Γαλλία: Προμηνύεται καυτό φθινόπωρο με διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις

  • Προσπάθεια ποινικοποίησης προβολής αστυνομικής βίας μέσω της εικόνας, που σήμερα έχει την αξία μαρτυρίας
  • Εκκωφαντικά σιωπηλός ο Μακρόν στο θέμα του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας

Της ειδικής συνεργάτιδάς μας Μαρίας Δεναξά

Διαστάσεις πανδημίας λαμβάνει διεθνώς η αστυνομική βία. Παρά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στην Αμερική και την παγκόσμια κατακραυγή που προκάλεσε, οι αντιδράσεις των ηγετών παγκοσμίως ήταν πολύ ήπιων τόνων έως και εκκωφαντικά σιωπηρές.

Εντύπωση αλλά και σοκ προκάλεσε σε Αμερικανούς ανταποκριτές στο Παρίσι, αλλά και στην πλειοψηφία Γάλλων δημοσιογράφων και πολιτικών αναλυτών, το γεγονός ότι ο λαλίστατος σε πολλές περιπτώσεις σοβαρών διεθνών γεγονότων, Εμανουέλ Μακρόν, απέφυγε επιμελώς να πάρει θέση και να ακουστεί η φωνή του, πάνω σε ένα ζήτημα που ενδιαφέρει τη γαλλική κοινή γνώμη μετά και τους εκατοντάδες τραυματισμούς (πολλές φορές αδικαιολόγητους) διαδηλωτών από τις αστυνομικές δυνάμεις, από την έναρξη της θητείας του μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Γάλλου Προέδρου, ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να διατηρήσει μια κατευναστική στάση, την ώρα που η φωτιά που άναψαν στη γαλλική κοινωνία τα «Κίτρινα γιλέκα» αλλά και οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, σιγοκαίει. Πληροφορίες γνωστού δημοσιογράφου της εφημερίδας Le Figaro, που προέρχονται από στρατιωτική πηγή, αναφέρουν ότι το Ελιζέ αναθεωρεί τα μέτρα ασφαλείας του, καθώς προμηνύεται καυτό φθινόπωρο με διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, κυρίως από τα «Κίτρινα γιλέκα», αλλά και απ’ όσους εναντιώνονται στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, την οποία τελικά φαίνεται πως ο Μακρόν δεν εγκατέλειψε.

Κατά συνέπεια, η αυξανόμενη πίεση που δέχεται η γαλλική κυβέρνηση από τις δυσαρεστημένες κοινωνικές ομάδες για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει δεν της αφήνει περιθώριο ουσιαστικών αλλαγών στους κόλπους της γαλλικής αστυνομίας.

Η δολοφονία Φλόιντ ξύπνησε μνήμες και στο Παρίσι

Ωστόσο, η δολοφονία του Φλόιντ ξύπνησε μνήμες στη Γαλλία από παρόμοια δολοφονία ενός νεαρού άνδρα το 2016. Μια υπόθεση που είναι ακόμα υπό έρευνα, ενώ δεν μπορούν να ξεχαστούν και οι εκατοντάδες σοβαροί τραυματισμοί πολιτών από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, με πολλούς από τους διαδηλωτές να έχουν χάσει το μάτι τους από τις πλαστικές σφαίρες των ανδρών καταστολής.

Το μάτι του κινδύνεψε να χάσει και ένας 14χρονος κατά τη διάρκεια της σύλληψής του τέλος Μαΐου, όταν αστυνομικοί που τον είχαν δέσει και πετάξει στο πάτωμα, τον κλότσησαν στο πρόσωπο. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε εν μέσω των διαδηλώσεων για τον Φλόιντ και οι δηλώσεις του παραβατικού πιτσιρικά, που πίστεψε πως θα πεθάνει από τα χτυπήματα, σόκαραν τη Γαλλία.

Οργή προκάλεσε και η αποκάλυψη ότι χιλιάδες Γάλλοι αστυνομικοί και χωροφύλακες ανταλλάσσουν ρατσιστικά μηνύματα μέσω ιδιωτικής ομάδας στο Facebook. Τα εγγεγραμμένα μέλη, όλα όργανα της τάξης, είναι περίπου 8.000.

Μέσω του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζουν το ρατσιστικό τους μένος, με σατιρικά μοντάζ ή φωτογραφίες από κηδείες θυμάτων, όπου έχει αμφισβητηθεί ο ρόλος της αστυνομίας. Μια οδυνηρή αποκάλυψη που έφερε σε δύσκολη θέση τον Μακρόν και τους υπουργούς του, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα παρέμειναν σχεδόν σιωπηλοί με τη δικαιολογία ότι «δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα στη Γαλλική Δημοκρατία, καθώς δεν υπάρχει σύγκριση με την Αμερική».

Πολλαπλασιάζονται οι διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα άρχισαν να πολλαπλασιάζονται οι διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας καθημερινά στη Γαλλία. Μια κατάσταση που πολύ γρήγορα προσπάθησε να θέσει υπό έλεγχο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φοβούμενος μια νέα κοινωνική ανάφλεξη. Ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέ, να πάρει μέτρα κατά των ανησυχητικών φαινομένων βίας και ρατσισμού εκ μέρους των αστυνομικών, που η εμπλοκή τους σε βίαια περιστατικά αυξήθηκε κατά 24% το 2019. Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν επίσης ότι η ενίσχυση της αστυνόμευσης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης καραντίνας είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα περιστατικά βίας από αστυνομικούς σε υποβαθμισμένες συνοικίες με μεγάλο αριθμό μειονοτήτων.

Αντιλαμβανόμενος τις διαστάσεις που θα μπορούσαν να πάρουν οι κινητοποιήσεις αν συνεχιστούν και σύμφωνα με τις συστάσεις του Μακρόν, ο Κριστόφ Καστανέ, ως  πολιτικός προϊστάμενος της γαλλικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε μέτρα κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, με σημαντικότερο την εγκατάλειψη της μεθόδου της λαβής από το λαιμό μέσω στραγγαλισμού, η οποία δεν θα διδάσκεται πλέον σε αστυνομικές σχολές.

Επί της ουσίας όμως, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Καστανέ είναι εξαγγελίες παρηγοριάς, που με την πρώτη κοινωνική έκρηξη θα ξεχαστούν. Άλλωστε, προς αντικατάσταση της μεθόδου στραγγαλισμού το Υπουργείο Εσωτερικών σκοπεύει να γενικεύσει τη χρήση των επικίνδυνων πιστολιών Tazer, που αναισθητοποιούν μέσω ηλεκτροσόκ και ενοχοποιούνται για πολλούς θανάτους σε χώρες όπου χρησιμοποιούνται, όπως είναι οι ΗΠΑ. Επίσης, δεν καταργείται η εξίσου επικίνδυνη ακινητοποίηση με τη μέθοδο της κοιλιακής πίεσης.

Πρόταση νόμου ακροδεξιού βουλευτή για να μη μεταδίδονται εικόνες με αστυνομικούς!

Παράλληλα, στο παρασκήνιο προωθείται μια πρόταση νόμου από τον δεξιό βουλευτή Ερικ Τζιότι, σύμφωνα με την οποία θα απαγορεύεται η μετάδοση εικόνων σε οποιοδήποτε μέσο που δείχνουν αστυνομικούς, χωροφύλακες, δημοτικούς αστυνομικούς, τελωνειακούς υπαλλήλους ή στρατιωτικούς εν ώρα εργασίας. Όποιος παρανομεί, θα τιμωρείται με πρόστιμο 10.000 ευρώ και με ελάχιστη ποινή φυλάκισης έξι μηνών.

Η πρόταση νόμου, την οποία υπογράφουν 28 βουλευτές, συνοδεύεται από ένα κείμενο, το οποίο εξηγεί ότι πολλές φορές «οι καταχρηστικές εικόνες που κυκλοφορούν με αστυνομικούς εν ώρα εργασίας θέτουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους μέσα σε ένα κλίμα ανασφάλειας, ενώ τα όργανα της τάξης γίνονται αποδέκτες απερίγραπτων προσβολών και σοβαρών απειλών».

Η θέσπιση ενός τέτοιου νόμου, που ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές φοβούνται πως θα περάσει ένα ζεστό βράδυ του Ιουλίου χωρίς κανένας να το καταλάβει, θα βάλει ένα ακόμη φρένο στην ελευθερία του Τύπου και στη δημοσιογραφική εργασία, καθώς θα απαγορεύσει σε δημοσιογράφους και σε όσους το επιθυμούν να κάνουν γνωστά γεγονότα αστυνομικής βίας μέσω της εικόνας, που σήμερα έχει την αξία μαρτυρίας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.