Γαλλία: Η οργή των πολιτών «έπνιξε» τη χώρα

Η Πολιτική Αεροπορία ζήτησε μάλιστα την ακύρωση του 30% των πτήσεων στο αεροδρόμιο Ορλί στο Παρίσι για σήμερα Παρασκευή και του 20% σε άλλα αεροδρόμια

Το ποτάμι της οργής απέναντι στην επιμονή του Εμμανουέλ Μακρόν να αυξήσει κατά δύο χρόνια την ηλικία συνταξιοδότησης, έγινε θάλασσα στη Γαλλία και στην ένατη απεργιακή κινητοποίηση κατά της εν λόγω μεταρρύθμισης, χθες Πέμπτη, η χώρα σχεδόν παρέλυσε.

Ταξίδια και μεταφορές νέκρωσαν, ενώ μεγάλα πλήθη διαδηλώνουν σε γνωστές πόλεις, όπως η Μασσαλία, η Λιόν, το Μονπελιέ, η Τουλόν και η Νάντη, καθώς περισσότερες από 250 διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα. Από την πλατεία της Βαστίλλης η αφετηρία της μαζικότατης πορείας στο Παρίσι.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν σιδηροδρομικούς σταθμούς, το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ και διυλιστήρια. Τα τρένα υψηλής ταχύτητας και τα περιφερειακά, το μετρό της γαλλικής πρωτεύουσας και τα δημόσια μέσα μεταφοράς σε άλλες μεγάλες πόλεις σταμάτησαν να κυκλοφορούν. Περίπου το 30% των πτήσεων στο αεροδρόμιο Ορλί, επίσης στο Παρίσι, ακυρώθηκαν. Η Πολιτική Αεροπορία ζήτησε μάλιστα την ακύρωση του 30% των πτήσεων σε αυτό το αεροδρόμιο για σήμερα Παρασκευή και του 20% σε άλλα αεροδρόμια που επηρεάζονται στην περιοχή, από την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Ο Πύργος του Άιφελ και το Παλάτι των Βερσαλλιών ήταν επίσης κλειστά για το κοινό.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις γίνονται στο πλαίσιο του ένατου γύρου πανεθνικών κινητοποιήσεων και απεργιών στις οποίες είχαν καλέσει τα οκτώ κύρια συνδικάτα της Γαλλίας από τον Ιανουάριο. Η βία έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες σε διάσπαρτες εκδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και της ηγεσίας του Μακρόν.

Η γαλλική κυβέρνηση επικαλέστηκε μια συνταγματική διάταξη την περασμένη εβδομάδα, για να εγκριθεί το νομοσχέδιο για τις συντάξεις χωρίς την έγκριση των βουλευτών. Πριν γίνει νόμος, το νομοσχέδιο πρέπει τώρα να περάσει από αναθεώρηση από το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας, με την κυβέρνηση του Μακρόν να έχει επιβιώσει από δύο προτάσεις δυσπιστίας στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα που πέρασε.

Οι διαδηλωτές προχώρησαν σε αποκλεισμούς σημείων σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους και κόμβους. Τα δρομολόγια των τρένων διακόπηκαν και στη Μασσαλία, επειδή διαδηλωτές είχαν καταλάβει τις γραμμές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy