ότι θα διατηρήσουν τους λιγοστούς εκπροσώπους τους που υπολογίζονται από 24 έως 29 εκλεγµένα µέλη, όπως και οι κοµµουνιστές µε 10 έως 26 µέλη. Στελέχη της Αριστεράς παραδέχονται πως η κίνηση συσπείρωσης του Μελανσόν απέφερε κέρδος όχι µόνο για τους αριστερούς ψηφοφόρους, αλλά, όπως υποστηρίζουν, και για τη Γαλλία.

Ωστόσο η οριακή διαφορά από το συνασπισµό του Μακρόν στάθηκε η αφορµή για το στρατόπεδο του Μελανσόν να καταγγείλει χειραγώγηση του αποτελέσµατος. Στη NUPES όχι µόνο δεν προσµετρήθηκαν τα περιφερειακά κόµµατα, αλλά και υποψήφιοι που είχαν καταγραφεί ως µέλη της αριστερής συµµαχίας παρουσιάστηκαν ως «ανεξάρτητοι» από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σηµειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής ∆ηµοκρατίας που ο Υπουργός Εσωτερικών, που διοργανώνει τις εκλογές, είναι υποψήφιος και ανάµεσα σε δύο γύρους τοποθετείται κατά ενός πολιτικού σχηµατισµού.

Το εκλογικό σύστηµα

Τα 48,7 εκατοµµύρια των Γάλλων ψηφοφόρων είχαν να επιλέξουν στον α’ γύρο ανάµεσα σε 6.293 υποψήφιους. Οι 577 βουλευτές εκλέγονται από 566 εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες προστίθενται άλλες 11 περιφέρειες που αντιπροσωπεύουν τα περίπου 2,5 εκατοµµύρια των Γάλλων που ζουν στο εξωτερικό. Η εκλογή γίνεται κατά εκλογική περιφέρεια.

Το εκλογικό σύστηµα είναι πλειοψηφικό δύο γύρων και θεωρείται ιδιαίτερα περίπλοκο. Για να περάσει ένας υποψήφιος στο δεύτερο γύρο (έχοντας αποτύχει στον πρώτο), θα πρέπει να συγκεντρώσει το 12,5% των εγγεγραµµένων στην περιφέρειά του. Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό, τότε περνάνε στον δεύτερο γύρο οι δύο (συνήθως) που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά τον πρώτο γύρο. Για την τελική εκλογή στον δεύτερο γύρο δεν απαιτείται πλέον η απόλυτη πλειοψηφία, αρκεί η σχετική πλειοψηφία.

 

Πύρρειος νίκη…
Πύρρειος νίκη σε όλα τα επίπεδα για τον Εµανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών κι όπως διαφαίνεται και στον σηµερινό δεύτερο γύρο. Μπορεί η συµµαχία του µε το MoDem, του Φρανσουά Μπαιρού και το κόµµα Horizons, του πρώην Πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, να ήρθε οριακά πρώτη σε ψήφους αλλά και σε έδρες, ωστόσο παραµένει η αβεβαιότητα για το αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών, ώστε να οδηγήσει τη Γαλλία σε ακόµα πιο νεοφιλελεύθερα µονοπάτια µε αντιλαϊκές µεταρρυθµίσεις, όπως είναι η συνταξιοδοτική µεταρρύθµιση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy